Refleksoloji Nedir Nasıl Uygulanır?

Refleksoloji Nedir Nasıl Uygulanır? :

Refleksoloji

Çevremizdeki renkler yukarıda belirttiğimiz tatlar gibi bizi etkiler, yani bazı renkler ve tatlar bizi hasta edebilir - fakat aynı zamanda tıp alanında da kullanılabilir. Fiziksel ve ruhsal olarak tam anlamıyla dengede olan bir kişi tüm renkleri sever ve neredeyse tüm yiyecekleri ve yiyeceklerin tadını da sever. Bir kişi belli bir renge ya da tada karşı birdenbire aşırı bir sevgi ya da nefret hissederse, bu durum, o kişinin o renge ya da tada karşılık gelen elementinde (organ çiftinde) bir dengesizlik olduğunun işaretidir.

Adı geçen renkler ve tatlar ilgili organlarda uyarıcı etkiye sahiptir, bu da şu anlama gelir: Eğer bu organlarda enerji eksikliği varsa, hasta o etkiye ihtiyaç duyar. Tersine, eğer bu organlarda enerji fazlası varsa, hasta bu renklerden ve tatlardan uzak durmalıdır.Renkler söz konusu olduğunda o kişinin en çok bulunduğu mekanların rengi, aynı zamanda giysiler ve yatak takımları da kastedilir.Tat çeşitleri söz konusu olduğunda hem besleyici gıdalar, hem de zevk amaçlı alınan yiyecekler kastedilir.

ÖRNEK:Bir hasta (38 yaşındaki bir kadın) özel hayatındaki sorunlar nedeniyle ruhsal açıdan kendini kötü hissetmektedir. Her zaman için hızlı bir hayat sürmüş olan bu kişi, dışarıdan bakılınca fazlasıyla yaşam enerjisine sahip görünmektedir. Oysa hasta bunun bir çeşit “kalkan” olduğunu itiraf etmektedir. Normalde bu kendine hakim olma görüntüsü altında sükûnetini kaybetmesi çok kolay olsa da, bunu belli etmemektedir. Genelde “boğazındaki bir şeyler düğümlendiği” için fiziksel olarak rahatsızlık hissetmektedir ve tiroid bezinde şişme vardır. Kısacası: Bu hasta stres içindedir.Bu hasta kendisine en çok yakışan renk olduğunu düşündüğü için hep kırmızı giysiler giymektedir ve çok fazla kahve içmektedir (acı tat).

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi, KIRMIZI renk ve ACI tat ateş elementini ve Ka/ İB - Do/En bölgelerini uyarır ve bu uyarım hastanın hiç de ihtiyacı olmayan bir durumdur, çünkü zaten bir “enerji fazlalığı” söz konusudur.Teşhis yapılırken yürüme sırasında ayak başparmağında ortaya çıkan ağrı da göz önüne alınarak toprak elementinde ve Dapa/Mi organlarında “enerji azlığı” olduğu ortaya çıkmıştır. Bu hastanın bir hafta süre ile kırmızı giymemesi ve kahve içmemesi, bunun yerine SARI giysiler giymesi ve TATLI yiyecekler yemesi istenmiştir. Bunları uygulayan hasta bir hafta sonra kendini çok iyi hissettiğini, ve bu bir hafta içinde kontrolünü kolayca kaybedebileceği durumlar karşısında soğukkanlılığını koruduğunu ve buna kendisinin bile şaşırdığını belirtmiştir. Bir hafta içinde tiroid bezindeki şişlik azalmıştır ve ayak başparmağındaki ağrı kaybolmuştur.

AKUPUNKTURDA KULLANILAN 5 ELEMENT KURALI


Beş element kuralı akupunkturda kullanılır, refleksolo- jide de uygulandığında olumlu sonuçlar alınmaktadır. Örnek verecek olursak, akciğerleri ile ilgili sorunu olan bir hastanın karaciğerinde de sorun olabilir. Bunu önlemek için akciğerleri güçlendirmek gerekir, bu da bir önceki organı, yani dalağı, pankreası uyararak yapılır.Beş element kuralında “yüzeysel enerji dolaşımı” ve “derin enerji dolaşımı” kullanılır. Refleksolojide esas önemli olan “derin enerji dolaşımı” dır. Derin enerji dolaşımı, organlar arasında dolaşan ve bu organlar arasında karşılıklıetkileşime neden olan enerjidir.

Çin tıbbında, bu karşılıklı etkiyi tanımlamak için organlar 5 gruba ayrılır, bu gruplar karşılıklı olarak birbirini etkiler. Bu beş grup Çin tıbbında beş element olarak adlandırılmıştır, şöyle ki: ateş, ağaç, su, metal ve toprak. Enerjiler, doğadaki enerji ile insan enerjisinin arasındaki bağlantıyı gösterir. Aynı zamanda organlar arasındaki karşılıklı bağlantıyı ortaya koyar.Dıştaki daire uyarıcı etkiye sahiptir.İçteki yıldız yatıştırıcı etkiye sahiptir.

Düşük fonksiyona (hipofonksiyon) sahip bir organın güçlendirilmesi, bir önceki organı uyararak sağlanır. Aşırı fonksiyona (hiperfonksiyon) sahip bir organın ya- tıştırılması ise, bir sonraki organı uyararak sağlanır. Dengeyi sağlamak için bu iki enerji dolaşımı arasında etkileşim olmalıdır.

Denge sağlandığında, uyarıcı ve yatıştırıcı enerji eşit miktardadır.Hastalık durumunda bir dengesizlik oluşmuştur, yani uyarıcı enerji, yatıştırıcı enerji ile eşit miktarda değildir.Bu bilgileri refleksolojide kullanabilmek için şöyle bir örnek verebiliriz: Kalpte bir sorun olduğunda, nedenini bulmak için beş element kuralına başvurabiliriz. Bu sorun ya kalp üzerinde yatıştırıcı etkiye sahip olan böbreklerden kaynaklanır, ya da uyarıcı etkiye sahip olan karaciğerden kaynaklanır.

Bu iki organ, yani böbrekler ve karaciğer normal koşullar altında kalbi eşit derecede etkilemelidir. Refleksolojide ayaklardaki ilgili bölgeleri inceleyebiliriz ve blokajları bularak kalpteki sorunun kaynağını belirleyebiliriz. Beş element kuralı iç organlarda dengesizlik olduğunda kullanılır.

GELENEKSEL ÇİN TIBBINA DAYANARAK YAPILAN TEŞHİS ÖRNEKLERİ


ÖRNEK 1:

Kadın, 42 yaşında. Şikâyetleri; işaret parmağında şişlik, alt kolun dış kısmında küçük doku düğümleri ile birlikte kırmızı çizgiler, akut nezle (tıkalı burun), 6 aydır süre gelen kabızlık, idrar kaçırma (damlama), aynı zamanda sol topuğun dış kısmında yürürken ortaya çıkan ağrı.

Şişmiş işaret parmağı bir enfeksiyondan (DaPa) ya da KB meridyeninden (işaret parmağında başlayan) kaynaklanır. Olasılıklar: KB, DaPaKırmızı çizgi ve doku düğümleri KB meridyeni üzerindedir. Olasılıklar: KBNezle (tıkalı burun) Ak meridyeninden (duyu organı burun) ya da burundan geçen KB, Du ya da Me meridyenlerinden, ya da muhtemel soğuk algınlığı nedeniyle bağışıklık sistemini etkileyen DaPa meridyeninden kaynaklanır. Olasılıklar: KB, Me, DaPa, Ak, DuKabızlık genelde kalınbağırsak ile ilgili bir sorundur (KB), fakat karın boşluğundan geçen meridyenler, örneğin Ren, Bö, Mi, DaPa, Kar, SK, ile de bağlantılı olabilir, ayrıca bağırsak hareketlerinde yetersizlik söz konusu ise, kaslarile bağlantılı olan Kar meridyeni de sorunun kaynağı olabilir.

Olasılıklar: KB, DaPa, Ren, Bö, Mi, Kar, SKİdrar kaçırma mesane (Me) ile ya da o bölgeden geçen meridyenler olan Ren, Bö, Kar ile bağlantılı olabilir. Olasılıklar: Me, Ren, Bö, KarTopuk ağrıları (dış kısımda) eğer hasta kaza geçirme- diyse, sadece mesane meridyeni (Me) ile bağlantılı olabilir. Olasılıklar: MeAnaliz: Bu durumda ilk dört semptom “enerji fazlalığı” sinyali vermektedir ve buradaki tek ortak isim KB meridyenidir. Son iki semptom ise “enerji eksikliği” sinyali vermektedir ve buradaki ortak isim Me’dir. 5 - element kuralına göre, eğer kolonda (KB) enerji fazlalığı varsa, mesanenin (Me) enerjisi azalacaktır. Mesanenin tedavi edilmesi bu iki organı da dengeleyecektir.

ÖRNEK 2:

Kadın, 28 yaşında. Şikâyetleri; sağ göğüste şiddetli ağrılar, şakaklarda siğiller, sol ayak bileğinde yürüyünce ortaya çıkan ağrılar (dıştaki aşık kemiğinin önünde), soluk almada güçlük (doktorun yaptığı ölçümlere göre sadece sağ akciğerde), yakıcı bir ağrı ile süregelen mesane iltihabı, yağlı ve isli yiyecekler yendiğinde ortaya çıkan tek taraflı baş ağrısı.Göğüs ağrısı sağ göğsün tamamında yer almaktadır.Bö, Mi, Do ve DaPa göğüs bölgesinden geçen meridyenlerdir.

Kar büyük göğüs kası “Pectoralis Majör Sternalis” i yönetir. Olasılıklar: KarJBö, Mi, Do, DaPaŞakaklarda siğiller 3 meridyenden kaynaklanır, bunlar SK, Mi ve En’dir. Olasılıklar: SK, Mi, EnAyak bileğindeki ağrılar sadece SK meridyeni ile bağlantılı olabilir. Olasılıklar: SKSoluk almada güçlük Ak dışında akciğerler bölgesinden geçen Me, SK, Kar, DaPa, Mi, Bö, Ren, Do meridyenlerinden kaynaklanabilir. Olasılıklar: Kar, Ak, SK, Mi, Do, DaPa, Bö, Me, RenMesane iltihabı mesane ile (Me) bağlantılı olabileceği gibi, enfeksiyon nedeniyle DaPa meridyeninden de kaynaklanabilir.

Aynı zamanda o bölgeden geçen Bö, Kar ve Ren meridyenleri ile de ilgili olabilir. Olasılıklar: Kar,Me, Ren, DaPa, BöTek taraflı baş ağrısı yağlı ve isli yiyecekler yendiğinde ortaya çıkmaktadır ve safra kesesi ile bağlantılı olabilir. Bu meridyen aynı zamanda başta da ilgili bölgeden geçmektedir. Olasılıklar: SKAnaliz: Bu örnekte emin olduğumuz semptomlara odaklanmak gerekmektedir.

1) Göğüs ağrıları tüm göğüsü kaplar, bu nedenle göğüs kası ile, dolayısıyla kaslarla bağlantılı meridyen olan karaciğer (Kar) meridyeni ile bağlantılı olabilir. Sürekli ağrı olduğu için burada “enerji azlığı” söz konusudur.
2) Ayak bileğindeki ağrılar safra kesesi (SK) meridyeni ile bağlantılıdır, ve yürüyüş (fiziksel aktivite) sırasında ortaya çıktığı için “enerji azlığı” söz konusudur.
3) Tek taraflı baş ağrısı safra kesesi çalıştığında (fiziksel aktivite) ortaya çıkmaktadır, bu da “enerji azlığı” nı gösterir.
4) Şakaklarda siğiller safra kesesi meridyeni ile bağlantılıdır.
5) Soluk almada güçlük (fiziksel aktivite) “enerji azlığı” belirtisi gösterir, bu da safra kesesi meridyenidir.
6) Süregelen yakıcı ağrıya neden olan mesane iltihabı “enerji fazlası” nedeniyle karaciğer meridyeninden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda eş organlar olan safra kesesi / dalak refleks bölgelerine yapılan uygulama karaciğeri ve safra kesesini dengeleyecektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp