Yüzdeki Leke Ve Sivilceler

Yüzdeki Leke Ve Sivilceler :

Sivilce (akne ) lekeleri nasıl geçer

Sivilce (akne ) şikayeti olan bazı hastalarda, sivilce (akne ) geçtikten sonra, sivilce (akne ) yerlerinde kahverengi lekeler kalabilir. Sivilce (akne ) tedavisinde kullanılan ilaçlar cildi genellikle soyar ve inceltirler. Sivilce (akne ) tedavisi olurken ve sonrasında direk güneşe maruz kalmak ve güneşten koruyucu kullanmamak hassas ciltlerde lekelenme yaratabilir. Sivilce (akne ) ve izleri için kullanılan lazer tedavileri sonrası leke riski artar.

Sivilce (akne ) sonrası kahverengi lekeler, en çok koyu ten rengine sahip olanlarda görülür. SIVILCE (AKNE ) LEKELERI, koyu ten rengine sahip olanlar dışında diğer cilt rengine sahip olanlarda da ortaya çıkabilir. Sivilce (akne ) ve lazer tedavileri süresince ve sonrasında 6 ay güneşten korunmak ve güneşten koruyucu kullanımı çok önemlidir

Sivilce (akne ) lekeleri tedavisinde sürülerek kullanılan leke kremleri, ağızdan alınan antioksidan haplar, lazer tedavileri ve kimyasal peelingler tek başına veya birlikte kullanılabilirler. Leke şikayeti olanların düzenli olarak yaz kış, gün içinde 4 saatte bir en az 30 faktörlü güneşten koruyucu ürünler kullanmaları gerekir. Ayrıca güneşten koruyucu kullanırken bile çok fazla direk güneşe maruz kalınmamalı, gölgede durmaya özen göstermeli ve şapka, gözlük takılmalıdır.

Ilaçla sivilce (akne ) lekesi tedavileri:

Sivilce (akne ) lekesi tedavisinde ilaçlar genel olarak krem olarak kullanılırlar. Leke tedavisinde kullanılan maddeler tedavide farklı mekanizmalarla etkili olurlar. Leke ilaçlarının başlıca etki mekanizmaları şunlardır:

1.Renk maddesi (melanin) oluşumunda görevli tyrosinase enzimini baskılar

2.Renk maddesinin (melanin) melanositlerden diğer hücrelere geçişini engeller

3.Renk hücreleri melanositlere zarar verir

4.Cildi yeniler (antioksidan krem ve haplar, retinoidler, meyve asitleri )

Lazer ile sivilce (akne ) lekesi tedavileri:

Leke tedavisinde kullanılan lazerler, soyarak veya renk hücrelerini (melanosit) tahrip ederek etkili olmaktadır.


- Intense pulsed light (IPL)

- Pulsed dye lazer (585, 595 nm)

- Q- switched ruby lazer (694 nm)

- Q- switched alexandirite lazer ( 755 nm)

- Q- switched ND: YAG lazer (1064 nm)

- CO2 lazer (10600 nm)

- Fraksiyonel lazerler

Lazer tedavileri, bu tür lekelerde kullanılabilir. Ancak dikkatli olunmalıdır. Bu konuda tecrübeli ve ehil ellerde lazer tedavileri yapılmalıdır. Gereken şekilde yapılmayan lazer tedavileri lekelerde artışa sebep olabilir.

Kimyasal peeling (kimyasal soyma):

Sivilce (akne ) lekesi tedavisinde, yüzeysel kimyasal peelingler tercih edilir. Kimyasal peeling ile tedavi öncesi ve sonrasında, leke giderici maddelerin kullanılmaları gereklidir. Ancak kimyasal peelingle leke tedavisinde çok dikkatli olunmalıdır. Kimyasal peeling tahriş reaksiyonuyla bazen lekelerde şiddetlenme yapabilir.

Kimyasal peeling en sık olarak, leke, iz ve kırışıklık tedavisi gibi kozmetik nedenlerle uygulanır. Ayrıca, sivilce (akne ) tedavi etmek ve yüzdeki sivilce (akne ) izlerini hafifletmek amacı ile de kullanılmaktadır. Sivilce (akne ), akne rozase ve leke tedavisinde yardımcı bir tedavi yöntemidir. Kimyasal peeling, aşağıda ayrıntılı şekilde anlatılmıştır.

Sivilce (akne ) leke tedavilerinde çok yeni başlamı,ş az sayıda ve çok koyu olmayan lekelere renk açıcı kremler tek başına denenebilir. Ancak yaygın, koyu renkli ve uzun süredir mevcut lekelerde renk açıcı kremler tek başına etkili olmaları güçtür. Tecrübelerime göre bu tarz lekelerde kimyasal peeling ve lazer tedavileri bu tür kremlerle birlikte uygulanırsa sonuçlar çok daha iyi olmaktadır. Leke tedavisinde püf noktası cildi aşırı tahriş etmemek ve zedelememektir. Çünkü lekeyi söküp atmak amacıyla yapılan her abartılı işlem, lekelerin artışına sebep olabilir.

Lazer ve kimyasal peeling tedavileri dikkatli yapılırsa cildi yenileyerek leke tedavilerinin başarılı olmasını sağlayabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp