karaciğer kanseri ameliyatı sonrası

Karaciğer kanseri ameliyatı hakkındaki bilgileri bu makalede bulabilirsiniz.

Karaciğer kanseri, karaciğerdeki hücrelerde görülen anormal büyümedir. Bu anormal büyümeler genellikle tümör olarak adlandırılır.
Karaciğerimizin vücut içerisindeki önemi ve bu organın hücre yapısı dolayısıyla en öldürücü kanser türlerinin başında gelen bu kanser türünde, kendi hücresinden kaynaklanan habis tümörlere primer (birincil) karaciğer kanseri denmektedir. Hepatosellüler karsinom adıyla anılan bu tür kanser, en ölümcül tümörlerden biridir.

Karaciğer bedendeki en büyük ve en önemli organlardan biridir.

• Yağların sindirilmesini sağlayan safranın üretimini gerçekleştirir.
• Bedenden zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
• Vücuttaki hücreler için yapıtaşı olan pek çok proteinin üretimi karaciğerde yapılır.
• Bedende enerji olarak kullanılan şeker karaciğerde depolanır.

İki çeşit karaciğer kanseri vardır: primer ve sekonder. Primer karaciğer kanseri karaciğerdeki hücrelerde başlar. En yaygın primer karaciğer kanseri türleri:

• Hepatom, genellikle siroz ve hepatit B veya C enfeksiyonları ile bağlantılı olarak ortaya çıkar.
• Kolanjiokarsinoma, safra kanalı hücrelerinde nadir olarak görülen bir tümördür.

Primer karaciğer kanseri, tüm dünyada en sık görülen tümörlerden biridir. Değişik tipleri arasında, karaciğer hücrelerinden (hepotositler) gelişen ve "hepatocellüler carcinoma-HCC" veya "hepatoma" adı verilen kanser, % 80´ini oluşturur. ABD´de az görülmesine karşılık Asya ve Afrika´da çok sık görülür. Oluşumunda siroz (alkol), Hepatit B_ve C enfeksiyonları önemli rol oynar. Herhangi bir nedenle siroz gelişmiş olan hastaların yıllık HCC gelişme riski % 3-5´dir. Ayrıca küflenmiş gıdalarda (özellikle baklagiller) bulunan Aflotoksin de hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir nedendir.

Eğer kanser bedenin başka bir bölgesinde başlamış ve karaciğere sonradan yayılmışsa, bu karaciğer kanseri sekonder olarak isimlendirilir. Sekonder karaciğer kanserinde, akciğerler, göğüs, ve kalın bağırsak kanserin ilk olarak başladığı en yaygın organlardır

Karaciğer Kanseri Nedenleri

Etyolojisi bilinmemektedir. Ancak HSK için bazı risk faktörleri mevcuttur: Siroz HSK‘li olguların büyük çoğunluğunda (%75-95′inde) risk faktörüdür. Hepatit B enfeksiyonu siroza neden olarak dünyadaki en önemli HSK sebebidir. Hepatit B enfeksiyonu olanlarda olmayanlara göre 20-200 kat daha fazla HSK oluşur. Ayrıca siroz yapan bütün hastalıklar, hepatit C enfeksiyonu, alkol kullanımı, vs. hastalıklar HSK‘a yol açabilir.

Primer karaciğer kanseri riskini artıran başlıca nedenler ise:


• Kronik hepatit B ve C enfeksiyonları
• Karaciğerde yara (siroz), genellikle aşırı alkol tüketimine ve nadir olarak vücutta demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar, ve hemokromatosis olarak adlandırılır.

Ayrıca, anabolik steroidlerin uzun süre kullanımı da karaciğer kanseri riskini artırır. Buna ek olarak, vinil klorid ve arsenik gibi kimyasallara maruz kalmayıda söyleyebiliriz

Postnekrotik sirozlar, alkolik sirozlar, hemokromatosis, alfa-1-antitripsin eksikliğinde kanser olma riski yüksektir. Primer bilier siroz, kardiak siroz, Wilson hastalığında da orta derecede risk vardır. Aspergillus flavus adlı mantar tarafından üretiien Aflatoksin ile kontamine olmuş tahıl ve yer fıstığı yeme sonucu Aflatoksin alınmasıyla HSK gelişme riski vardır. Uzun süreli androjen kullanımında da HSK sıktır. Şistozomiazis ve klonorşiazis denen parazit hastalıklarının sık görülmesi de risk faktörüdür.

Karaciğer Kanseri Belirtileri


Karaciğer kanseri, sinsi bir rahatsızlık olduğundan son ana kadar çok fazla bulgu vermez ve kendine has, özgün bir bulgusu yoktur. Bu yüzden tanı konduğunda hastalık genellikle ileri safhalara erişmiş olur. Sıklıkla,halsizlik, iştahsızlık, ciltte sarılık, kilo kaybı, karında sıvı toplanması ve karnın şişmesi, çabuk yorulma başlıca görülen belirtilerdir. Kanserin zemininde genellikle kronik bir karaciğer rahatsızlığı (örneğin: siroz) bulunduğundan ve bu hastalıklar da genellikle benzer bulgular verdiğinden olay karışabilir.

Karaciğer hastalıklarının diğer belirtileri ise, hasta sağ böğründe ağrı hisseder. Bağırsaklarında fazla miktarda gaz vardır. Karnı şişer, anüsten çıkan gaz pis kokar. Cilt rengi ve bazen de göz akı sararır. Yüzünde ve ellerinde çil gibi lekeler görülür. Hazımsızlıktan şikayet eder. Sabahları dilinde pas ve ağzında acılık hisseder. Nefesi de kokar. Sabah saatlerinde ensede ağrı hisseder. Çarpıntı, iştahsızlık vardır. İdrarın rengi sabahları sarı ve koyu, daha sonraki saatlerde ise, duru ve açıktır. Sık sık idrara gider. Baldır kasları ağrır. El ve ayaklarında şişlik görülür. Geceleri uyumak istemez. Görme ve işitme duyguları da zayıflar.

Doktorunuzun deneyimli oluşu ve şüpheciliği erken tanının temel şartlarındandır. Yukarıdaki bulgulardan bir ya da birkaçı söz konusu ise zaman kaybetmeden gerekli tetkik ve araştırmaların yapılması ve uygun tedavilere başlanması çok önemlidir.

Karaciğer Kanseri Tedavisi


Yapılacak olan tedavi, kanserin primer veya sekonder oluşuna ve büyüklüğüne göre belirlenir.
Muhtemel tedavi yöntemleri:

• Aynı zamanda karaciğerin bir bölümünün alındığı, tümörün bir kısmının veya tamamının uzaklaştılmasını sağlayan ameliyat

• Radyoterapi
• Kriyoterapi, dondurma yoluyla tedavi
• Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek ve tümörü küçültmek için antikanser ilaçlarının kullanılması
• Eğer hepatom varsa, karaciğer nakli
• Tümörü yok etmek için, tümöre alkol veya ilaç enjekte edilmesi

Tedavi edilemeyen karaciğer kanserinin sonuçları kötüdür. Böyle bir vakada beklenen yaşam süresi 6-9 ay kadardır. En etkili yöntem tümörün cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Cerrahi tedavi yapılabilmesi ise tümörün evresine ve etrafa yayılım olup olmamasına, hastada bir karaciğer hastalığı var ise bunun derecesine bağlıdır. Karaciğer dışına atlamış bir karaciğer kanserinde cerrahinin yeri yoktur. Cerrahinin başarısı tümörün çapı ile de alakalıdır. Çapı <5cm olanlarda cerrahi sonrası sağ kalım , tümörü >5cm olanlara kıyasla çok daha iyidir. İdeal şartlarda (<5cm, tek, yayılımı yok ...) yapılan cerrahi çıkarımlardan sonra beklenen 5 yıllık sağ kalım %60 civarındadır. Cerrahi uygulanamayan vakalarda kemoembolizasyon, kemoterapi, alkol enjeksiyonu, radyofrekans ablasyonu gibi yöntemler kullanılabilir. Uygun vakalarda bunlar cerrahi ile birlikte de kullanılabilir.

Karaciğer Kanseri Bitkisel (Alternatif) Tedavi


Klasik tıbbın yetersiz kaldığı karaciğer kanseri tedavisinde öne çıkan alternatif bitkisel karaciğer kanseri tedavisinde Türkiyede ve Dünyada en yüksek tedavi başarı oranına sahip Xp Tonic SLS Tedavisi görülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp