Masör Ve Masöz Ne Demek?

Masör Ve Masöz Ne Demek? : Masörlüğü meslek olarak seçen kadın veya erkeklerin mukavemetli, yumuşak ve hareketli ellere sahip olması gerekir. Kuvvetli bir masör, kolları zayıf olan meslektaşlarına nazaran daha rahat ve daha az yorularak çalışır. Masörün hareketleri yumuşak ve ahenkli olmalı, kuvvetini masaj süresine taksim ederek orta bir sür’atte çalışmalıdır. Masajın sür’ati konusunda sporcuların masajı bir istisna teşkil eder ki bu noktaya spor masajı bahsinde tekrar dönülecektir.Tedavi ayakta, oturarak ve hatta alçak yataklarda yere diz çökerek yapılabilir. Masör imkân nisbetinde dik, rahat ve gevşek durmalı, vücudunu gerip asla kendini zorlamamalıdır. Ortalama günde 20 masaj yapması gereken bir masör aksi takdirde bu süre için gerekli gücü çıkaramaz ve masajlar üstün körü olur. Eğilerek çalışmak sırt ağrılarına sebep olabileceği gibi, solunu- muda güçleştirir.Yatağa ve masaj masasına oturmaktan kaçınmalıdır. Gövde imkân nisbetinde sakin olmalı, buna mukabil kollar gayet hare- etli çalışmalıdır. Gövde ve bacaklar basıncı veya bir ritmi intikal ettirebilmekte, nisbeten zayıf olan ve esas yükü çeken kol kaslarına destek olmalıdır.Duruma ve gereken tekniğe göre iki veya tek elle çalışılır, yahutta zaman zaman bir kol dinlendirilebilir. Bu esnada, istirahat eden kolla masaya veya herhangi bir yere dayanmamalıdır. Bu hareket çirkin görünebileceği gibi, vücudun ağırlığı ile kolun dinlenmesine de mani olur.Masörün elleri kuru ve temiz olmalıdır. Terli eller masaj için uygun değildir. Tırnaklar yuvarlak ve kısa kesilmeli, parmak uçları tırnakları hafifçe aşmalıdırlar. Eller her masajdan sonra yıkanmalıdırlar. Temizliğe karşı gösterilecek azami itina, deri enfeksiyonlarım önler.

2. Masaj OdasıTedavi: odasında basit, temizliği kolay möble, bir ayna ve lavabo bulunmalıdır. Masaj masaları pencerelere yan tarzda yerleştirilmeli, hasta gerek pencerelerden ve gerekse lambalardan gözüne ışık gelmiyecek tarzda yatırılmalıdır. Aksi takdirde hasta rahat edemiyeceği gibi, kaslarda rölaşe olmıyacaktır. Masaj masasımn baş kısmı hariç diğer tarafları serbest olmalıdır. Her masanın yanında, hastanın soyunurken çamaşırlarını koyabileceği veya icabında oturabileceği bir sandalye veya tabure bulunma- dılır. Bilhassa iyi bir havalandırmaya kıymet vermeli, fakat esintiden kaçınmalıdır. Oda harareti 20 C veya biraz daha fazla olmalı, asla aşağıya düşmemelidir.

3. Masaj Masası ve Hastanın Yatışı:Hastanın yatışı rahat, fakat masör içinde fazla kuvvet kaybına sebep olmıyacak tarzda olmalıdır. Tedavi masası fazla yumuşak olmamalıdır. 70 - 80 cm. lik bir yükseklik kafidir. Masa alanı için en uygun ölçüler 185 - 90 cm. dir. Ayak ve kolların masajında hastaya daha uygun bir pozisyon verebilmek için masanın baş ve ayak kısımlarının ayarlanabilir olması her ne kadar iyi ise de, pratik olanı kama veya silindir şeklindeki yastıklardır. Bunlar ense masajında alna, baldırların masajında ayak bilekleri ve uyluk ön yüzü masajında da dizlerin altına konabilir. Masa üzerine her defasında değişebilen beyaz bir örtü serilir. Kol ve boynun tedavisinde hasta oturabilir, bu sırada kollar uygun şekilde yerleştirilmelidir. Hastanın kollarını veya ellerini masörün kol veya bacağı üzerine koymasına müsaade etmemelidir.Hasta tedavi edilecek vücut kısmı kaslarını tamamen rölaşe olacak şekilde yatırılmalıdır. Tam masaj için hasta tamamen soyunur ve yalnız bir örtü ile örtülür. Hastanın üşümemesi için yalnız tedavi edilecek kısım serbest bırakılır ve tedavi bitiminde tekrar örtülür. Pantolan veya külot paçaları sıvanarak tedavi yapılmak istendiğinde serbest çalışma imkanı olmıyacağı gibi zorlaşan kan ve lenf dolaşımı masajın maksadını kaybettirir. Aynısebepten jartiyerler ve kemerler ya çıkarılmalı veya tamamen gevşetilmelidir. Ayrıca hastaya kıpırdamaması tenbih edilir.

4. Masajda kullanılacak yardımcı maddeler:Kaydırıcı madde olarak talk pudrası yağlar veya krem kullanılır. Masaj yağları nebati menşeli olmalıdır. Bütün bu maddeler gayet az miktarda kullanılmalıdır, zira porları tıkadıkları gibi rahat çalışma imkanına da mani olurlar. Bu maddeleri masör hastanın vücuduna değil kendi eline sürer. Yağ veya pudranın kullanılacağı hastanın vücudunun kuru, yağlı ve rutubetli olmasına bağlıdır. Cildin kuru ve yağlı olduğu hallerde aracı bir madde kullanmıya ekseriya lüzum kalmıyabilir. Kaydırıcı madde olarak sabun uygun olmayıp sureti katiyede red edilmelidir.

5. Masaj Zamanı ve Süresi:Büyük masajlarla, karın masajları yemek üzerinde yapılmamalıdır. Tedaviden önce hastanın tuvalete gitmiş olmasına dikkat etmelidir. Kısmi masajlarda zaman o kadar mühim değildir. Masör, tedaviden önce çok yemek yememeli ve tam masajlar imkân nisbetinde öğleden önce yapılmalıdır.Tam masaj 30 - 45, kısmi masajlar ise 15 - 20 dakika devam eder. Spor masajında, zamanın kısalığı sebebiyle daha sür’atli çalışmak zorunluğu vardır, ekseriya tam masajın 8 - 10 dakika içinde bitirilmesi gerekir.Tedavinin sıklığı hastalığa göre değişir. Felçlerde, kontraktür- lerde, sıvı toplanmalarında, v.s. ekseriya her gün masaj yapılır. Tam masaj haftada bir defa kafi gelebilir. Serviste yatan hastalar ayaktan gelenlere nazaran zaman ve hastanın yorgunluğu nazarı itibara alınarak daha sık tedavi edilebilirler. Tedavinin sıklığını ve kuvvetini hekim tayin eder.

6. Masaj Temposu veya Masajın Sür’atı:En yavaş yapılacak olan manuplasyon öflarajdır. Bir kas grubunun sıvazlanması ortalama 3 saniye devam eder. Mesela, paravertebral (bel kemiği yanı kasları) kaslarda sür’atli olması gereken petrisajm temposu 1 saniyedir. Buradaki tempodan kasıt; bir elin manuplasyon esnasında aldığı iki pozisyon arasındaki süratidir. Tam el petrisajmda, tenar kasların bir basıncından ikinci basınca, iki el petrisajmda sağ elin tenar kaslarının yaptığı basınçtan, sol elin yaptığı basınca, parmak petrisajmda ise; sağ elinkası ilk olarak yakalamasından, ikinci yakalamasına kadar geçen zaman bir saniye olmalıdır.Friksiyonda bir saniyede ortalama olarak bir dayirecik yapılır. Tapotment, saniyede ortalama 8, yani her el için 4 vuruşu gerektirir. Elle yapılan vibrasyonların frekansları saniyede 10 -15 olmalıdır.Bu zaman birimleri sadece bir fikir edinilmesi için verilmiştir. Vak’asına göre değişiklikler olabileceği tabiidir. Sür’atli çalışmada masajın tesir ve intensitesi azalacağından^ bilhassa öflaraj ve petrisajda çabukluktan kaçınılmalı, acele edilmemelidir.

7. Masaj Manuplasyonlannın kuvvet derecesi:Masajın ne derecede kuvvetli yapılması gerektiği, hastanın ve tedavi edilen bölgenin hassasiyetine bağlıdır. Genellikle friksiyon hariç, masaj ağrı vermemelidir. Yalnız, romatizmal hastalıklarda çok defa ağrıdan kaçınmanın imkânı yoktur. Refleksif bir kas kont- raksiyonuna meydan vermemek için masaja gayet dikkatli başlamalıdır. Organizma kendi sinir reseptörleri vasıtasiyle her türlü uyarmaya zamanla adapte olur. Yani, ayni kuvvetteki uyarmaların sık sık tekrarlanmasiyle reaksiyonlarda bir tembellik husule gelir. Bunun için masajın kuvvetiyle birlikte husule getireceği uyarmaları seans ve seans arttırmaya dikkat etmelidir.Kas grupları üzerinde çalışıldığında, altta bulunan kan damarlarına da etkili olunacak tarzda derin manuple edilmelidir. Ellerin, kasların karın kısımlarından gayri kemiklere yapıştıkları yerlerede iyi yerleşmesi gerekir.Masörün elleri, hastanın derisiyle daimi teması muhafaza etmelidir. Manuplasyonlar kalp istikametinde basınçla yürütülür, başlangıç noktasına ise gayet gevşek, kaydırılarak döner. Fakat, el daima deriyle temastadır. Ellerin hasta derisiyle temasları akıcı olmalı, hasta tarafından hoş hissedilmelidir.Tapotment, vuruş kuvvetinin derine iletilmesi değil, keskin ve yüzeyde frenlenen ani darbeler tarzında olmalıdır.Masaj tekniği, usanmadan yapılacak sayısız eksersizlerle ancak öğrenilebilir. Bilhassa, menuplasyonlarm ne derece kuvvetle yapılması gerektiği kitaplardan bellenemez.

8. Manuplasyonlar in sırası:Her masajda şu sıraya dikkat edilmelidir: Öfloraj - petrisaj - öfloraj, öfloraj - petrisaj - öfloraj. Her masaj öflorajla başlar veöflorajla biter. Petrisaj ve friksiyon uygun şekilde aralara ilâve edilir.Tapotment masajın sonunda yapılır, bunu yine bir öfloraj takip eder. Topotment ve vibrasyonlar sinirlerin uyarılması mak- sadiyle kullanıldığında müstakil olarak ta tatbik edilebilirler.

9: Masajın Planlanması:Kalp tarafındaki ven ve lenf damarlarını boşaltarak dokulardaki birikinti maddelerinin naklini kolaylaştırmak için, masaja daima proksimal, yani merkeze yakın bölgelerden başlanır. Meselâ; üst ekstremitelerin masajında önce enseden başlanır, bunu omuzlar, üst kol alt kol ve eller takip eder. Çok defa alışılmış tarzda masaja alt koldan başlamak yanlıştır. Menuplasyonlar daima kas liflerini takip ederek halp istikametinde yürütülür.Tedavi edilecek olan bölge, önce 6 - 8 defa sıvazlanır. Arkasından yine 6 - 8 petrisaj yapılır. Bir bölgenin tapotmeni en fazla 1 dakika devam eder. Özellikle sinirleri uyarmak için yapılacak tapot- mentler daha uzun süreli olabilir. Friksiyon ve vibrasyonlar lüzumuna göre bu şemaya ilâve edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp