Sindirim Sistemi Nedir

Sindirim Sistemi Nedir :

Hücrelerin, oksijenden ayn olarak, gıdaya da ihtiyaçları vardır. Kendilerine lazım olan bu gıdayı kandan; kan ise yediğimiz besinlerden elde ederler. Bu alışverişi temin eden sisteme “sindirim sistemi” diyoruz. Ağzımıza aldığımız bir yiyeceği çiğner, bu arada tükürükle karıştırarak yutar yemek borusuna göndeririz. Yemek borusundan mideye geçen yiyecekler burada mide tarafından salgılanan eritici ve çözücü kimyasal sıvılarla kan- şır. Su midede beklemeden geçerken, katı yiyecekler, cinsine göre, 2 ila 6 saat kadar beklerler.

Sindirim sisteminde stomatit özofajit, gastrit, enterit ve kolit bulunabilir. Bu iltihaplar fibrinlidir. Fakat bazen özellikle kalın barsaklarda nekrozlu ve ülseröz iltihap olur ve melana görülebilir. Pankreas duktusunda salgı koyulaşır, salgı durgunluğu olur ve pankreatit gelişebilir. Klinikle şiddetli karın ağrıları görülür.

Sudan sonra en çabuk kar- bonhidradlar, sonra proteinler ve daha sonra da yağlar mideden aynlarak ince bağırsaklara geçerler. İnce bağırsaklarda da bir takım kimyevi sıvılar tarafından iyice parçalanan gıdalar, suda eriyecek seviyeye ulaşırlar. İnce bağırsak zan tarafından emilen bu erimiş gıdalar, kılcal damarlar yoluyla kana kanşırlar. Mideden ince bağırsaklara geçen gıdalann erimeyen kısmı posa olarak kalın bağırsaklara gönderilir. Nihayet buradan da dışanatılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp