Mesane Enfeksiyonu

Mesane Enfeksiyonu

Mesane enfeksiyonu genellikle kadınlarda oluşur. Bu durum, böbrek havuzundan aşağı inen, idrar yollarından yukarı çıkan veya kan ve lenf yollarıyla mesaneye ulaşan bakteri türü mikroorganizmaların oluşturduğu bir enfeksiyondur. Soğuk ve ıslaklık(örneğin yağışlı hava) enfeksiyonların oluşumunu kolaylaştırır. Hastalık kendini, idrar yapma sıklığında artış, idrar yaparken ve sonra ağrı ve yanma, karnın alt bölgesinde ağrı biçiminde belli eder. Çok sık idrara çıkma gereği nedeniyle, genellikle idrar artık damla damla gelmeye başladığında ağrılar da artar. Bazen kanla karışan idrar genelde kırmızımsı, bulanık ve kötü kokuludur. Akut durumlarda yüksek ateş de görülebilir.Bu tür bir enfeksiyonun başta gelen nedenlerinden biri de, dışkılama ve üreme organları bölgesinin (ürogenital bölge) yetersiz temizlenmesi sonucunda, bağırsaklarda yaşayan koli basilinin idrar yollarına ulaşmasıdır.

Mesane İltihaplanması

Mesanenin iltihaplanması kısaca idrar kesesinin iltihaplanmasıdır. Tıp’da ‘’sistit’’ olarak bilinir. Çoğu zaman vücuttaki enfeksiyonlar sonucunda görülür. En çok görülen boşaltım sistemi hastalıklarındandır.

Mesane iltihaplanmasının belirtileri

Geceleri idrar yapma isteği:
İltihaplardan dolayı idrar yolu tıkanmaya başlar, bunun sonucunda idrar kesesi bir türlü tam olarak boşalmaz. Bu yüzden hasta sürekli idrar yapma ihtiyacı duyar.
İdrar yaparken ağrı ve yanma hissi:
Mesane iltihabı esnasında idrar yolunda yaralar oluşur. İdrar yaparken, idrarımız yaralarla temas eder ve bunun sonucunda yara daha da fazla tahriş olur. Bundan dolayı idrar yaparken ağrı ve yanma hissederiz.
Sık idrara çıkma:
Mesanede biriken idrar miktarının fazla olmasından dolayı görülen bir belirtidir.
İdrarın kokusunda ve renginde değişiklik:
Mesanede biriken bakterilerin neden olduğu bir belirtidir.

“Mesane Enfeksiyonu” “Mesane İltihaplanması” Nedenleri
Cinsel ilişki bakteriyi üretradan yukarı, mesaneye doğru iterek mesane iltihabına yol açabilir. Bazı kadınlarda bu durum her cinsel ilişkiden sonra ortaya çıkar.
Doğıım kontrol amaçlı kullanılan diyafram, enfeksiyona yol açabilir. Diyafram yerindeyken mesane tamamen boşaltılmamış ve kalan idrar bakterinin üremesine yardımcı olabilir.
Gebe kadınlar, fetüsün (cenin) mesaneye yaptığı baskı nedeniyle mesane enfeksiyonu kapabilir.

“Mesane Enfeksiyonu” “Mesane İltihaplanması” Bitkisel Tedavisi
Yaban mersini (Vaccinimum macrocarpon) suyu mesane enfeksiyonuna – iltihaplanmasına neden olan bakteriye karşı etkilidir. Enfeksiyonu – iltihabı geçirmek için günde yarım litreye kadar içebilirsiniz. Tedavi için ayrıkotu çayı (Elymus repens) mesane enfeksiyonu – iltihabı için yararlı olabilir. İki çay kaşığı kurutulmuş bitkiyi on dakika süreyle bir fincan kaynar suda demleyip süzün.

Mısır püskülü:
 
Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış mısır püskülü, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca, 2-3 saatte 1 yemek kaşığı dolusu çay içilir. Günlük çay miktarı mir termosta sıcak olarak muhafaza edilebilir.


Ballıbaba oturma banyosu: 
lOOg ince kıyılmış beyaz veya sarı ballıbaba çiçeği, 5 litre soğuk suda 12 saat bekletildikten sonra ısıtılır, süzülür ve sıcak banyo suyuna eklenir. Banyo suyu böbrek bölgesini örtmelidir. Banyo süresi 20 dakikadır. Süre sonunda kurulanılmadan bir bornoz giyilir ve sıcak yatakta bir saat süreyle ter atılarak dinlenilir.Oturma banyosunun yanı sıra, günde 1 bardak taze demlenmiş ballıbaba çayı içilmelidir. Yarım veya bir tatlı kaşığı ballıbaba çiçeği, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür.
 
Atkuyruğu buğu tedavisi: 
Atkuyruğu, çok eski çağlarda da kanamayı durdurucu etkisi ve mesane hastalıklarındaki başarısı nedeniyle yaygınlıkla kullanılırdı.2-3 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış atkuyruğu, 1 litre kaynar derecede sıcak suyla haşlanır. Bir bornoz giyilerek, atkuyruğu demleme kabının üstüne çömelinir ve 10 dakika süreyle bitki buharının mesaneyi etkilemesi beklenir. Haşlanmış bitkiler ayrıca, bir tülbende yatırılarak, mesane bölgesine kompres olarak uygulanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp