Masaj Yöntemlerinin Seçimi

Masaj Yöntemlerinin Seçimi : Yöntemi seçmeden önce hastalığı teşhis edip sendrom (belirtiler) tipini belirlemek gerekir. Daha sonra sendroma göre genel yöntemler ve genellikle hastalıkların etkili bir şekilde tedavi edilmesinde kullanılan yöntemler dizisi kullanılabilir.Yöntemlerin, hastanın bünyesine uyması için hastaların şahsi özelliklerini göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin, sert, teşvik gücü fazla olan uyarıcı yöntemleri bünyesi güçlü olan hastalara bırakmalı; teşvik edici ve zorla gerçekleştirilen yöntemler kilo vermek isteyen şişman kişilere uygulanmalı; yumuşak, orta güçlükte manip-lasyonlar ise bünyesi zayıf, güçsüz hastaları ısıtmak ve direncini artırmak için kullanılabilir.Hastalığın acil müdahale gerektirmemesi halinde yöntemler, patojen faktörleri ortadan kaldırmaya yarıyorlarsa uygundurlar. Örneğin, ıslaklığın ortadan kaldırılmasına, yaşam enerjisinin düzenlenmesine ve benzen şeylere ulaşılabilir. Ancak daha ciddi durumlarda, acıyı dindirmek ya da bağırsakları yatıştırmak gerektiğinde semptomların hafifletilmesi gerekir. Hastanın, sık vaziyet değiştirmesinden kaçınılmalı.


Kontrendikasyonlar ve Temel Yöntemler
Kontrendikasyonlar

© Temas yoluyla bulaşan hastalıklar.

© Apse, septisemi vs gibi enfeksiyonlar.

© Sıvı, buhar ve kimyasal madde yanıkları gibi cilt hasarları.

© Burun kanaması, kan öksürme gibi kanamalar.

© Kanamaya yatkınlığı olan bazı kan hastalıkları.

© Kötü huylu tümörler.

© Âdet döneminde ve hamilelikte dikkatli olmak gerekir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

© Masaj yapılan oda yeterince sıcak olmalı, cereyan olmamalıdır.

© Eller yumuşak ve pürüzsüz, tırnaklar masaj yapılan kişinin cildine zarar vermemek için kısa kesilmiş olmalı; saat, yüzük, bilezikler çıkartılmalı.

© Masaj aç karna yapılmamalı, yemekten sonra en az bir saat geçmiş olmalı.

© Maniplasyonlara, hafif ve yavaş hareketlerle başlamalı, daha sonra hızlandırmalı; hareketler hafif olmalı, ancak yüzeyden ayrılmamalı; güçlü olmalı, ama acı vermemçli.

© Masajdan sonra hala terli olan kişinin cereyandan ve soğuktan korunması için önlemler alınmalı.

© Prosedürün süresi, partnerin bünye yapısına ve hastalığının ciddiyetine göre tespit edilir. Sıhhi tedbirler açısından haftada iki-üç kez 20-30 dakikalık seanslar uygulamak tavsiye edilir. Tedavi amaçlı seanslar 30-35 dakika sürüp her gün veya gün aşırı uygulanmalıdır.

© Bir noktaya uzun süre bastırılmamalıdır.

© Şiatsu yapılacak kişinin yaşı ve sağlık durumu her zaman dikkate alınmalıdır.

© Bir yerleri ağrıyan ve acısı olan bir kimseyi oturmaya veya yatmaya zorlamayın.

© Kanserli hastalara, tümörlü dokulara, ateşli hastalığa yakalanmış kişilere, aşırı aç ve aşırı tok olan kişilere, mide ve oni- kiparmak bağırsağı ülseri hastalarına, bulaşıcı hastalığı olanlara, vücudunda mikrobik hastalığı olanlara, çok halsiz ve bitkin kişilere nokta masajı yapılmaz.

© İç organlarından çok ağır hasta olan kişilere uygulanmaz.

© Kan hastalığı olanlarda, akut psikolojik bozukluk yaşayanlarda, hamilelerde ve 70 yaş üzeri kişilerde uygulanmaz.

© Ağır kalp hastalarında, böbrek ve akciğer yetersizliği olan kişilerde, yüksek ateşli hastalarda ve âdet döneminde olan kişilerde, göbekten aşağı noktalar kullanılmaz.

© Masaj yapılırken varis olan bölgelerde dikkatli olunmalıdır.

© Nokta masajı yapılmadan önce bir akupunktur uzmanına danışılması iyi olur. Tedaviye başlamadan önce alkol, kahve, çay, hardal, konserve, mayonez gibi ağır yiyecekler kullanmamalıdır.

© Tedavi devam ederken küvette banyo yapılmaz. Gövde, eller ve ayaklar ayrı ayrı yıkanır veya fazla uzun sürmeyecek şekilde duş alınır. Bu işlem masajdan 3 saat sonra yapılmalıdır.

© Tedavi yapılırken en ağır hastalıktan başlanır. Hastanın sinir sistemi durumuna ve reaksiyon durumuna göre tedaviye devam edilir. Masaj yapılırken çok fazla heyecan ve tepki varsa rahatlatıcı masaj yöntemleri uygulanır.

© Masaja başlamadan önce biyoritmik durum ve genel gezegen ritmine bakılması gerekir. Buna göre dolunay olduğu zamanlarda rahatlama masajı çalışılmalıdır. Yarımay olduğu zamanlar ise aktive edici masaj uygulanabilir.

© Nokta masajı güneş battıktan sonra uygulanacak ise rahatlama masajı ytıpılır.

© e© Hasta pasif fonksiyonda ise aktifleştirici masaj aktif durumda ise rahatlama masajı yapılır.

© Masaja başlamadan önce hastaya uygun pozisyon verilmeli, kaslar rahatlatılmalı ve konsantrasyon sağlanmalıdır.

© Sessiz ve rahat bir ortamda masaj yapılmalıdır.Terapi seansları 10-12 seansı geçmemelidir.Mide ülseri gibi hekim tedavisi gerektiren hastalıklarda uygulanmaz. Nokta masajına başlamadan önce ellerinizi güzelce yıkayın, tırnaklarınız uzunsa kesin. Yalnız avuç içleri, başparmak ya da öteki parmaklarınızın etli bölümleriyle bastırın. Hiçbir zaman kemikli kısımları kullanmayın.

© Birkaç derin nefes alarak kendinizi sakinleştirin. Dikkatinizi toplayarak zihninizdeki dağınıklığı gidermeye çalışın.

© Nokta masajının düzenli, uyumlu ve rahatlatıcı olabilmesi için nefes alış-verişlerin hareketlerle uyumlu olması gerekir. Bastırırken nefes verin, doğru ve rahat bir pozisyonda olun ve zihninizi tam olarak yaptığınız işe odaklayın. Nokta masajı yapılacak kişiyi de doğal ve düzenli olarak nefes alıp vermeye teşvik edin. Bastırdığınız anda o da vermelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp