Tedaviye yönelik nosiseptif mekanizmaların sentezi

Tedaviye yönelik nosiseptif mekanizmaların sentezi :

Ağrıya ilişkin nöral mekanizmalar ve ağrı tedavisindeki etki yerleri gösterilmiştir. Buna göre ağrıyı bastıran mekanizmaları başlıca 5 grupta toplamak olasıdır: A)Nosiseptör ve mikroçevresinde oluşan endojen algojenik maddelere karşı, bunların sentezini inhibe eden maddeler kullanmak şeklinde bir yaklaşım söz konusudur. Burada özellikle romatizmal ağrılar, migren ağrıları, postoperatif ağrılar sayılabilir. Serotonin antagonistleri ve prostoglandin sentez inhibitörleri bu en periferik noktada etkili olurlar (Methysergide, Pizotifen, Aspirin, Endometasin gibi).
B)Periferik sinir kökenli en önemli ağrılar, nevralji'ler, periferik nöropatiler ve deafferentasyon ağrılarıdır. Bunların bazısında geniş çaplı lif aktivasyonu (kontrirritasyon) sağlayarak geçici ağrı supresyonu sağlanabilir (TENS ve akupunktur gibi). Veya küçük çaplı lif impuls trafiğini azaltmak için lokal anesteziye başvurulabilir. Nevraljilerde ektopik foküs veya ephaptic geçişin bastırılmasında Carbamezapine verilebilir.
C)Bazen ağrıyı izleyen bir savunma mekanizması olarak ve spina1 bir refleks mekanizma ile ağrılı bölgenin civarında refleks kas spazmları ve sempatik lif hiperaktivitesi meydana gelir. Bunlar artık organizma için yararlı olmaktan öteye zararlı ve ağnlı kronik bir durum yaratırlar. Refleks sempatik distrofi veya disk hemilerinde sırt kası spazmları buna örnektir. Burada segmental refleks arkım kırabilecek miyorelaksan ilaçlar veya şimik velveya cerrahi sempatektomi söz konusu olabilir.
D)Anterolateral sistemden ağrılı impulsların talamus ve kortekse çıkarak bilince ulaşması engellenebilir. Örneğin kanser ağrılarında olduğu gibi, Anterolatcral kordotomi ameliyatı yapılabilir veya dorsal funikulus üzerinden elektriksel uyanmlarla ağrılı impulslar dengelenir (Dorsal omuritik stimüasyonu) ya da dorsal köklerin ulaştığı bölgeye cerrahi girişim yapılabilir (DREZ ameliyatı).
E)Akut veya kronik ağrılarda inici, antinosiseptif mekanizmalar harekete geçirilebilir. Örneğin endorfin ve enkefalinlerin etkilediği opioid reseptör yerlerinde aynı etkiyi yapacak mortin ve benzeri narkotik analjezikler kullanılabilir. Ya da TENS ve akupunktur ile doğal-endojen enkafelinler ağrı yolları üzerinde arttırılır ve supresyon sağlanır. İnici 5-HT ve NA yollarında monoaminerjik transmitter aktivitesini arttırıcı yollara da başvurulabilir. Bunun yöntemi de Trisiklik Antidepressif İlaçlar vermektir. Bunlar, bu amino asit transmitterlerin ağrılı sinapslardaki konsantrasyonlarını arttırırlar. Son olarak kortikal mekanizmalarla, çıkıcı ağrı yolları üzerinde inhibisyon sağlayan yöntemlere başvurulabilir. Bunlar da psikoterapi ve hipnoz olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp