mesane felcinin belirtileri

Mesane Felci

Mesane felci genelde, herhangi bir hastalığın veya kazada omurilik sinirlerinin zarar görmüş olmasının bir sonucudur. Böylece mesane sinirleri işlevsiz hale gelirler. Bu durumda idrar, mesanede belirli miktarda biriktiğinde, istemsiz olarak kendiliğinden dışarı akar. Mesanenin boşaltılmasını düzenleyen kaslar artık istemli reflekslere yanıt veremezler.
 
Ballıbaba oturma banyosu: 
lOOg beyaz veya sarı ballıbaba çiçeği, 5 litre soğuk suda 12 saat bekletildikten sonra ısıtılır, süzülür ve sıcak banyo suyuna eklenir. Banyo suyu böbrek bölgesini örtmelidir. Banyo süresi 20 dakikadır. Süre sonunda kurulanılmadan bir bornoz giyilir ve sıcak yatakta bir saat süreyle ter atılarak dinlenilir.Oturma banyolarının yanı sıra günde 1 bardak da ballıbaba çayı içilmelidir. Yarım veya bir tatlı kaşığı çiçek, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 1-2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.

Mesane Nedir?

Mesane böbreklerden gelen idrarın biriktiği torbadır.Her iki böbrekten üreter kanalıyla gelen idrar mesaneye dolar birikir. Mesanenin duvarlarındaki kaslar belli bir noktaya kadar esner, idrar içinde birikir. Belli bir noktadan sonra beyne sinyal gider ve beyin artık işeme olması için mesane kasının kasılması için emir verir.

Mesanedeki idrar üretra denen erkeklerde uzun, kadınlarda kısa bir boru aracılığı ile dışarı atılır. Mesane ağzında idrar tutmaya yarayan ayrı bir kas gurubu vardır. Bu kas gurubuna da beyinden sinyal gelir. Normal zamanda mesane gevser, bu kaslar kasılı tutulur. İdrar yavaş yavaş mesaneye birikir.İdrar iyice birikince beyin bu sefer mesane kasını kasar, diğer kası gevşetir, yol açılır ve işeme meydana gelir.

İdrar torbası (Mesane) normal bir erişkinde 350-500ml kadar idrar tutabilir.

Mesane kanserinin tipleri nelerdir?

Mesane kanseri, mesanenin iç yüzeyini döşeyen hücrelerden kaynaklanmaktadır. Mesanede başlıca 3 kanser (kötü huylu malin tümör) tipi gelişebilir.

Mesane İltihaplanması:
Mesanenin iltihaplanması kısaca idrar kesesinin iltihaplanmasıdır. Tıp’da ‘’sistit’’ olarak bilinir. Çoğu zaman vücuttaki enfeksiyonlar sonucunda görülür. En çok görülen boşaltım sistemi hastalıklarındandır.

Mesane iltihaplanması tedavi edilmezse ne olur?

Hastalık tedavi edilmezse ilk olarak böbreğe yayılır, ondan sonra mesanede tümöre neden olur.

Mesanemiz neden iltihaplanır?

Normalde bakteriler sadece üreme organlarının yüzeyinde bulanabilir. İdrar yoluna girdiklerinde ise idrarla birlikte vücuttan atılırlar. Fakat bakteri sayısı çok arttığında idrar yaparken de idrar yolundan çıkmazlar ve mesaneye yerleşerek iltihaplanmaya neden olurlar.

Mesane Tümörü
Mesane İltihaplanması ve Taşları Mesane iltihaplanması, idrar yolları ve üreme sisteminde çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Hastalığın tedavisi için erken tanı ve müdahale çok önemlidir. Geç kalınması durumunda hastalık böbrekleri de etkileyecek biçimde yayılabilir, böbrek ve mesanede kalıcı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.

Mesane Tümörü Belirtileri;

Karnın alt bölgesinde ağrıların oluşması, sık sık idrara çıkılması, idrarın kanlı olması, idrar sonrası ağrılı 1-2 damla çıkması, idrarın iltihaplı olması gibi durumlar bu rahatsızlığın belirtileridir. Bu belirtilerin yanı sıra ateş ve titreme gibi durumlar da söz konusuysa bu, rahatsızlığın böbreklere de yayılmış olduğunu gösterir.

Mesane Taşları
Mesane taşları çoğunlukla erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Bu taşların birçoğu böbrekten düşen taşlardır. Fakat taş mesanede de oluşmuş olabilir. Vücudun idrarla atmak istediği atıkların idrar azlığından dolayı kristalleşerek çöküntüye uğraması sonucunda bu taşların oluşumu meydana gelmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp