Mesane İltihabı Belirtileri

Mesane İltihabı Belirtileri

■ İdrar yaparken yanma hissi
 
■ Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
 
■ Tuvalete gittikten sonra hâlâ mesanenin boşalmadığı hissi
 
■ İdrardan ağır bir koku gelmesi
 
Normalde bağırsaklarda yaşayan bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyon, ‘sistit’ adıyla bilinen mesane iltihabına yol açabilir. Mesane enfeksiyonlarına kadınlarda daha sık rastlanmasının nedeni, idrarın mesaneden taşınmasını sağlayan idrar yollarının (üretranın) erkeklere oranla kadınlarda daha kısa olmasıdır.

Mesane İltihabı Belirtileri Nedenleri

■ Cinsel ilişki bakteriyi üretradan yukarı, mesaneye doğru iterek mesane iltihabına yol açabilir. Bazı kadınlarda bu durum her cinsel ilişkiden sonra ortaya çıkar.
 
■ Doğum kontrol amaçlı kullanılan diyaftnm, enfeksiyona yol açabilir. Diyafram yerindeyken mesane tamamen boşaltılmamış ve kalan idrar bakterinin üremesine yardımcı olabilir.
 
■ Gebe kadınlar, fetüsün (cenin) mesaneye yaptığı baskı nedeniyle mesane enfeksiyonu kapabilir.
 
Doktorunuz ne önerîrdİ?
 
Aşağıdaki önerinin uygulanmasını takip eden bir gün içinde enfeksiyon geçmediyse doktorunuza danışın. Doktorunuz yapacağı idrar tahlilinin ardından bir antibiyotik yazacaktır.Günde en az 2 litre (10 su bardağı) su içmek, her baskı hissedildiğinde idrara çıkmak, tuvalet sonrası temizliği, cinsel ilişkiden sonra yıkanmak ve genital bölgeye sürülen deodorant ve sıvıları kullanmamak koruyucu önlemler arasında sayılabilir.

Mesane İltihabı Bitkisel Tedavisi

1 tatlı kaşığı karbonatı bir bardak suya koyun ve bu solüsyonu hergün günde bir kez için. Karbonatla hazırladığınız bu karışım yanmaya neden olan asidi kontrol ederek, sizi rahatlatır.

İdrar oranını artırıp, mesaneyi temizlemek için bir bardak suda kişniş tozu kaynatın,bunu günde 2 kez için.

Havuç tohumu da bu enfeksiyon için en iyi bir tedavi yollarındandır. Ya çiğ olarak yiyin ya da 1 bardak suda bu tohumları kaynatın.

Mesane Kanseri

Mesane (idrar kesesi) kanseri, mesanenin duvarını yapan dokularda kaynaklanan kötü huylu tümör (kanser) hücrelerinin oluşumudur.
Mesane (diğer adıyla idrar torbası, idrar kesesi), karının alt bölümünde yer alan ve içine idrarın biriktiği küresel bir organdır. Duvar yapısında düzensiz ve içiçe geçmiş elastik kas liflerinden oluşan mesane küçük bir balonu andırmakta olup, bu kas demetlerinin sayesinde idrarla doldukça genişler, idrarı boşalttığında ise ufalır. Böbreklerin, kanı temizleyerek vücuttan atılmak üzere yaptığı idrar, böbreklerden üreter adı verilen ince bir kanal yardımıyla mesaneye taşınır. İdrar mesaneden vücut dışına atılıncaya kadar depo edilir. Belirli bir miktara ulaşınca, insanda yaptığı “idrar yapma hissi” ile birlikte idrar mesaneden uretra adı verilen bir kanal vasıtasıyla dışarıya istemli bir şekilde atılır.

Mesane İltihabına Ne İyi Gelir

İdrar yolu enfeksiyonlarında bazı bitkilerin yararlı etkilerine de değinen Akman, şunları söyledi:
''Limon suyu tekrarlayan sistitlerden korunmada iyi olabilir. Bunun yanı sıra böğürtlen idrarı söktürüyor. Bilim, bitki tedavisini değil şarlatanlığı reddediyor. İdrar yolu hastalıklarına iyi geldiği söylenen bitkilerin ortak noktası idrar miktarını artırmaları. Halk limon suyunun farkında değil ancak idrar yolu enfeksiyonlarına karşı en iyi koruyucu limon suyu. Maydanoz muhtemelen kendini daha iyi tanıtmış. Limon suyu yeterince imaj yapamamış ancak bilimsel olarak limon daha iyi geliyor.''
İdrar yolu enfeksiyonlarında uzun süreli koruyucu antibiyotik tedavisine ihtiyaç olduğunu ifade eden Akman, rastgele ve ara sıra antibiyotik kullanmanın antibiyotiğin faydasını ortadan kaldırdığına dikkati çekti.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp