Kolon

Kolon yaralanmaları genellikle penetran travmalara bağlıdır ve yaklaşık %10 mortalité ile seyreder. Komplikasyon ve mortalité insidansı şokun varlığı, barsak içeriği ile olan intraperitoneal kontaminasyonun miktarı, birlikte olan yaralanmaların tipi ve sayısı ve hastanın yaşı ile ilgilidir. Bu yaralanmaların tedvisinde kolon yaralanmasının primer kapatılması, defonksiyonelize kolosto- mi ve onarımın eksteriorizasyonu arasında tartışmalar vardır.

Pekçok kolon yaralanması bıçak yaralan veya düşük hızla kurşun yaralarına bağlıdır ve çoğu, çok az veya hiç fekal kontaminasyon olmaması, hipotansiyon ve birlikte majör yaralanmaların olmaması şartı ile primer olarak onarılabilir. Penetre travmalar konusunda deneyimli olan merkezler kolonik yaralanmalarda esas olarak primer onarımı önermektedirler ve mortalitenin ona- rımın tipi ile ilgili olmadığına ve kolostomi- nin yeniden bir ameliyat gerektirdiğine ve komplikasyonlarda artmaya neden olabileceğine işaret etmektedirler. Ancak unutulmamalıdır ki primer kapama bazı şartları gerektirmektedir.

Bunlar:
1. Minör yaralanma varsa (< 2 cm)
2. Birlikte diğer organ yaralanmaları yoksa
3. Peritoneal kontaminasyon çok az veya hiç yoksa
4. Yaralanmadan itibaren 4 saat veya daha az süre geçmişse
5. Kolonda birden fazla yaralanma olmamışsa, primer kapama uygulanabilir.

Bu şartların olmaması halinde proksimal kolostomi önerilmektedir. Deneyimin az olduğu durumlarda farklı bir yaklaşım önerilir;kolon yaralanmalarının primer kapanması için pekçok kontrendikasyon olabilir ve yaralanma ile ameliyat arasında gecikme, yaygın peritonit veya kontaminasyon, yüksek hızlı silah yaralanmaları, blast yaralanmalar, masif vücut travmasına neden olan künt travmalar ve birlikteki pankreatik ve duodenal yaralanmalar primer kapama için kontrendikasyon oluştururlar.Sağ kolonun bıçak yada düşük hızlı silah yaralanmaları yukarıdaki şartları da içeriyorsa primer kapama için uygun olabilir. Ancak daha yaygın yaralanma ve şiddetli kon- tüzyon veya rüptür varsa rezeksiyon (sağ he- mikolektomi) gerekir.

Bu durumda primer anastomoz yapılabilir. Bazen yüksek hızlı silah yaralanmaları belirgin hipotansiyon, özellikle pankreas ve duodenumu da içeren çoklu intraabdominal yaralanmalarla birlikte gidebilir. Bu durumda rezeksiyon sonrası anastomoz ertelenir (ileostomi+müköz fistül).Sol kolonun majör yaralanmalarında sol kolon eksteriorize edilir veya rezeksiyon yapılır. Eğer rezeksiyon sonrası primer anastomoz yapılırsa proksimal kolostomi açılmalıdır. Ancak genellikle rezeksiyon sonrası anastomoz ertelenir ve kolostomi+müköz fistül veya Hartmann işlemi uygulanır. Barsak devamlılığı daha sonraki bir dönemde sağlanır.Onarılan segmentin eksteriorizasyonu genellikle önerilmemektedir. Bu işlem kolostomi ve daha sonra yapılan anastomoz yöntemi ile aynı morbiditeyi taşır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp