Mesane Kanserinin Nedenleri

Mesane Kanserinin Nedenleri: Çoğu mesane kanserinin nedeni kesin olarak bilinememekte birlikte aşağıdaki nedenler mesane kanser riskini artırdığı gözlenmiştir.

-Sigara içme yoluyla edinilen ve idrar ile vücuttan atılan tütün mamülleri katranları
-Lastik üretiminde karşılaşılan bazı kimyasallar
-Anilin boyalar, beta-naftilamin ve benzidin gibi belli başlı kimyasallar
-Uzun süreli mesane iltihaplanması
-Penasetin ve siklofosfamid gibi ilaçlar
-Afrika kökenli bir parazit hastalığı olan şiştozomiyaz. Mesanede taş oluşu.

Radyasyon

Mesane kanserinin gelişmesinde, pek çok faktöre işaret edilmiş ve çevresel karsinojenlerle ilişkili olan pek çoğunun endüstrileşmiş toplumlarda olduğu saptanmıştır. Mesane kanseri insidansındaki kısmi azalma, çevre şartlarını geliştirmeye yönelik çabaların yanı sıra muhtemelen tütün kullanımındaki azalma ile ilgilidir.

Sigara Kullanma:

Mesanin kansere yol açan iç koruyucu yüzeyindeki değişiklikler yavaş yavaş gelişerek oluşur. Bilinen nedenler arasında en önemlileri sigara içen kimselerde idrar yoluyla atılan alfa ve beta naftilamin maddeleridir. Aşırı sigara kullanımının erkeklerde vakaların yarısında kadınlarda ise vakaların üçte birinde neden faktörü olduğuna inanılmaktadır.

Sigara yüzünden mesane kanseri riskinde iki ila beş misli artışla, sigara kullanımı bugün endüstrileşmiş ülkelerde mesane kanserinin birincil sebebi olarak görülmektedir. Endüstrileşmiş ülkelerde kanserlerin %25′i sigara yüzünden ortaya çıkmaktadır. Sigara kullananlar kullanmayanlara oranla, tümörlerin tekrarının yüksek insidansının yanı sıra, daha kötü seviye ve derecedeki tümörlere de maruzdurlar. Kanser ve sigara arasındaki nedensel bağlantı, bildirilenlere göre mesane kanserinde akciğer kanserinden daha fazladır.

Mesleki Maruziyet:

Mesane kanseri ve iş maruziyeti arasındaki yüksek ilişki, 1.7 ila 8.8 arasında değişen göreceli artmış bir risk ile beraber, aromatik aminlere maruz kalan anilin ile boyama yapan işçiler arasındadır.Özellikle lastik, petrol, deri ve boya endüstrilerinde mesleki kimyasal maddelere maruz kalma erkeklerde görülen vakaların yaklaşık yüzde otuzunun nedeni olması olasıdır.

Beslenme ile İlgili Faktörler:

Kafeinin mesane kanseri ile ilişkisi vardır, ancak bu ilişkinin tanımlanması, kafeinin geniş çaplı kullanımın yanı sıra sigara gibi değişik pek çok karsinojenle olan ilişkisi yüzünden zordur. Suni tatlandırıcıların da etkisi olduğuna işaret edilmekle beraber, yapılan araştırmalar aşırı dozu içermiştir ve bu ilişkiyi açığa kavuşturma yolundaki son çabalar da başarısız olmuştur.

İlaçlar:

Özellikle renal pelvis tümörleri ile ilişkili fenasetin (İngiltere‘de resmi izin verilmemiş) dahil, belirli ilaçlar mesane kanseri ile ilişkilendirilmiştir. Yüksek oranda kas-invazif tümörü ve maruz kalması ile teşhisi arasında kısa bir dönem (6-13 yıl) olan mesane kanserli hastalarda, hem hayvan hem de insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda Siklofosfamid de mesane kanseri ile ilişkilendirilmiştir. 2-merkaptoetansulfonik asit (mesna)‘nın profilaktik uygulaması, hem siklofosfamidle ilişkili sistitleri hem de kanseri önleyebilir.

Radyasyon:


Servikal kanser veya tiroid hastalığı için uygulanan radyoterapi, mesane kanseri riskinde sırasıyla üç ve dört misli artışla sonlanabilir.

Kronik Enfeksiyon/Enflamasyon:

Spinal yaralanması olan hastalarda, içe yerleştirilmiş suprapubik kataterler aracılığıyla olan kronik enfeksiyon veya enflamasyon, özellikle skuamöz hücre kanseri olmak üzere, mesane kanserinin artmış insidansı ile ilişkilendirilmiştir. Şistozoma haematobium organizmasının yol açtığı şistosomiazis, mesane kanserine en sık sebep olduğu Mısır bölgelerinde %70 gibi yüksek bir oranda mesane kanseri insidansı ile ilişkilendirilmiştir.

Kromozomal Değişiklikler:

Giderek artan bir şekilde, genetik değişiklikler mesane kanseri ile ilişkilendirilmektedir. Bunlar arasında başlıca olanı, p53 ve Rb (Retinoblastoma geni) tümör supresör genlerindeki değişikliklerdir. Böyle değişiklikler, çoğunlukla ileri derece ve aşamadaki tümörlerde gözlenir. Ayrıca, mesane kanserlerinin neredeyse tamamında, kanser hücreleri 9 numaralı kromozomun uzun kolunun bir kısmında yoksunluk göstermektedir. Pek çok mesane kanseri de 11 ve 17 kromozomlarının kısa kollarında yoksunluk göstermektedir.Varsayımlara göre bu kromozomlardaki baskın genlerin kayboluşu kanserin nedeni olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp