Sindirim Sistemi: Olanın Alınması

Sindirim Sistemi: Olanın Alınması : Muhtemelen okuldayken en azından bir kez sindirim sistemi modeli çizip bölümlerini yazmışsınızdır. Zihin tazelemeye ihtiyacı olanlar için aşağıda besin maddelerinin gıdalardan alınıp bedeninizde dağıtılması sürecinde rol alan her organa ilişkin kısa bir özet var.Ağzınıza bir yiyecek aldığınızda, dişleriniz çiğner, tükürük bezleriniz tükürük salar. Sonucunda yediğiniz ezilir ve bolus adı verilen yumuşak bir topağa dönüştürülür.Yutarken diliniz bolusu yemek borusundan (özafa- gus) (1) aşağı iter. Bu, mideye (2) uzanan uzun kaslı bir tüptür. Bolus kas hareketleriyle aşağı gönderilir. Midenin girişinde, gıdanın girişine izin vermek için açılan bir subap vardır.Mide temelde bir kas kesesidir.

Normalde 1,5 litre gıdayı tutabilir. Karmaşık protein, yağ ve karbonhidrat moleküllerinin daha emilebilir birimlere ayrılmasını kolaylaştırmak için bolusa güçlü bir asit ve diğer sindirim enzimleri de eklenir. Artık ki- müs adı verilen karışım kırk dakika ila birkaç saat boyunca midede kalır.Pilor adı verilen, midenin çıkış yerinde yer alan ufak yuvarlak bir kas vardır. Pilor açıldığında, ki- müsün 4,5 ila 6 metre uzunluğundaki küçük bağırsağa geçişine olanak verir. Pek çok besin maddesinin beden için emilimi burada olur.

Küçük bağırsak üç kısımdan oluşmuştur.Duodonumda—on iki parmak bağırsağında (3) kimüs safra ve pankreastan (4) gelen sindirim sularıyla karışır. Safra karaciğerde üretilen ve öğünler arasında safra kesesinde (5) depolanan yeşilimsi bir sıvıdır. Safra yağları suda çözer ve emili- mini sağlar. Demir ve kalsiyum emilimi duodenum- da olur.Jejunum (6) ince bağırsağın ikinci ve en uzun kısmıdır. Küçük parçalara ayrılan besin maddelerinin çoğu bedene buradan geçer.

Çoğu, doğrudan karaciğere (7) geçen kanla taşınır ve karciğerde süzülüp zararlı maddelerden ayrıştırılır. Yağlar kana geçmeden önce filtre edilip işlemden geçmek üzere lenfatik sisteme geçer, ince bağırsağın son kısmı yağda çözülen A, D, E ve K vitaminleri ile diğer besin maddelerinin emiliminin gerçekleştiği ileum dur (8).

Karışım artık suyun absorbe edildiği ve milyarlarca bakterinin, onlar olmadan sindirilemeyecek karbonhidratları (çözülebilen lifler) parçalara ayırdığı kalın bağırsağa (9) geçer. Sindirilemeyen her şeyle birlikte safradaki ölü kan hücreleri kalın bağırsakta depolanır ve rektuma (10) ulaşana kadar yavaşça ittirilir. Rektum dolduğunda tuvaleti ziyaret vakti gelmiştir. Dışkı anüs (11) kanalıyla atılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp