Ruhi Çalışma Ve Bedeni Yorgunluk

Ruhi Çalışma Ve Bedeni Yorgunluk : Beynimiz tüm vücut ağrılarının %’2 si kadar bir ağırlıkta olmasına rağmen, mevcut kanımızın %14’ünü ve alınan oksijenin %23’ünü beynimiz çeker.Beynimizde hiç bir hareket olmamasına rağmen, sadece zihni çalışma için önemli derecede gıda sarfeder.Beynimiz, aldığı gıda ve oksijen ile sinir sistemi için gerekli elektriği meydana getirir.Beynimizde gıda ve oksijen depo edilemez. Bu nedenle kan dolaşımı ile beynimize sürekli gıda ve oksijen taşınması gerekir.Eğer zamanında gıda ve oksijen gelmezse, beynimiz komaya girer. Beyine 8 dakika gıda ve oksijen gelmezse, beyin hücreleri ölmeye başlar. Bu nedenle, beynin iyi çalışabilmesi için, boyundan beyine geçen atar ve toplardamarların sağlıklı tutulması, sıkı bağ veya yaka ile bu damarların sıkılmaması gerekir.Beynin yorulmaması ve sağlıklı kalabilmesi için, sürekli olarak yeterli gıda ve oksijen alması sağlanmalıdır. Vücutta yeterli gıda ve oksijen kalmayınca, beyin, bedeni ve zihni çalışmayı azaltır.Tüm vücudun, beynin, sinir sisteminin normal çalışması, herşeyden önce dengeli ve yeterli beslenme ile sağlanır.Bu arada öfke, sinirlenme, korku, heyecan gibi zamanımızda her an karşılaştığımız tansiyon artırıcı olaylar, kan dolaşımını ve enerji sarfını çok artırırlar. Böylece bu olaylar sık ve sürekli olunca, vücuttaki gıda ve oksijen çabuk tükenir ve bedeni ve ruhi yorgunluk daha çabuk görülür.

Ateşli hastalıklarda da enerji çabuk harcanır ve insan, bedenen ve ruhen takatsiz kalır. Bu nedenle çeşitli hastalıklardan sonra iyi bir beslenme ile vücudun kayıpları yerine getirilmelidir. Aksi halde zihinsel ve bedensel çalışmalar verimsiz olur.Şeker hastalığı gibi, vücudu şekersiz bırakan hastalıklarda, vücut bedenen ve ruhen sürekli takatsiz kalır.Ağır işlerde çalışanlar veya şeker hastaları 3 öğün yemek yiyerek vücutlarındaki gıda ve oksijen seviyesini sürek-11 ve yeterli seviyede tutabilirler. Aksi halde çalışmalarında sık sık dinlenme ihtiyacı duyarlar.Bir de şişmanlamamak için veya zayıflamak isteyenler, vücuda şeker veren karbonhidratlı gıdaları kısıtlarlar. Vücutları (bedeni ve ruhi) çalışabilmesi için yeterli enerji bulamaz ve sık sık yorulur, bedeni ve ruhi çalışmaları verimsiz olur.Bedeni ve ruhi yorgunluğa bir neden de, alışılmışın dışında, aşırı bir iş yapmaya kalkışmaktır. Örneğin günde 8 saat zihinsel çalışma yapan bir kimse, birkaç gün, günde 10-12 saat çalışırsa veya her gün normal yürüyüş yapan bir kimse bir günde 1-2 saat hızlı bir koşuya kalkışırsa, bu, vücut için yıkıcı olur. Zira ne dolaşım sistemi yeterli gıda taşıma, ne de akciğerler yeterli oksijen sağlama kapasitesinde değillerdir. Bu zorlama sonunda, o kimsenin kanında alyuvarların %’10-30 oranında tahrip olduğu ve şahsın kansız düştüğü görülmüştür.

Aşırı ve hızlı çalışmalara vücut yavaş yavaş alış- tırılmalıdır.Uyurken ne çok serin ve ne de çok sıcak odada yatılma- lıdır. Aksi halde vücut ısınmak için veya serinlemek için uykuda enerji sarfeder ve o uyku dinlendirici, güç toplayıcı olmaz. Sabahleyin yorgun kalkılır ve tüm gün bedeni ve ruhi çalışma verimli olmaz.Yorulmalarda önemli bir hata da, yorgunluğu gidermek üzere çay, kahve ve benzeri uyartıcı maddelerin alınmasıdır. Bu maddeler yorgunluğu geçici olarak gizlerler, yorgun ata vurulmuş kamçı gibi bedenen ve ruhen çalışmayı arttırırlarsa da, arkasından daha büyük yorgunluk gelir. Zira vücut yeterince dinlenememiş, zehirlerini (artık maddeleri) atamamış ve gıda dengesini sağlayamamıştır. Ekseri doping yapan sporcular bir süre sonra tüm vücutlarında ağrı, sızı içinde kıvranırlar. Zira yorgunluk maddesi çok fazla birikmiştir. Uyarı için alkol alanlarda ise durum farklıdır. Alkol, vücutta şekeriharcatır ve vücut vakitsiz gıdasız kalır ve bedeni-ruhi çalışma gücü düşer. Zihni yorgunluğu gidermek üzere içilen sigaraya gelince: Sigara, kalbin atışını hızlandırarak beyine fazla kan gelmesini sağlar. Böylece o anda zihni çalışma artabilir, fakat daha sonra verim süratle düşer. Zira sigara, kalp damarlarını büzerek, kalbin yorulmasına ve çalışmasının azalmasına neden olur. Ayrıca sigara dumanındaki karbonmonoksit gazı alyuvarların oksijen taşımasını önler. Böylece sigara bir faydasının ardından pek çok zararları getirir ve sigara tiryakilerinin bedeni ve ruhi çalışmalarında çabuk yorulmalarına neden olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp