Batık Lekeleri İçin Krem
Kadınların tüy aldırma yani epilasyon sonrasında en fazla şikayetçi oldukları konuların başında batık sorunu gelir. Burada batık ile kastedilen şey olarak aklınıza sakın tırnak batması falan gelmesin. Epilasyon sonrası bazı hanımlarda görülen tüy batmaları ve küçük kıl dönmelerine batık adı verilmektedir. Batığın nedeni olarak tüy aldırma yönteminin değişimi gösterilmektedir. Özellikle jilet kullanımından ağda kullanımına geçme veya tam tersi durumlarda batıklar daha yoğun olarak görülmektedir. Aslında ağda ile tüy almak batık şikayetlerini azaltmak açısından daha avantajlıdır. Çünkü ağda sırasında deride batığa neden olan ölü hücreler de uzaklaştırılmakta ve batıkta görülen deri katmanları temizlenmiş olmaktadır.
Bazı hanımlarda cildin kendisini yenilemesi oldukça hızlı olmakta ve ölü deri tabakasının ciltten dökülmesi ise daha uzun sürmektedir. Bu nedenle ciltte biriken ölü deri tabakalaşması kılların köklerinden çıkmasını zorlaştırmakta hatta bazen de engel olmaktadır. Bu tarz sorunu olan hanımlara daha çok peeling ve cildi sıklıkla keselemelerini öneriyoruz.
Kese yaptırmak sadece batık tedavisi için değil, aynı zamanda cildin gençleşmesi ve deri altı kılcal damarların kan dolaşımının hareketlenmesini de sağlar. Kese nasıl yapılır bilmeyenler için ufak bir hatırlatma yapalım. Keseleme yaparken kesinlikle nemli ve buharlı bir hamam ortamında olunuz. Buhar cildi yumuşatır ve kuru keselemenin yol açacağı tahriş riskini en aza indirmiş olur.
Batık Nasıl Geçer-Batığın Doğal ve Bitkisel Tedavisi
Batıkların önlenmesi ve var olanlarının tedavisi için etkili diğer bir yöntem ise batık kremi adı verilen kremlerin kullanımıdır. Ölü derinin atılarak alttan gelen genç derinin çıkmasını sağlayan bu tarz kremlerin yoğun bir biçimde kullanımını önermiyoruz.
Ponza taşı ile keseleme yapmak ta klasik kese benzeri bir etki yapar. Ponza taşı da hassas ciltli kişilerde deriyi tahriş edebilir. Bu bakımdan dikkatli kullanmak gerekmektedir.
-Nemlendirici bitkisel yağlar ile yapılan cilt masajları da hem batık nasıl geçer sorusuna bitkisel bir yanıt teşkil eder hem de cildi yumuşatır, kıl kökünde oluşan sebum benzeri yağların çözülmesini ve vücuttan atılmasını sağlar. Söz konusu sebum maddesi toksik maddeler ve bakteriler açısından son derece zengin olup sivilcelere neden olmaktadır. Bu bakımdan bitkisel yağlar ile hem cildinizi nemlendirecek, yumuşatacak ve besleyecek, hem de sivilce oluşumunu baştan engellemiş olacaksınız. Gül yağı ve buğday yağı kullanan bir arkadaşım da batık problemine iyi geldiğini söylemişti.
Bacaklarda kıl batması nasıl önlenir
-Papaya maskesi cildi soymakta çok etkilidir. Bir adet orta boy papaya ile hazırlayacağınız maskeyi en az iki ay kullanabileceğiniz bir tarif veriyorum.
İyice yumuşamış olan meyveyi dörde bölün. Çekirdekleri kavun çekirdeği gibi merkezi yerleşmiştir,çekirdeklerini temizleyin.Kabuğunu soyun ve öğütücüden geçirerek macun kıvamına getirin. Bir tane limonun suyunu sıkın ve bu limon suyu içinde üç tane 500 mg. lık aspirini eritin. Papaya püresine ekleyin ve iyice karıştırın.cam kavanoza alın ve ağzını sıkıca kapatın. Maskeyi kalınca bir tabaka halinde sürün. En az 10 dakika bekleyin ve soguk su ile yıkayın. Yıkarken duş jeli sabun vs kullanmayın. Sadece su ile bölgeyi yıkamanız yeterlidir. Uyguladığınız bölgede soyulma olacaktır. Bu şekilde ölü deri atılır ve batık oluşumunun önüne geçilir.
Papaya maskesi batık oluşumunu önlediği gibi batık lekelerini gidermek,batık lekelerinden kurtulmak için de çok etkili bir maskedir.Ayrıca epilasyondan kaynaklanmış cilt kararmalarında da gözle görülür şekilde renk açılması sağlar. bacakta kıl batması için tavsiye arayanlar bir de bunu denesinler.
-Aspirin suyu ile batık bölgelerine masaj yapın. Kimyasal peeling işleminde kullanılan soyuculardan bir tanesi TCA da denen trikloroasetikasit kimyasal yapı olarak ta etki olarak ta aspirinin akrabasıdır. Bir çay bardağı kaynamış soğumuş suda beş adet 500 mg. lık aspirini eritin. Dibe çöken tortu dışında eriyiği spreyli şişeye alın. Haftada iki gün bacaklarınıza uygulayın. En az iki saat bekletin ve sadece su kullanarak durulayın. Bu da soyma yoluyla batık oluşumunun önüne geçer ve batık lekelerine,ağdadan yada jiletten cilt kararmalarına faydalıdır.
Batık Nasıl Geçer ve Önlenir?
Batık oluşup lekeye dönmeden,cilt kararmadan tedbirli davranmak en akıllıca davranış olacaktır. Çok sıcak ağda cildi yakar ve karartır. Jilet yada epilatör ile ciltte iritasyon yaratmak cildi karartır. Yine bunlar batıklara yol açar. Batıkları iğne ucuyla kurcalamak,batık kılı iğne kullanarak çıkarmaya çalışmak,iğnenin ucunu yakıp yada alkolleyip sterilize etmiş olsanız da lekeye yol açar. Tırnakla uğraşmak yapılabilecek en büyük hatadır.