Tedaviye Yönelik Günümüz Yaklaşımları

Tedaviye Yönelik Günümüz Yaklaşımları :

Ağrının amacı bedende tek bir odak yaratmaksa ve kişi bu seminerler sayesinde bedensel belirtileri yadsıyıp bunun yerine psikolojik etkenler üzerine düşünmeye ikna ediliyorsa, sonuçta ağrı sendromunu işlevsiz hale getirmiş olmuyor muyuz?

Kişi ağrının dikkati dağıtma görevini üslendiğinden habersiz olduğu sürece, rahat rahat ağrı seyrine devam edecektir. Ancak farkındalık içe sindiği anda (içe sinmelidir çünkü sürecin salt zihinsel değerlendirmesi yeterli değildir), yanılsama artık işe yaramaz olur; ağrı durur, çünkü artık ağrıya gereksinim yoktur. İşte bu işin gerçekleşmesini üstlenen de bilgidir.

Olay zihnin organ olan beyinde gerçekleşir, yani psikoloji bölümünde betimlenen kabul edilemez duyguların saklandığı ve resimde sağ okla gösterilen yerde. Bunun hemen üzerinde bilinçli zihin ya da "zihin gözü" olarak adlandırılabilecek figürle resmedilmiştir. Bunun işlevi bilinçli zihnin hoşa gitmeyen duyguların bastırıldığının, bilinçdışında saklandığının farkında olmasını engellemektir. Zihinde bu duyguların baskı altında kalmayacaklar, bilince ulaşmaya çalıştıklarına dair korku besleyen bir şey olmalı ki zihin bir savunma mekanizmasının gerekliliğine karar vermiştir, psikolojik açıdan bakıldığında ise savunma bilinçli zihnin (zihin gözünün) ilgisini bastırılandan uzaklaşarak herhangi bir şey olabilir. Sol okla da gösterildiği gibi beyin bu durumda GMS'yi yaratır. Artık kişinin dikkati GMS'nin türlü belirtilerine odaklandığından sağda gösterilen bu kötü hislerden doğacak hoşnutsuzluğun da önüne geçilmiş olur.

Bu resim özellikle bir kimsenin GMS hakkında bilgi edinerek ondan nasıl kurtulabildiğini açıklamak açısından faydalıdır. Eğer ben bir kimsenin bilinçli zihnini GMS'nin ciddi ya da dikkate değer olmadığına, hatta saçma, sahte, korkulması yerine gülünüp geçilmesi gereken bir şey olduğuna, yapısal tanıların çoğunun geçersiz ve tek dikkate değer şeyin kişinin bastırılmış duygulan olduğuna ikna edersem, neyi başarmış olurum? Başardığım GMS'yi işlevsiz hale getirmektir; böylelikle artık zihnin ilgisini çekme yetisi ortadan kalkar, savunma başarısız olmuş demektir ve bunun anlamı ağrının sona ermesidir.

Eğer bu kulağa bilimkurgu ya da Grimm Kardeşlerin hikayeleri gibi geliyorsa, söylenebilecek tek şey bunun işe yaramış oldugu ve son on yedi yıl içinde birkaç bin hastayı iyileştirdiğidir. İşte konuyu örneklendirmek için çarpıcı bir öykü. Kent dışından bir kadın bu programı uyguladı ve iyi bir sonuç elde etti. Seminerlerden birkaç hafta sonra ağrı yok oldu ve hasta tenis ve koşunun da dahil olduğu eski faaliyetlerine kaldığı yerden devam etmeye başladı. Dokuz ay kadar' sonra bir gün dışarı da koşarken, yeni bir bölgede, kalçasının birinin dış kısmında bir ağrı baş gösterdi ki bu bir diğer GMS belirtisiydi. Sonrasında hasta bana olayın ayrıntılarını anlattı.

Bu bayan doktoruna başvurmuş, kalçasında bursit (bursa iltihaplanması) olduğunu öğrenmiş, röntgene girmiş sonuçta da iğne ve ilaç tedavisine başlamıştı. Telefon konuşmamız sırasında üç haftadır çok ağrısı olduğunu kabul etti ve onu doktorunun uygulamasının izlediği için paylamakta haklı olduğumu söyledi. Benimle konuştuktan sonra, söylediğine göre birkaç dakika durup düşünmüş ve sinirden köpürmüştü, öfkesi kendine ve özellikle de yine aynı hüneri gösteren beynineydi. Sonunda beyniyle sessiz bir konuşmaya girişmişti. İki dakika içinde ağrısı tamamen geçmiş ve bir daha da ortaya çıkmamıştı. Ağrısının bu kadar hızlı yok olması karşısında hayrete düşmüş, tekrar koşuya başlamış ancak bu kez asıl soruna yani hareket sırasında kendini incitmekten duyduğu bilinçdışı endişeye odaklanmayı seçmişti, bu öykünün önemli yanı bilginin ne denli yaşamsal önem taşıdığını, hastanın daha önce programımızla tanışmış ve GMS'ye dair görüşlere aşinalık kazanmış oluşunun (yani bunu içselleştirmiş oluşunun) iyileşmeyi ne denli çabuklaştırabileceğini yansıtmamdır. Eğer bu bayan GMS hakkında bilgi sahibi olmasaydı, ağrı bu denli çabuk yok olmazdı. Ancak hasta zaten bilgi sahibi olduğu ve seminer programından geçtiği için, bunun GMS'nin bir diğer ortaya çıkış biçimi olduğunu fark eder etmez, ağrısı kaybolmuştu çünkü artık makul bir bedensel rahatsızlık olarak kişinin dikkatini çekmeyi başaramayacak ve onun ilgisini duygularının dünyasından uzaklaştıramayacaktı. Ancak bunun üzerine şu soruyu sorabilirsiniz: Peki ağrısı neden yinelenmişti? GMS ağrısının tekrar ortaya çıkması daima, baskılanan öfke ve endişe gibi kötü hislerin varlığını imler. "Ancak bu programın amacı bu tür şeylerin önüne geçmek değil miydi, ne oldu?"

Bu bayanın yeni bir bölgede bir ağrı geliştirmiş olması bize beynin hala bastırılmış duygulan gizlemek için GMS'ye başvurmayı denediğini gösterir.' Bunu hastamla tartışmam ve ağrı tekrarladığına göre psikoterapiye başvurmanın akıllıca olacağı konusunda' ortak karara 'vardık.

Her ne kadar bu konu psikoloji bölümünde tartışılıyorsa da, bastırılmış duyguların kaderini belirleme konusunda zıtlaşan kuvvetin varlığına şüphe olmadığını yinelemekte bir sakınca görmüyorum. Bir yanda hoş olmasalar da bu hisleri bilinç düzeyine çıkarmaya çalışan bir kuvvet (başka sözcük bulamıyorum) bulunmaktadır. Eğer bunlar bilinçaltında bulunsa ve orada kalmaya mahkûm olsa odak şaşırtıcı bir süreç olan GMS'ye gereksinim olmazdı. GMS'ni:: varlığı, bu kötü hisleri gün ışığına çıkarmaya uğraşan bir şey olduğunun kanıtıdır. Kimileri buna düz mantık diyebilir fakat unutulmama.... ki psikoloji literatüründe insanların hoş olmayan ya da acı veren duygusal deneyimlerden sakınmak üzere sergiledikleri çok geniş bir davranış yelpazesi olduğunun iyi belgelendirilrmiş kanıtlan bulunmaktadır, Bunun klasik bir örneği mikrop korkusudur. Kişi mikropları saplanır, haline getirmiştir ve günde yüz defa ellerini yıkar. (Kimileri buna kompülsiyon nevroz dese de el yıkama kompülsiyonun (takıntısını yaratan mikrop korkusudur.) Bunun gibi mantıkdışı hareketlerin kişinin başa çıkamadığı, güçlü, bilinçdışı hislerin yerine, onları resimler ortaya çıktığı uzun zamandır bilinmektedir, tıpkı mikrop endişe gibi.

Birkaç örnek vermek gerekirse, tıpkı gerilim kaynaklı baş ağrısı, migren, saman nezlesi, egzama, kalp çarpıntısı ve buna benzer pek çok bedensel rahatsızlık gibi GMS de kişinin dikkatini beden odaklı kılma görevini yerine getirir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp