Kronik Böbrek

Kronik Böbrek

Kronik böbrek,kronik böbrek hastalığı hakkında tüm bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.Kronik böbrek hastalığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki makalemize göz atmanızı öneririz.

Kronik Böbrek Hastalığı


Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) Hakkında Genel Bilgiler

Böbrek hastalığının erken teşhisi ile böbrek yetmezliğinin gelişimi önlenebilir ve diyaliz tedavisi ihtiyacı ertelenebilir ya da engellenebilir. Böbrek hastalığı için yüksek risk taşıyanlar diyabet, hipertansiyon, damar sertliği ve kalp hastalığı olan hastalardır. Böbrek hastalığı tanısında glomerüler filtrasyon hızı ile böbreğin süzme kapasitesinin belirlenmesi büyük önem taşır. Ayrıca kan basıncı ölçümü, kan kreatinin düzeyi ve idrarda albumin atılımının değerlendirilmesi ile kolayca tanı konabilir.

Böbreklerimizin sağlığımıza katkısı nedir?
Böbrekler;
Vücudun sıvı,mineral (sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum) ve asit-baz dengesini sağlar.
Günlük alınan besinlere ait yıkım ürünleri, diğer atık maddeler,toksinler ve alınan ilaçların bir kısmının atılmasını sağlar.
Kan basıncını düzenler.
Eritropoetin yapımı ile kırmızı kan hücrelerinin yapımını sağlar.
D vitamininin aktif haline gelmesini sağlayarak kemik yapıyı güçlendirir.

Kronik böbrek hastalığı (KBH) nedir?
Kronik böbrek hastalığı böbreklere zarar vererek yukarıda bahsedilen görevlerini yerine getirmesini engelleyen durumların varlığında gelişir. Atık maddeler vücutta birikir, üre ve kreatinin kanda yükselir,sıvının az atılmasına bağlı ödem oluşur. Kan basıncı yükselir, anemi (düşük kan sayımı), kemiklerde zayıflama, iştahta azalma meydana gelebilir. Ayrıca, böbrek hastalığı kalp ve damar hastalığı riskini arttırır. Kronik böbrek hastalığı diyabet, hipertansiyon veya diğer hastalıklara bağlı yavaş ve uzun süre içinde gelişebilir. Bu durumda erken teşhis konulması ve uygun tedavinin başlanması kronik böbrek hastalığının ilerlemesini durdurabilir ya da geciktirebilir. Aksi takdirde son dönem böbrek yetmezliği gelişir ve hayatın devamını sağlamak için diyaliz tedavisi veya böbrek nakline ihtiyaç duyulur.

KBH yapan hastalıklar nelerdir ?
Diyabet ve hipertansiyon kronik böbrek hastalığı yapan hastalıkların 2/3‘ünü oluşturur. Kan şekeri düzeyinin yüksek olması böbrekler ve kalp başta olmak üzere, kan damarları, sinirler ve gözler üzerinde zararlı etkilere yol açar. Kontrolsüz hipertansiyon kalp krizi, felç ve kronik böbrek hastalığına sebep olabilir. Ayrıca, kronik böbrek hastalığının kendisi de en sık yüksek tansiyona yol açar. Bu sebeple de yüksek kan basıncı olan hastaların böbrek testlerinin kontrol edilmesi erken tanı açısından büyük önem taşır.

KBH yapan diğer sebepler şunlardır:

Glomerulonefrit: En sık 3. sebep olarak karşımıza çıkar. Böbreklerin süzmeyi sağlayan ünitelerinde meydana gelen bir çeşit iltihabı reaksiyon sonucu bu filtreleme birimleri zarar görür. İdrarda olmaması gereken protein kaçağı ve kanama söz konusu olabilir.

Ailesel geçişli / Genetik hastalıklar: Polikistik böbrek hastalığı, Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF), Alport Sendromu en sık rastlanan sebeplerdir.
Özellikle risk taşıyan annelerde gebelik sırasında böbrek yetmezliği meydana gelebilir. Gebelerde kreatinin değerinin 0.8 mg/dl ve üzerinde seyretmesi böbrek hastalığının habercisi sayılmalıdır.
Vücudun bağışıklık sisteminini etkileyen Lupus (SLE) ve diğer bağ dokusu hastalıkları böbrek hastalığı ile beraber seyredebilir.
Böbrek taşı hastalığı, prostat bezinde büyüme veya tümör gibi idrar çıkışında sorunlara neden olan durumlar böbrek hastalığı yapabilir.
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve mesaneden üreterlere idrar kaçmasına yol açan vezikoüreteral reflü (VUR) tedavi edilmediği takdirde böbrek hastalığı yapabilir.

KBH belirtileri nelerdir?
Çoğu kişide böbrek hastalığı gelişene kadar herhangi bir ciddi belirti olmayabilir. Aşağıda yer alan genel belirtiler görülebilir:
Halsizlik, yorgunluk,günlük aktivitelerde çabuk yorulma
Konsantrasyon güçlüğü
İştahsızlık
Uyku sorunu
Kaslarda gece krampları
Bacaklarda ve ayak bileklerinde şişlik/ödem
Özellikle sabahları göz kapaklarında şişlik/ödem
Kuru, kaşıntılı cilt
İdrara sık ve özellikle geceleri fazla çıkmak

Herkes her yaşta kronik böbrek hastalığı olabilir. Ancak, bazı kişilerin böbrek hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:
Diyabetik hastalar
Hipertansiyonu olanlar
Kronik böbrek hastalığı aile öyküsü olanlar
Yaşlılar

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp