Metabolizma Bozuklukları

Metabolizma Bozuklukları : Rezorpsiyon fonksiyonu ile organizmaya girmiş olan maddeler, kimyasal veya fizikokimyasal birtakım reaksiyonlar sonucunda organizma için kullanılabilecek hale getirilir. Bu kimyasal ve fizikokimyasal reaksiyonlara besin metabolizması denir. Metabolizma olaylarında direkt veya endirek olarak karbon hidratlar, proteinler, yağlar, tuzlar ve vitaminler, ferment ve hormonlar katılırlar.Metabolizma olaylarında görülen bu fonksiyonlar, bazen normalin üstüne çıkabilir. Basedow hastalığında fonksiyon ların arttığı bazal metabolizmanın yükselmesi ile anlaşılır. Metabolizmanın normalin altına düşmesi mikzödemde görülür.Kimyasal ve fizikokimyasal olayların yanlış bir yönde gelişmesi, yani dis- fonksiyonu, sonucunda organizma için yabancı olan birtakım maddeler oluşur.

Örneğin bazı koşullarda yabancı bir protein maddesi olan «amiloid» gelişir ve çeşitli organlarda birikir. Bir kemik iliği tümörü olan miyelom olgularında idrarda Bence-Jones albumini görülür. Bu madde, idrar 60 dereceye kadar ısıtılırsa kongüle olur, daha fazla ısıtıldığı zaman tekrar erir. Kükürtlü bir aminoasid olan şistinin tam parçalanmamasından sisti- nüri, porfirin metabolizması bozukluğundan porfinüri aromatik aminoasidle-rin tam parçalanamamasından alkapto- nüri olur. Metabolizma disfonksiyonuna diğer bir örnek diabetes melitus’dur. Bu hastalıkta insülin yetersizliği sonucunda karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında bozukluklar olur.

Yağ dokusundan mobilize olan yağ asitlerinin kanda artması ve karaciğerde bunların yıkılması ile aseton, asetoasetik asid, beta hidroksibütirik asid gibi keton cisimcikleri oluşur ve kanın rezerv alkalisi azalarak hastada asidozis görülür.Metabolizma fonksiyonlarının anormal oluşu, histolojik incelemelerde his- tokimyasal yöntemlerle araştırılır. Histo- patolojik inceleme için hazırlanan doku kesitleri çeşitli boyalarla boyanır. Bundan başka dokuların kimyasal analizi de yapılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp