Kaburga Kırığı Tedavisi

Kaburga kırığı tedavisi için neler yapılmalı? Sorusuna yanıt olarak kaburga kırığı tedavisi hakkında faydalanacağınız bilgiler bu makalede yer almaktadır.

Doğrudan göğüs kafesine yönelik bir dar be veya ezilme sırasında bir veya daha çok kaburga kemiği kırılabilir.En emin belirtisi, kaburgalar nahiyesindeki lokal ve had sancı ile, - hastanın her öksürüşünde bu ağrının artmasıdır.

Kaburga Kırığı Tedavisi ve Yapılması gereken

Hastayı, en rahat ettiğini söylediği pozisyonda yatırın: Ağrıyan tarafına doğru, oturur ya da yatar vaziyette. Hemen sonra muayene için kendisini cankurtaranla en yakın hastaneye nakledin. Yaşlılarda ve solunum yetersizliği çekenlerde en küçük bir kaburga kırığı bile, ciddi solunum bozukluğuna yol açabilir

Tedavide ağrının kesilmesi ilk amaçtır. Kaburgaların hareketlerinin kısıtlanması, bronş temizliğini önlediği için istenmez. Kırık olan kesimde vücut kendi hareketlerini kısıtlar ve bu da kas spazmına bağlı ağrıya yol açar. Bunu engellemek için kas gevşeticiler kullanılmalıdır. Ayrıca ağrı sebebiyle öksürme baskılanır ve balgam rahat çıkarılamaz. Bu da akciğerde “atelektazi” denilen açılamama genişleyememeye ve zatüreeye yol açabilir. Bunu engellemek için de, solunum egzersizleri ve balgam çözücü ilaçlar tedaviye eklenmelidir.

Şiddetli, normal hayatı etkileyen ve hap şeklinde ağızdan alınan ağrı kesicilerle yeterli iyileşme olmazsa, kaburgalar arası sinirin bölgesel blokajı yapılmalıdır. Deneyimli göğüs cerrahlarının yapacağı bu tedavi ile yalnızca ağrıyan bölgeye ilaç verilmiş, diğer yan etkilerden korunulmuş olur. Ayrıca karın travması şüphesi veya mide kanaması hikâyesi gibi ağrı kesicilerin kullanılması sakıncalı durumlarda da sinir blokajı birinci plana çıkmaktadır. Sonuç olarak, içerisinde koruduğu hayati organların önemi sebebiyle, kaburga kırıkları önemlidir, uygun bir şekilde tedavi edilmelidir.

Belirtiler

Ciddi bir göğüs travmasından sonra, ağrıdan başka şu belirtiler de dikkati çeker:

- Solunum güçlüğü;
- Elle yoklandığında deri altında hissedilen kabarma;
- Kanlı balgam çıkarma.

Bu durumda acilen doktor çağırmakta tereddüt etmeyin.Kırılan kaburga kemiğinin akciğere saplanıp, bir iç kanamaya sebep olması ihtimali vardır. Dışa vuran kanama da görülebilir. Veya göğüs zarında, deri altında hava kaçağı ortaya çıkabilir.

Yorumlar

  • Nes***** Tun*
    7 yıl önce
    Trafik kazasi sonucu sag 5-12 arasi 8 kaburgam kirik. Ic kanama vardi. 5gun yogun bakimda kaldim. Taburcu oldum durumum iyi. Ama kiriklarin tedavi sureci bundan sonra nasil olacak. Hareket halinde olmam kiriklarin kaynamasina engel olusturur mu? Tavsiyelerinz icin simdiden tesekkurler...
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      kalsiyum magnezyum çinki karışımı lkemiklerin kolay kaynamasını ve bağ dokunun onarılmasını sağlar. mümkün olduğunca ani hareketler yapmayın . detayalrı incelemek için linki inceleyebilirsiniz. Allah şifa versin Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Zey*** Cin****
    7 yıl önce
    İleri derecede skolyoz hastasıyım. 50 yaşındayım. KOAH tedavisi görüyum. Yolculuk sırasında ani eğildim kot pantolon kemeri kaburgamı zladı. Ağrım var diye Acile gittim röntgenden anlayamadılar. Göğüs doktumda ( Prof. Dr.) anlayamadı. Kırık, çıkık ne var bilmiyum. Ağrım var. şu an kamudayım çalışıyum. ne yapmalıyım. okuduklarım beni kkuttu. Bu olay tam 1 hafta önce oldu. Ne yapmalıyım. (Ağrı kesici ve kas gevşetici verdi onuda sürekli kullanmak sakıncalı ise diye almıyum.) Şimdiden böyle bir hizmet verdiğiniz için gönülden teşekkür ederim.
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      detaylı görüşülmesi gereken bir sorun bu, sorulması gereken bir kaç soru olacak , bu yüzden daha detaylı bilgi için bilgi hattımızdan yardım alabilirsiniz. bilgi hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp