Üreterovesikal Bileşim Nedir?

Üreterovesikal Bileşim Nedir? : İdrarın üreterden mesaneye akmasını sağlar; mesanede toplanan idrarın, miksiyon sırasında üretere geriye kaçmasını önler, idrar birimi, üreterovesikal bileşime ulaşınca, bu bölgenin anatomik yapısından ve üreter peristaltizminden ötürü mesaneye fışkırır şekilde boşalır (efflux).Miksiyon sırasında üreter alt ucunu trigon aşağıya, Waldeyer kılıfı yukarıya doğru çeker. Bu sırada oluşan mesane içi hidrostatik basınç, intravesikal üreter parçasının lümenine dik gelir. Bu kuvvetler dengesi, üreterovesikal bölgenin kapanmasında etkili olur

Miksiyon sırasında trigonun kasılması üreterin açılmasını engeller. Trigonun sürekliliğinin kesilmesi, bu bölgenin elektrikle uyarılması veya tek taraflı sempatektomi sonrası kuvvetler dengesi bozulur, reflux oluşturulabilir. Üreter orifisinin fonksiyonunu yeterli şekilde yerine getirebilmesi, üreter kas tabakasının sağlamlığına ve mesane duvarının tonusu- na bağlıdır.

Mukoza altı üreter parçasının kısalığı, kapanma işlevini etkiler. Yetmezlik durumdaki orifisin konumu daha lateralde, görünümü de deformedir. Patolojik olayın derecesine göre geriye idrar kaçağı, dolum sırasında, mesane tam dolduğu zaman veya miksiyonda üretere hatta böbreğe kadar gidebilir.Üreterovesikal bileşeğin darlığında idrarın mesaneye akması zorlaşır, yetmezliğinde ise geriye kaçması kolaylaşır Her iki patolojik durumda da üreter içi hidrostatik basıncın böbreğe kötü yönde etkisi olur. Hidroüreter ve hidronefroz, enfeksiyonun eklenmesiyle de pyelonefrit eklenir. Patolojik olay iki taraflı olduğunda, kronik böbrek yetmezliğiyle son bulur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp