Nervus intermedius nevraljisi - Genikulat nevralji

Nervus intermedius nevraljisi - Genikulat nevralji :

VII. kranial sinirinin somatik duysal dalı olan nervus intennedius dağılımında şok benzeri ağrılar ile karakterize seyrek görülen bir ağrı sendromudur. Ağrı, lokalizasyonu dışında her yönüyle trigeminal nevraljiye benzer.

Etyoloji: Trigeminal nevralji gibidir. Santral-periferik miyelin bağlantılarında, lateral ponstan birkaç milimetre uzaklıkta, sinirin çapraz basısı olduğu söylenir.

Semptomlar: Hasta kulakta derinde interrnittant, şok benzeri, zonklayıcı ağrıdan yakınır. Ağrı kulak kanalında zararlı olmayan uyanlarla veya yutma ve konuşma ile tetiklenebilir. Hasta ataklar arasında ağrısızdır. Nörolojik defisit yoktur. Sendrom daima unilateraldir. Bazı hastalarda salivasyon, ağızda acı tat, tinnitus ve vertigo, ağrı atakları na eşlik eder. Bu semptomlar nervus intennediusun santral bağlantılarının tutulmasını gösteriyor olabilir, veya 7. ve 8. kranial sinirin irritasyonu söz konusudur. Seyrek olarak trigeminal dağılırnda ağrısı olan hastada nervus intennedius alanında da ağrı olabilir.

Tam: Genikulat nevraljiye herpes zoster de neden olabilir. Bu hastalarda genellikle dış kulak yolunda veya kulak kepçesinde ağrıyı izleyen 2. günde veziküller belirir. Ağrı n.intennedius nevraljisinden farklı olarak sürekli ve yanıcıdır.

Tedavi: Tıbbi tedavi trigeminal nevralji gibidir. Bu tedavi ile ağrı kontrol edilemezse cerrahi denenebilir. n.intennediusun lokal anesteziklerle blokajı olasıdır. Bu da başarılı olamazsa, suboksipital kraniotomi ile nervus intennediusun eksplorasyonu gerekir. Bası yapan damar bulunup dekompresse edilir, damar bulunamazsa nervus intennedius kesilir. Sinirin kesilmesi büyük olasılıkla ağrıyı ortadan kaldım, fakat etkili olmazsa dessendan trigeminal traktusun medial yüzünün kesilmesi gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp