Sindirimi Kolaylaştırmak İçin Neler Yapmalı?

Sindirimi kolaylaştırmak için neler yapmalı

Sindirimi kolaylaştırmak için dikkat edilmesi gerekenler, sindirim nasıl kolaylaşır, sindirim sistemini rahatlatan öneriler bu yazımızda.

Sindirim sistemi ortalama 70 yıllık yaşam boyunca yaklaşık 35 ton besin maddesi işler. Bu ağır yükün etkisiyle zaman zaman bozulmasını doğal karşılamak gerekir. Sindirim sisteminin bazı

rahatsızlıklarına öyle sık rastlanır ki, bunları günlük yaşamımızın bir parçası olarak benimsemiş sayılırız. Ülser, apandisit, kabızlık, ishal ve mide ekşimesi bunlardan yalnızca birkaçıdır. Bazı

hastalıklardan kaçınmak belki olanak değildir, ama sindirim sisteminizi sağlıklı tutmak elinizdedir.

Sindirimi kolaylaştıran öneriler

1. Aşırı yemekten (ve çocukları aşırı beslemekten) kaçının. Fazla beslenme sindirim sisteminizi zorlayacağı gibi kilo almanıza da neden olur; çocuklarda ise kusma refleksini uyarabilir.

2. Lokmanızı yutmadan önce iyice çiğneyin. Karbonhidratların sindirimi ağızda pityalin enziminin etkisiyle başlar.

3. Yeterli oranda sebze ve meyve yemeye özen gösterin. Kabuklu meyve, az pişmiş sebze gibi besinleri bol yiyin. Bunlar sindirilmese bile besinlerin kalınbağırsağa geçmesine yardımcı olarak kabızlığı ve belki de bazı bağırsak hastalıklarını önler. Bu besinler şişmanlamaya neden olmadan tokluk hissi verdiğinden, zayıflamak için idealdir.

4. Her türlü içecek sindirim salgılarını seyrelttiğinden yemekler sırasında az sıvı için.

5. Sizde ya da ailenizde alerjiye neden olan, dokunduğunu bildiğiniz besinlerden kaçının.

6. Stresleri en aza indirin. Ruhsal baskı midede asit salgısını ve sindirim sisteminin kas hareketlerini artırır, besinlerin iyice sindirilmeden sistemden geçmelerine yol açar.

7. Sigarayı bırakın ya da azaltın, çünkü sigara da asit salgılanmasını artırır.

Sindirimi kolaylaştırmak için bunları yapın


Yemekten hemen önce çok su içmeyin, sindirimi bozabilir

Sindirimi kolaylaştırmak için dikkat edilmesi gerekenleri Dr. Fevzi Özgönül şöyle açıkladı: “Sofranızdaki yiyeceklere bakın, sizce besin değeri olarak en güzel olanından başlayın. Dikkat edin, doğada diğer hayvanlar da en değerlisinden başlar. Böylece midemizi lüzumsuz doldurmamış oluruz.

 
Öğlen yemekte sindirimi kolaylaştırmak için çorba içecekseniz, yemeğin sonunda için. Taneli bir gıdayı önce kaba koyup sonra su eklerseniz daha kolay erir.
 
- Yemeğe başladığınızda çok susuzluk hissediyor bile olsanız önce yemekten bir iki lokma alın, çiğneyin. Bazen açlık duygusu ile susuzluk duygusu karışabilir.
 
- Yemek esnasında su veya içecek ihtiyacınız olursa lokma aralarında içebilirsiniz.
 
- Yemekten hemen önce çok su içmeyin, sindirimi bozabilir. Et yerken aralarda salata ve sebze yemeniz, etin daha kolay sindirilmesini sağlar.
 
- Yemekte ekmek yemeyin, onun yerine lokma aralarında biraz badem, fındık veya ceviz yiyin.
 
- Yemek yerken tam doyun ki erken acıkmayın ve bir sonraki öğünü en az 5-6 saat sonra yemeye gayret edin.
 
MEYVEYİ YEMEĞİN SONUNDA ARA VERMEDEN YİYİN
 
Meyveyi yemeğin sonunda ve ara vermeden yiyin. Tam doyduktan sonra meyve yerseniz hem çok yememiş hem de yemekle karıştırdığınız için yemeğin sindirimini rahatlatmış olursunuz. Kahvaltı esnasında meyve yiyecekseniz meyveyi sonda değil, kahvaltının içerisinde yiyin. Ağız tadınız değiştiği için daha çok ve güzel kahvaltı edebilirsiniz. Sizden istediğimiz, bedeninizin bir şey yapmasını istiyorsanız,önce siz onu beslemeye çalışın.

Nasıl vücudunuz elinizdeki kesiği veya kolunuzdaki yanığı hiç iz kalmayacak şekilde iyileştiriyor ve eski haline getiriyorsa, emin olun sizi de en güzel halinize getirir. Ancak ona yardımcı olursanız, kaliteli beslerseniz, ona bebeğiniz gibi bakarsanız,zorlukları kolaylıkla ve kısa yoldan aşabilir. Bir çocuğun her gün kafasına vurup bundan adam olmaz derseniz gerçekten olmaz. Ancak yanına oturup derdini dinlerseniz, biraz da derslerine yardımcı olursanız çok başarılı olur. Bedeniniz de aynıdır. Her gün kahvaltı etmez, öğlen iki lokma atıştırıp ben neden akşam acıkıyorum derseniz obez olur ama onu düzgün beslerseniz sağlıklı ve ideal bedende olur.” 

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp