Su Kaybının Nedenleri

Su Kaybının Nedenleri : Su kaybı değişik ölçütler temelinde sı­nıflandırılabilir. En yaygın biçimde kul­lanılan sınıflandırmalardan biri aşağıda yer almaktadır.

• Su kaybının sodyum kaybından fazla olması (hipertonik).

• Su ve elektrolit (başta sodyum) ka­yıplarının eşit olması (izotonik).

• Sodyum kaybının su kaybından fazla olması (hipotonik).Su kaybı aşın su atılmasına olduğu kadar yetersiz su alımına da bağlı olabi­lir.

Aşın su atılması dört yoldan gerçek­leşir: Mide-bağırsak kanalı, böbrek, akciğer ve deri. Bunlardan biri ya da bir­kaçı aşın su kaybından sorumlu olabi­lir. Yetersiz su alımı gençlerde ender olarak görülür. Buna karşılık yaşlılıkta yutkunmanın güçleşmesi, susuzluk duy­gusunun azalması, zihinsel etkinliklerin zayıflaması gibi nedenlerle yeterince su alınamayabilir.Aşın su atılmasına bağlı olarak vü­cutta su dengesinin bozulması daha çok rastlanan bir durumdur. Ama yaşlılarda bağırsak yoluyla (ishal) ya da akciğer yoluyla (aşın soluma vb) sıvı kaybı gençlere göre daha az görülür.

Buna karşılık sıcak ortamlarda ve çeşitli ne­denlere bağlı aşın terleme, yatalakların vücudunda açılan yaralar deri yoluyla su kaybını artıncı bir etki yapar.Aşın sıvı kaybı suyun hızla ve gere­ğinden çok içildiği durumlarda da görü­lür. Bu gibi durumlarda idrar yoluyla sı­vı kaybı, alman miktardan daha fazla olabilir.Yaşlılarda klor, potasyum ve öbür elektrolitlerin aşın uygulandığı durum­larda görülen belirgin poliüri (idrar miktannın artması) durumu ve idrarda su sürükleyen maddelerin (glikoz) çıktı­ğı durumlar su kaybına yol açar. Bu ko­şullar kan şekerinin yükselmesi ya da protein bakımından zengin bir beslen­menin uygulanması nedeniyle ortaya çı­kabilir.Bazen sıvı kaybı hücre içindeki sıvı­nın hücre dışı aralıklara sızmasıyla ger­çekleşebilir.

Genellikle hücre içi sıvı kaybı, hüc­re dışı sıvı kaybıyla birlikte görülür. Hastanın içinde bulunduğu ruhsal ve fizyolojik durum susuzluk duymaması­na neden olabilir. Zamanında alınacak yeterli su ortaya çıkabilecek sorunları önleyecektir.Kaybedilen sıvı miktannın vücut ağırlığının yüzde 6'sını geçmesi bir has­talık tablosu yaratır ve bazen de olduk­ça ağır sorunlara yol açar.Yaşlılarda yukarıda belirtilen neden­lerden başka ruhsal çöküntü ve başka psi­kolojik dengesizlikler de açlık ve susuz­luk duygusunu azaltarak vücutta su açığı yaratabilir. Hastalıklara ya da idrar sök- türücülere bağh olarak sık idrara çıkma ve idrar kaçırma korkusunun yol açtığı kaygıyla su aliminin azaltılması da ben­zer sonuçlar doğurur. Uygun olmayan ve aşın kısıtlayıcı bir beslenme düzeni de yetersiz su alınmasına yol açabilir.

Yüksek tansiyonlu hastalan tedavi etmeye yönelik idrar söktürücülerin de­netimsiz ve oldukça uzun süreli kulla- nılmalan yaşlılarda aşın sıvı ve elek­trolit kaybının oldukça sık karşılaşılan nedenleri arasındadır.Buraya kadar açıklanan nedenler­den de anlaşılabileceği gibi yaşlılarda aşın sıvı kaybı yaygın görülen bir du­rumdur. Kesin ve gerçek hastalık ko­şullan söz konusu değilse, sıvı alimimkısıtlayan önyargılar ve alışkanlığa bağh davranışlarla mücadele etmek, gerekir. Sıvı kaybına bağh tehlikeleri ön­lemek için, yaşlı kişi istemese bile sıvı­lar belli bir düzenle verilmelidir. Hastalıklarda ve hastanın kendine bakamadığı durumlarda, tehlike daha da büyür. Hastaya yardımcı olan kişile­rin son derece dikkatli olması verilen sıvı miktannı özenle denetlemeleri ge­rekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp