Triptan Nedir

Triptan Nedir :

Kimyasal olarak serotoninle akraba olan triptan, özellikle migren ağrısına karşı iyi gelmektedir.


Triptan özellikle beyni besleyen damarlarda ve trigeminal ganglionda (trigemi- nüs sinirlerinin boğumu) bulunanrın yeniden daralmasını sağlayarak enfeksiyonu önlediği düşünülmektedir. Triptan, bu reseptörlere ait alt türlerin, koroner damarlarda da bulunmaları nedeniyle, buradaki damarlarda da daralma sağlar.reseptörlere bağlanır. 
 
Triptamn, beyni beslediği ve genişlemiş damarlaMigren tedavisinde kullanılan farklı ilaçlar bulunmaktadır. Şayet kullandığınız triptan size iyi gelmemişse onun yerine bir başkasını deneyebilirsiniz. Trip tanlar güvenilir ilaçlardır. Örneğin Sumatriptan dünya çapında 300 milyon migren hastası üzerinde test edilmiştir.

Yan etkiler

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Farklı triptanların yan etkilerine ilişkin profillerini karşılaştırmak mümkündür. Bütün trip- tanların ortak noktası baş ağrısının yeniden nüksetmesidir (rekürrens). Başlangıçta triptanın etkisiyle ortadan kalkan baş ağrısı, yeniden başlayabilir ki bunun üzerine triptan terapisi yeniden uygulanmalıdır. Rekürrens olarak ifade edilen nüksetme oram % 20-40 arasında değişmektedir.
 
Kullanılan triptanların bilinen diğer yan etkileri ise şunlardır:
 
* Ciltte duyu bozuklukları (parestezi); karıncalanma, gıdıklanma ve diğer duygular (örn., sıcak, soğuk ve yanma hissi)
 
*Toraks ve boyun kısırımda ağrı ya da ağırlık hissi
 
* Burun ve yüz boşluklarında garip bir duygu
 
* Baş dönmesi ve bitkinlik
 
Bu şikayetler çoğunlukla kısa sürelidir. Sumatriptan burun spreyi, hastaların % 25’inde koku ve tat alma bozukluklarına neden olmaktadır. Bütün triptan çeşitleri hastaların tansiyonlarım geçici olarak yükseltebilirler.
 
Dozaj: 24 saat içinde 2 dozdan, atak başına 3 dozdan fazla triptan almayın. Ayda 10 günden fazla ilaç kullanmayın. Ayda 12 dozdan fazla alma durumunda ilacın neden olduğu baş ağrısı görülebilir. Genel anlamda etkinin yetersiz görülmesi durumunda 2-4 saat arasında ikinci bir doz tavsiye edilmektedir; baş ağrısının görülmesiyle birlikte 3. doz da alınabilir. Normalde triptan baş ağrısının başladığı, yani migrenin başladığı anda alınmalıdır; kesinlikle aura süreci içinde değil. Haftada birkaç kez alınması durumunda triptan bağımlılığı görülebilir.
 

Diğer ilaçlarla etkileşim:

Triptanı ergo deriveleri (Ergotamin gibi ergo türevi maddeler) ile birlikte almak doğru değildir.Triptanlar serotonin metabolizmasına etkide bulunurlar. Serotonin sinir sisteminin çok az sayıda taşıyıcı maddelerinden biridir. Serotonin önleyiciyle örn., Fluksetinle birlikte alınan triptan bazılannda bitkinliğe ve koordinasyon bozukluklarına neden olabilir.MAO inhibitörleri kılıç otu ve SSRI gibi psikiyatrik ilaçlarla etkileşime girebilirler. 
 
Bu ilaçlarla birlikte alındığındaserotonin sendromu denen ve ateş, titreme, üşüme, ishal, bulantı ve yüksek tansiyon gibi belirtiler gösteren yaşam tehlikesi ortaya çıkabilir. Hatta kalp ritminde bozukluk, böbrek fonksiyonlarında bozulma ve karaciğer hasarına neden olabilirler. Bu nedenle triptan terapisine, MAO inhibitörlerinin kesilmesinden en erken iki hafta sonra başlanmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp