Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri

Böbrek enfeksiyonu belirtileri,böbrek enfeksiyonu hakkında ki bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.Böbrek enfeksiyonu belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak,kafanızda ki böbrek enfeksiyonu hakkında ki soru işaretlerinizin cevaplarını merak ediyorsanız aşağıdaki makalemize mutlaka göz atmanızı öneririz.

Genel Bakış

Böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit), genellikle dış idrar yolunuzda veya mesanenizde başlayarak böbreklerinize kadar çıkan, belirli türden bir idrar yolu enfeksiyonudur (UTI). Böbrek enfeksiyonu gerektiği gibi tedavi edilmediği takdirde, böbreklerinizi kalıcı hasara uğratabilir veya kan dolaşımınıza yayılarak, ölüm tehlikesi taşıyan bir enfeksiyona neden olabilir. Vakit geçirmeden tıbbi yardım alınması gereklidir.

İdrar yolu sisteminiz böbrekleriniz, üreterleriniz (idrar borusu), mesaneniz ve üretranızdan (dış idrar yolu) medyana gelir. Bunların hepsi atıkların vücudunuzdan çıkarılmasında bir rol üstlenir. Böbreklerini kanınızdaki atıkları süzerek, kandaki birçok maddenin düzeylerini ayarlar ve vücudunuzun ihtiyaçlarına bağlı olarak, suyu vücutta tutar veya vücuttan atar.

Üreterler adı verilen tüpler böbreklerinden mesaneye idrar taşır, idrar üretra aracılığı ile vücuttan çıkıncaya dek buradan depolanır. Böbrek enfeksiyonu genellikle idrar yoluna üretradan bakterilerin girmesi, daha sonra çoğalmaya başlaması ile kendini gösterir. Böbrek enfeksiyonu kan dolaşımı aracılığı ile meydana gelebilse de, bu durum ender görülür.

Böbrek enfeksiyonunda tipik tedavi yöntemi antibiyotiklerdir. Böbrek enfeksiyonunun başlangıçta engellenmesine yardımcı olmak için atabileceğiniz bir dizi adım vardır.

Belirtiler ve Semptomlar

Böbrek enfeksiyonu bu belirti ve semptomların birine veya daha fazlasına neden olabilir:

  • Sık sık idrar çıkarımı
  • İdrar çıkarma yönünde güçlü, kalıcı bir dürtü
  • İdrar çıkarma esnasında yanma hissi veya acı
  • Karında ağrı veya baskı
  • Keskin kokulu, bulanık idrar
  • İdrarda irin veya kan (hematüri)
  • İdrar çıkaramama (idrar tutulması)
  • Gece idrar çıkarma ihtiyacı (niktüri)
  • Sırtta, yanlarda (böğür) veya kasıkta ağrı
  • Ateş

Ağır böbrek enfeksiyonu aşağıdakileri de içerebilir:

  • Yüksek ateş; 38,3°C veya daha fazla vücut sıcaklığı
  • Titremeye neden olan üşümeler
  • Gece terlemeler
  • Aşırı yorgunluk
  • Bulantı veya kusma
  • Kafa karışıklığı

Bebeklerde ve çocuklarda, böbrek enfeksiyonunun belirti ve semptomları aşağıdakileri içerebilir:

  • Asabiyet
  • İştah kaybı
  • Bağırsak hareketlerinde gevşeklik
  • Yeni yatak ıslatma fasılları (enürezis)

Daha ileri yaştaki yetişkinlerde, kafa karışıklığı gibi zihinsel değişiklikler bazen böbrek enfeksiyonunun tek belirtileridir.

Nedenleri

Böbrek enfeksiyonu genellikle idrar yoluna üretradan bakterilerin girmesi, daha sonra çoğalmaya başlaması ile baş gösterir. Bakteriler aynı zamanda kan dolaşımı yolu ile böbrekleri etkileyebilir. Böbreklere kan dolaşımı yolu ile giren çoğu enfeksiyon, cilt enfeksiyonu gibi vücudun enfeksiyonlu olan başka bir alanından veya kalça protezi ya da enfeksiyonlu kalp kapakçığı, enfeksiyon taşıyan yabancı bir cisimden kaynaklanır.

İdrar sisteminde, mikroskobik işgalcilerin dışarıda tutulmasına yönelik olarak, bakteri oluşumunu engelleyen, enfeksiyonla mücadele nitelikleri vardır. Öte yandan, belirli faktörler bakterilerin idrar yoluna girmesi, ele geçirmesi ve çoğalarak tam anlamıyla enfeksiyona yol açması olasılığını artırır.

İdrardaki bakteriler her zaman enfeksiyon belirtisi değildir. Bazı kişilerde, özellikle de ileri yaştaki yetişkinlerde, mesanede, hiçbir belirti ya da semptoma veya zarara neden olmayan, dolayısıyla tedavi edilmesi gerekmeyen bakteriler bulunabilir. Bu rahatsızlık asemptomatik bakteriüri olarak bilinir.

Risk Faktörleri

Böbrek enfeksiyonu herkeste görülebilir, ancak riskinizi artırabilecek olan belirli faktörler vardır:

Kadınlarda

Kadınların böbrek enfeksiyonuna yakalanma riski erkeklere göre daha fazladır. Kilit faktör anatomidir. Kadınların üretraları erkeklere göre çok daha kısadır, bu durum bakterilerin vücudun dışarıdan mesaneye ulaşmak için kat etmeleri gereken mesafeyi kısaltır. Her türlü enfeksiyon, mesaneye girdiği zaman böbreklere yayılabilir. Hamilelik esnasında veya menopoz sonrasındaki hormon değişiklikleri de kadınlarda böbrek enfeksiyonu riskini artırabilir.

Cinsel açıdan aktif olan kadınların genellikle böbrek enfeksiyonuna daha sık yakalanır, çünkü cinsel aktivite bakterilerin üretraya girmelerine neden olabilir. Doğum kontrolü için diyafram veya spermasit kullanan kadınlar da daha yüksek risk altında olabilir.

Öte yandan, cinsel açıdan aktif olmayan kızlar ve kadınlar bile böbrek enfeksiyonuna karşı savunmasızdır, çünkü kadınlarda üretra, sürekli bir bakteri kaynağı olan anüse yakındır. Çoğu böbrek enfeksiyonunun nedeni anal bölgede yaygın olarak bulunan bakterilerdir.

Hem kadınlarda hem de erkeklerde

Böbrek enfeksiyonuna yakalanma olasılığı artırabilen diğer faktörler arasında aşağıdakiler vardır:

İdrarın akmasını engelleyen veya idrar çıkarımı esnasında mesanenin tamamen boşaltılmasını engelleyen her şey, örneğin böbrek taşı, idrar sistemindeki yapısal anomaliler veya erkeklerde prostat bezinin büyümesi.

Kanser, diyabet ve edinilmiş bağışıklık eksikliği sendromuna (AIDS) neden olan insan bağışıklık eksikliği virüsü (HIV) gibi, bağışıklık sistemine zarar veren tıbbi rahatsızlıklar. Böbrek enfeksiyonu daha ileri yaştaki kişilerde ve bağışıklık sistemleri baskılanmış olanlarda (bağışıklık baskılama) ağır olabilir.

Börek enfeksiyonunun belirti ve semptomlarını fark etme yetisine zarar veren, omurilik yaralanması gibi tıbbi rahatsızlıklar.

Yüksek dozda kortikosteroid gibi, bağışıklığı azaltan ilaçlar.

Mesaneden idrar boşaltmak için kullanılan tüplerin uzun süreli kullanılması (üriner kateterler). Üriner kateterler bazı cerrahi prosedürler esnasında ve sonrasında, bazı teşhis testlerine yönelik olarak ve yatalak olan bazı yetişkinler ve insanlar için kullanılır.

İdrarın mesaneden üreterlere ve böbreklere geri akmasına yol açan bir rahatsızlık olan vezikoüreteral reflü. Bu rahatsızlığın bulunduğu kişiler çocuklukta sık sık böbrek enfeksiyonu geçirebilir ve hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde böbrek enfeksiyonuna yakalanma riskleri daha yüksektir.

Tarama ve Teşhis

Eğer böbrek enfeksiyonu belirtileri veya semptomları gösteriyorsanız, mümkün olduğunca kısa süre içinde doktorunuzla temasa geçin. Eğer doktorunuz sizde böbrek enfeksiyonu olduğundan şüpheleniyorsa, muhtemelen idrarınızda bakteri, kan veya irin olup olmadığını belirlemek için idrar numunesi isteyecektir. Böbrek enfeksiyonunu mesane enfeksiyondan (sistit) ayırt etmeye yönelik basit bir test yoktur, ancak ateşin bulunması ve sırtın üst kısmında ağrı yalanması enfeksiyonun böbreğe kadar uzandığının işaretidir.

Komplikasyonlar

Böbrek enfeksiyonu tedavi edilmeden bırakılması halinde, ölüm tehlikesi taşıyabilecek daimi böbrek hasarı veya kan zehirlenmesi (septisemi) gibi potansiyel olarak ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Böbrekler, kandaki atığı süzdükten sonra, kanı vücudun geri kalan kısmına tekrar döndürür. Eğer sizde böbrek enfeksiyonu varsa, böbrekler kanı dolaşıma geri sokarken bakteriler de yayılabilir.

Küçük çocuklar, ileri yaştaki yetişkinler ve bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişiler, böbrek enfeksiyonunun neden olduğu komplikasyonlar konusunda daha büyük risk altındadır. Hamilelikte böbrek enfeksiyonuna yakalanan kadınların, doğumdaki ağırlığı düşük olan veya erken doğan bebekler dünyaya getirmeleri riski daha yüksek olabilir. Küçük çocuklarda ve ileri yaştaki yetişkinlerde böbrek enfeksiyonu nedeniyle böbrekte hasar riski en yüksektir, çünkü semptomları çoğu zaman gözden kaçırılır veya başka rahatsızlıklar ile karıştırılır.

Önlem

Böbrek enfeksiyonuna yakalanma riskinizi azaltmaya yönelik olarak adımlar atabilirsiniz.

Özellikle kadınlar şu tavsiyelerin yararını görebilirler:

Bol bol sıvı, özellikle de su için. Bol bol sıvı içmek, bakterilerin idrar çıkarımı esnasında vücudunuzdan atılmasına yardımcı olabilir. Özellikle de kızılcık nektarının enfeksiyonla mücadele edici özellikleri olabilir. Öte yandan, eğer kanı inceltici ilaç olan varfarinden (Coumadin) alıyorsanız kızılcık nektarı içmeyin. Varfarin ve kızılcık nektarı arasındaki olası etkileşimler kanamaya neden olabilir.

Sık sık idrar çıkarın. İdrarı boşaltma dürtüsünü hissettiğiniz zaman uzun süre bekletmekten kaçının.

Cinsel ilişkiden sonra mesanenizi boşaltın. Cinsel ilişkiden sonra mümkün olduğunca kısa sürede idrar çıkarılması üretradaki bakterilerin temizlenmesine yardımcı olarak, enfeksiyon riskini azaltır. Aynı zamanda, bakterilerin sisteminizden suyla atılmasını sağlamak için bir bardak dolusu su için.

Banyo yapmak yerine duş alın. Eğer enfeksiyonlara karşı savunmasızsanız, küvette banyo yapmak yerine duş almak enfeksiyona katkıda bulunabilecek olan nem fazlasının engellenmesine yardımcı olabilir.

Dikkatlice silin. İdrar çıkardıktan veya bağırsak hareketinden sonra önden arkaya doğru silmek, anal bölgenizdeki bakterilerin üretranıza kadar yayılmasını engellemeye yardımcı olur.

Nazikçe yıkayın. Vajinanız ve anüsünüzün çevresindeki deriyi her gün dikkatlice yıkayın. Ancak sert sabunlar kullanmayın veya sert bir biçimde yıkamayın. Bu alanların etrafındaki hassas deri tahriş olabilir.

Genital bölgenizde kadınlara özgü ürünler kullanmaktan kaçının. Jenital bölgede deodorant spreyler ve duş jelleri gibi kadınlara özgü ürünlerin kullanılması üretrada tahrişe yol açabilir.

Kişisel Bakım

Şu ip uçları böbrek enfeksiyonunuzun iyileşmesi sürecinde ağrı veya rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir:

Isıyı deneyin. Baskı veya ağrı hislerini azaltmak için, karnınıza, sırtınıza veya böğrünüze sıcak su torbası yerleştirin.

Ağrılara yönelik ilaçlar alın. Ateş veya rahatsızlık halinde, doktorunuzun yönlendirmesine göre, asetaminofen (Tylenol, diğerleri) içeren, aspirin olmayan bir ağrı kesici alın veya doktorun sağladığı reçeteli bir ilaç alın.

Susuz kalmayın. Bol bol sıvı içmek, bakterilerin idrar yolunuzdan su ile atılmasına yardımcı olacaktır. Enfeksiyonunuz geçinceye dek narenciye suları, kahve, alkol veya soğuk içeceklerden kaçının. Bu ürünler, böbreklerinizi tahriş ederek sık veya acilen idrar çıkarma ihtiyacınızı daha vahim bir hale getirebilir.

Eğer böbrek enfeksiyonlarınız nüksediyorsa, bunu doktorunuza bildirin. Birlikte, böbrek enfeksiyonunun getirebileceği nüksetmeleri ve rahatsızlığı azaltma yönünde adımlar atabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp