Kifoz Nedir

Kifoz Nedir

Kamburluk olarak da bilinen, omurganın göğüs kısmının öne doğru aşırı kıvrılması kifoz olarak adlandırılır. Doğumda görülebilir ancak genellikle, yıllar boyu süren kötü duruşun sonucu olarak sırt kaslarının zayıflaması ve aşırı gerilmesi ile oluşur.Yaşlılıkta, özellikle kadınları etkileyen osteoporoz nedeniyle de ortaya çıkabilir.

Kifoz Hastalığı

Sırt ve bel ağrılarının önemli sebeplerinden biri olan kifoz, özellikle çocukluk çağında kendini gösteren, skolyoz dışında görülen bir diğer önemli bir omurga eğriliği veya bozukluğudur.

Halk arasında kamburluk olarak bilinen hastalık dorsal ve lomber olmak üzere iki tipi vardır.

Kifoz Egzersizleri

Progresif spinal bozukluk olan “kifoz” omurganın üst kısmının anormal şekilde öne doğru eğilmesidir. Halk arasında kamburluk olarak bilinen kifoz sonucunda omurga 50 derecelik eğime kadar öne kıvrılabilir. Zamanla ilerleyen kifozun ilerleyişi düzenli egzersizlerle yavaşlatılabilir. Genellikle hiçbir belirtiye neden olmayan kifoz ileri vakalarda omurga çevresinde tutukluk, sırt ağrısı ve yorgunluk belirtilerinin görülmesine neden olabilir. Omurganın üst kısmında ileri doğru oluşan kıvrımların nedenleri arasında osteoporoz, dejeneratif omurga artrit, ankilozan spondilit, bağ dokusu hastalıkları, enfeksiyonlar, spina bifida, serebral palsi ve tümörler gösterilmektedir.

Postural Kifoz

Postüral kifoz çocuklarda ve yetişkinlerde aşırı yuvarlak omuzlar ve öne doğru çıkık baş nedeniyle meydana gelebilir. Düz bir yere uzanıldığında vücut doğru şeklini alır. Deformasyonu düzeltici egzersizler arasında duruşu etkileyen kasları çalıştıran ve boyun kaslarını geliştiren en etkili olanlardır.

Osteoporoz

Yetişkinlerde görülen kifozun ana nedeni osteoporoz’dur. Osteoporoz ile azalan kemik kütlesi nedeniyle omurga zayıflar ve deformasyon görülür. D vitamini ve hormon desteğine ek olarak yapılacak ağırlık egzersizleri, esneme hareketleri düzeltici etki yaratabilir.

Dejeneratif Kifoz

Bazen kifoz yaşlanma sürecinin bir parçası olarak ortaya çıkar. Yaşla birlikte aşınan ve yıpranan bağ dokusu omurga ve disk dejenerasyonu yaratarak güçsüzlüğe neden olabilir. Esneme hareketleri ve postüral kasları güçlendiren egzersizler ile yavaşlatılabilir.

Scheuermann Kifoz

Kifoz nedeniyle omurganın öne doğru eğildiği durumların en şiddetlisidir. Bu rahatsızlığı olan hastalarda duruşu düzeltmek için egzersizler yeterli olmayabilir. Eğimin 70 dereceyi aştığı durumlarda cerrahi operasyon uygulanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp