Mesane Rahatsızlıkları

Mesane Rahatsızlıkları :

Mesane nedir?

Mesane göbek altındaki kasların arkasında, erkeklerde bağırsakların önünde kadınlarda rahmin altında yer alan bir organdır. Böbreklerden gelen idrarın biriktiği torbadır.

Mesane nasıl çalışır?

Böbreklerden gelen idrar mesaneyi doldurmaya başladığında beyine sinirler yoluyla sinyal gider, buna karşılık beyin hem mesanenin kasılmasını engelleyecek hem de idrar tutmayı sağlayan kasların kasılmasını sağlayacak sinyaller gönderir. Ancak, mesanede biriken idrar kapasiteyi zorlamaya başladığında beyine giden sinyaller sıklaşır ve beyin kişiyi tuvalete yönlendirerek uyguladığı baskıyı kaldırır. Böylece mesane adalesi kasılır, idrar tutmayı sağlayan kaslar gevşer ve kişi idrarını yapar. Mesanede (idrar torbası) normal bir erişkinde 350-500 ml kadar idrar birikebilir.

Sistit – Mesane İltihabı

Mesanenin iltihabına sistit denilir. Genellikle çeşitli bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon şeklidir. Sistit idrar yollarının en sık rastlanan rahatsızlığıdır. Bu hastalık büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da meydana gelebilir. Anatomik yatkınlık nedeniyle her kadın hayatında en az birkaç kez idrar yolları iltihabı geçirir.

Mesane Nerededir? Mesane Hastalıkları Nelerdir?
Mesane; böbrekler tarafından hazırlanan idrarın vücuttan dışarı atılmadan önce biriktiği kesedir. Mesane (sidik torbası, idrar kesesi de denir) küçük pelvis boşluğu içinde bulunur. Mesanenin dört yüzü vardır. Bunlar arka-taban yüzü, üst yüz ve iki tane de ön-alt-yan yüzlerdir. Arka-taban yüzü kabaca üçgen biçimindedir ve aşağı-arkaya bakar. Bu yüz kadınlarda dölyolunun ön duvarıyla, erkeklerde rektumla komşudur. Üreterler, mesaneye arka-taban yüzünden girerler. Arka-taban yüzünün alt ucunda mesanenin boyun bölgesi bulunur. Mesanede birikmiş olan idrarı vücut dışına taşıyan bir kanal işlevi görür. Mesanenin üst yüzü üçgen biçimindedir ve gerek erkekte, gerekse kadında tümüyle karın zarıyla örtülüdür. Üst yüzün arka bölümü, yalnız kadında dölyatağının ön yüzüyle komşudur. Mesanenin ön-alt-yan yüzleri hemen öde bulunan pubisten “pubis arkası yağ dokusu” ile ayrılmıştır. Mesanede 400 ml kadar idrar birikebilir. Mesane içindeki idrar miktarı 280 ml’ ye vardığında idrara çıkma duygusu uyanır.

Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir
Mesane kanseri aşağıdaki yakınmalara neden olabilir:
İdrarda kan görülmesi (bu durumda idrar pas ya da koyu kırmızı renkte görülür)
Mesanenizi boşaltmak için acil ihtiyaç hissetmek
Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
İdrar yapma isteğinizin olması ancak idrar çıkmaması
İdrar yaparken çok çaba göstermek
İdrar yaparken ağrı olması
Bu şikayetler mesane kanseri nedeniyle görülebileceği gibi başka hastalıklarda da görülebilir (örnek: enfeksiyon). Bu şikayetleri olan kişiler erken dönemde doktora başvurmalı ve uygun şeklide tedavi edilmelidirler.

Mesane Rahatsızlıkları Bitkisel Tedavi
Altınbaşak: 
İdrar arttırıcı özelliği nedeniyle altınbaşak tüm mesane rahatsızlıklarına karşı kullanılabilir.Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
 
Koyunotu(Agrimonia eupatoria): 
Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır veyarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.
 
Bitki karışımı çayı: 
Eşit oranda, sinirliot ve kekik ince kıyılarak iyice harmanlanır. Yarım tatlı kaşığı bitki karışımı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 1-2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp