Omurilik Sinirleri Nedir

OMURİLİK SİNİRLERİ NEDİR

Sağlık Omurilik Sinirleri

Omurilik sinirleri, milyonlarca sinir lifinden ya da nörondan (sinir hücrelerinden) oluşur. 
 
Üçe ayrılırlar:
 
■ Kasların hareketlerini denetleyen motor sinirler (merkezden çevreye götüren).
 
■ Vücutta alıcı görevi yapan sinir uçlarından omuriliğe ya da beyne sinyalleri taşıyan alıcı sinirler (çevreden merkeze getiren).
 
■ Hem motor hem de alıcı sinirleri içeren karma sinirler. Omurilik sinirlerinin tümü, algıladıkları bilgileri beyne ve motor bilgilerini de vücuda taşıyan karma sinirlerdir. Her omurilik siniri, vücudun belirli bir bölgesine yöneliktir. Böylece farklı omurilik sinirlerini, vücudun farklı alanlarıyla ilişkilendirmek mümkündür.
 
■ Boyun veya ense sinirleri, kolları ve omuzlan besler.
 
■ Göğüs bölgesi sinirleri gövdeyi besler.
 
■ Bel ve kuyruksokumu bölgesindeki sinirler kalçaları ve bacakları besler.Özel bir omurilik siniri tarafından beslenen derinin bir kısmı dermatom olarak adlandırılır. Bunlar, gövdede tüm vücudu dolaşan düzenli parçalar serisi oluşturur.
 
 Gövdeye bağlı organlarda (kol, bacak gibi), iki omurilik siniri tek bir bölgeyi beslediği için durum daha karmaşıktır. Bununla birlikte bir omurga sorununda belirli bir deri bölgesindeki hissizlik ya da ağrı, hangi sinir kökünün etkilendiği hakkında terapiste yol gösterir. Örneğin omuzdaki hissizlik veya ağrı, boyun omurlarındaki üçüncü ve dördüncü arasından çıkan omurilik siniri üzerindeki basınca işaret eder.

Omurilik Sinirleri Tedavisi


Tıp dünyasından iki yeni araştırma, omurilik felci geçiren hastaların tedavisiyle ilgili olumlu gelişmeler ortaya koydu. Araştırmalara göre, merkezi sinir sisteminde zedelenmiş sinirlerin tekrar canlandırılması mümkün olabilir.

Araştırmalardan birinde, İngiliz ve Alman uzmanlar, keşfettikleri bir kimyasal mekanizmanın, merkezi sinir sistemi zarar görmüş farelerin felçli sinir dokularını canlandırdığını gördü.

Periferal sinirler denilen beyin ve omurilik dışında kalan sinirlerin hücre yapısını araştıran uzmanlar, PCAF adlı proteinin bu hücreleri tedavi edebildiği sonucuna ulaştı. Periferal sinirler, merkezi sinir sistemi dışında kalan kasları harekete geçirebiliyor.

Uzmanlar, merkezi sinir sistemindeki zedelenmiş sinir dokuları tedavi edilemese de, PCAF proteininin zedelenmiş periferal sinirlerin yaklaşık yüzde 30’unu tekrar canlandırarak felçli hastaya kısmi hareket kabiliyeti kazandırabileceğini söylüyor. Ayrıca uzmanlar, PCAF tedavisinin DNA’yı değiştirmediğini de belirtiyor.

Omuriliği zedelenmiş farelere PCAF aşılayan uzmanlar, sinirlerin tedavi sürecini Nature Communications dergisi için yazdıkları bir makalede ayrıntılı şekilde anlatmış.

Araştırma ekibinin başındaki Londra Kraliyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Simone Di Giovanni, bir sonraki adımın tedavi edilen farelerin hareket edip edemeyeceğini görmek olduğunu söylüyor.

Araştırmacıların omurilik felci geçiren hastalara uygulanabilecek bir kimyasal bileşim bulmayı hedeflediğini belirten Di Giovanni “Sinirleri canlandırarak hareket yetisini geri getirebilecek ilaçlar üzerinde çalışıyoruz” diyor.

Buarada, Londra’daki King’s Üniversitesi araştırmacıları da omurilik tedavisiyle ilgili ikinci bir araştırma gerçekleştirmiş. Yaralı dokuların, sinirlerin yeniden gelişimini engellediği gerçeğinden yola çıkan araştırmacılar, omuriliği zedelenmiş laboratuvar farelerine, yaralı dokuyu iyileştirebilen bir enzim aşılamış.

Yaptıkları çalışmayı Nörobilim Dergisi’nde yayınlayan araştırmacılar, doku tedavisi gören farelerin birkaç hafta içinde arka bacaklarını hareket ettirebildiğini belirtiyor ve bu gelişmenin omurilik felci geçiren hastaların tedavisi için umut verdiğini söylüyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp