Kranial (Temporal) arteritiste baş ağrısı

Kranial (Temporal) arteritiste baş ağrısı :

Kranial arteritis her iki cinste aynı sıklıkta görülen, temporal arter ve diğer kranial arterlerin ağrılı enflamasyonudur. Halsizlik, güçsüzlük, kilo kaybı, anoreksi, ateş ve terleme gibi jeneralize, sistemik bulgıı ve semptomları olan bir hastalıktır. Her hastada baş ağrısı bulurımaz. Fakat baş ağrısı olduğunda çok şiddetli, derin, sızlayıcı, zonklayıcı doğada ve ısrarlı bir ağrıdır. Yanıcı bir komponenti de vardır. Ağrı, hasta yatağa uzandığında şiddetlenip ayakta iken azalabilir. Ağrı, hastalıklı artere basmakla şiddetlenebilir veya azalabilir. Sıklıkla saçlı deride hiperaljezi bulunur. Bazen arter genişler ve son derece gergin olur. Bu durumda artere basmak ağrıyı büyük ölçüde arttırır. Bazı hastalar çiğneme ve çene hareketleri ile de ağrı duyabilir1er. Ağrı, dilde ve başın arka kısmında da hissedilebilir. Patogenezi: Kranial arteritiste yangısal reaksiyon kranial arterlere sınırlı kalabilir.

Elastik dokuda parçalanma veya yıpranma ve damar duvarları içinde dev hücrelerin görülmesi sabit bir patolojik bulgııdur.
br>Dev hücreler internal elastik larnina bölgesinde dalma fazladır. Son zamanlarda immunofloresan yöntemler ile temporal arterit isli hastaların Serumlarında antikagiller antikorların bulunduğu ve temposal arter biyopsisinde arter Duvarlarında IgG depozitlerinin biriktiği gösterilmiştir. Bu hastaların serum1arında kapiller antikorlar yüksek bulunmuştur. Aynı antikorlar bazı romatolojik hastalıklarda da (romatoid artrit. SLE gibi) bulunur. Bu sendroma eklenenin en önemli yakınma görme kaybıdır. Kranial arteritisli hastaların 1/3-112 sinde kısmi ya da tam görme kaybı gelişir. Görme kaybı varsa acil tedavi gerekir. Bu durumda temporal arter biyopsisi gibi spesifik tanı yöntemleri için beklemek hatalı olur. Tedavide Prednisolone ve diğer kortikosteroidler kullanılır. Tanı konar konmaz 40-60 mg ile başlanmalı, sedimentasyon hızı ile izlenmelidir. ıo-20 mg lık dozda uzun süreli tedavi gerekir. Prednisolona 24-72 saat içinde yanıt alınamazsa tanının doğruluğundan kuşkulanmak gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp