Sindirim Problemleri

SİNDİRİM PROBLEMLERİ

Tembel bir sindirim sistemi, bağırsakta zarar veren toksinlerin birikmesine neden olurken, çok çalışan sistem ise değerli besinlerin vücut daha alamadan sistemden atılmasına neden olur. Oı taçağ’a ait bir söz olan “bağırsakta yaşayan ölüm”e göre, ciddi sağlık problemlerinin nedenleri genelde sindirim bozukluğuna bağlıdır. Sindirim sistemini iyileştirmek için içlerinden dilediğinizi seçebileceğiniz birçok bitkisel tedavi vardır.

KABIZLIK (PEKLİK)

Bu yaygın durum nadiren olan bir rahatsızlık olabileceği gibi altta yatan daha ciddi bir rahatsızlığın da belirtisi olabilir.

NADİR PROBLEMLER

Nadir görülen kabızlığın nedenleri zayıf beslenme, stres veya egzersiz eksikliği olabilir.
 
■ Karmyarıkotu ve pireotu gibi hafif şişiren kabız gidericiler deneyin.
 
■ Bir tatlı kaşığı badem yağma mercan, köşk otu ve biberiye yağlarından 5’er damla karıştırın, mide ile karnınızın alt bölgesine bu yağla masaj yapın.
 
STRESE BAĞLI KABIZLIK
 
Stresli dönemlerde kötüleşen kabızlık, hassas bağırsak sendromuna bağlı olabilir. aücılar yardımcı olabilir. Günde üç defaya kadar, papatya çayı veya gilaburu ve Çin kökenli yams kökü demi (her fincan için yarım tatlı kaşığı) içmeyi deneyin.
 
KRONİK DURUMLAR
 
Kronik durumların genelde altta yatan, anemi gibi farklı nedenleri vardır. Güçlü bitkisel kabız gidericiler kısa dönem kullanımda faydalıdırlar. Sinameki, barutağacı, akdiken, oltuotunun kökü ve aloeler gibi bitkilerin çoğu raf üstünde hazır haldebulunabilirler. Eşit miktarlarda sığırkuyruğu, karahindiba kökü ve rezene tohumlarından oluşan çay (her sabah, her fincan için iki tatlı kaşığı karışım) uygun bir ev tedavisidir. İleri yaşlarda, kabızlık genel bir güçsüzlük yaratabilir. Çinliler, kabızlığı kenevir çekirdekleri ve Çin melekotu köküyle (dang gui) tedavi ederler. Eşit miktarlarda Çin melekotu ve karahindiba kökü içeren çaydan günde üç defaya kadar içebilirsiniz veya bu çayla karnınıza masaj yapabilirsiniz.
 
HASSAS BAĞIRSAK SENDROMU
 
Şişme, gaz toplanması, karın ağrısı, ishal nöbetleri, kabızlık ve mukus, kan veya tavşan dışkısına benzeyen dışkılar hassas bağırsak sendromunu işaret eden belirtilerdir.Bu sendrom genelde yeme bozukluğu, regl dönemleri veya strese bağlıdır.
 
TEDAVİ
 
■ Rahatsızlığı gidermek ve hazmı geliştirmek için koyunotu, papatya ve hatmi çiçeği yapraklarından oluşan çayı (her fincan için yarım tatlı kaşığı) hazırlayın ve her fincana bir tutam kimyon tohumu veya bir damla nane emülsiyonu damlatarak deneyin. Bir tutam toz halinde tarçınla düzenli olarak içilen çemenotu tohumu dayardımcı olabilir.
 
■ Eğer belirtilerden biri ishalse; kurtpençesi ve gilaburudan bir çay hazırlayın ve demlenirken içine bir tutam toz halinde tarçın veya küçük tarçın sapı ekleyin.
 
■ Aktarlarda satılan nane yağı kapsüllerini deneyin.
 
■ Kadınlar belirtilerin âdet döneminde kötüleştiğini fark ederlerse, çuha çiçeği yağı (günde 3Çuha çiçeği gr’a kadar) yardımcı olabilir
 
İSHAL
 
Aşırı yemekten kaynaklanan yemek zehirlenmesi ve gastrit ani bir ishal nöbetine neden olabilir. Kronik ishal ise Crohn hastalığı, ülsere bağlı kalın bağırsak iltihabı veya bağırsakta divertikül bulunması gibi profesyonel tedavi gerektiren rahatsızlıkların belirtisi olabilir.
 
TEDAVİ
 
■ Hint çayı tanen bakımından zengindir ve iltihaplı bağırsağı sıkıştırıp iyileştirmeye yardım eder; günde üç defaya kadar sert ve soğuk Hint çayı için.
 
■ Alternatif olarak, eşit miktarlarda ahududu yaprağı, koyunotu ve sinirotu içeren çaydan (her fincan için iki tatlı kaşığı karışım) gerektiği kadar için.
 
■ İshal nöbeti vücuttaki suyu tüketir; bu nedenle, özellikle bebekler ve çocuklarda sıvı tüketimi artırılmalıdır. Suyu geri kazanmak için şeker ve gerekli tuzlarla birleştirilmiş özel solüsyonu kaşıkla sürekli içirin.
 
■ Eğer ishal stresle ilintiliyse (ülsere bağlı kaim bağırsak iltihabında olduğu gibi), bol bol yatıştırıcı bitkisel çay tüketmelisiniz.
 
KARACİĞER VE SAFRAKESESİ PROBLEMLERİ
 
Ciddi karaciğer ve safrakesesi problemleri profesyonel müdahale gerektirir, fakat bitkiler tedavinizi desteklemekte size yardımcı olacaktır.
 
KARACİĞER
 
Karaciğer, yemeği değerli enzimlere, vitaminlere ve pıhtılaşma etkenlerine dönüştüren, artan demir Dulavratotu ve şekeri depolayan bir organımızdır. Bu organ aynı zamanda toksinlerin kana karışmasını engeller.
 
■ Karaciğerimizi düzenli olarak dulavratotu çayları içerek temizleyip, tedavi edebiliriz.Ara sıra da karaciğerinizi karahindiba ve dulavrat otu çaylarıyla tedavi edebilirsiniz.
 
SAFRAKESESİ
 
Safrakesesi, karaciğerin ürettiği safrayı depolar ve yoğunlaştırır. Bütün safrakesesi problemleri genelde yağlı yiyecekler yendiğinde oluşup kalp yanması ve karınağrısı gibi belirtilerle kendini gösterdiği halde, safrakesesi taşı gibi problemler bazen yıllarca kendini göstermeyebilir. Şiddetli karın ağrısı, soluma, terleme ve üst karın bölgesinde hassasiyet gibi belirtiler ani iltihaplanmaya işaret eder. Acı otlar hazmı düzenler ve safrayı sıvılaştırır. Devedikeni tohumları, koyun otu ve pelindenoluşan çaydan (her fincan için bir tatlı kaşığı karışım) veya eşit miktarlarda püsküllüağaç (Chionanthus virgin- cus) kabuğu, karahindiba kökü ve devedikeni tohumlarını kaynatarak için.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp