Hipertansiyonda Damar Patolojisi

Hipertansiyonda Damar Patolojisi :

Hızlanmış aterogeneze ek olarak, büyük ve orta çaplı arterlerin duvarındaki hipertansiyon ilişkili dejeneratif değişiklikler, hem aort diseksiyonu hem de serebrovasküler hemoraji gelişimini potansiyalize edebilirler. Hipertansiyon ayrıca iki tip küçük kan damarı hastalığı ile ilişkilidir.Hyalen arterioloskleroz ve hiperplastik arterioloskleroz

Morfoloji

Hyalen Arterioloskleroz. Bu damar lezyonu, alttaki yapısal ayrıntının kaybı ve lümende daralmayla birlikte arteriol duvarlarının homojen pembe hyalen kalınlaşmasından oluşur (Şekil 10-16A). Normotansif veya hipertansif olsa da, sıklıkla yaşlı hastalarda görülür ama hyalen arterioskleroz hipertansiyonu olan hastalarda daha yaygın ve şiddetlidir. Ayrıca diyabetteki karakteristik mikroanjiopatinin bir parçası olarak da sıktır.

Lezyonlar, hipertansiyonun kronik hemodinamik stresine ikincil olarak damar endotelinden plazma içeriğinin sızmasını ve DKH'leri tarafından aşırı ECM üretimini yansıtır. Hyalin arterioloskleroz, arterioldeki daralmanın renal kan akımında diffüz bozulma ile nefron kaybına neden olduğu benign nefrosklerozun majör bir morfolojik özelliğidir.

Hiperplastik Arterioloskleroz. Kan basıncının daha akut ve şiddetli yükselmeleriyle ilişkili hiperplastik arterioloskleroz, malign hipertansiyonun (tipik olarak diyastolik basınçlar 120 mmHg'nin üzerinde olup akut serebral ve/veya renal hasar ile ilişkilidir) karakteristik (ama ona sınırlı değil) bir bulgusudur. Hiperplastik arterioloskleroz, lümende daralmayla birlikte, arteriollerin duvarlarında "soğan zarı" tarzında, konsantrik, laminalı kalınlaşma gösterir (Şekil 10-16B). Laminasyonlar DKH‘ lerinden ve kalınlaşmış, katlanmış duplike bazal membrandan oluşur. Malign hipertansiyonda bu hiperplastik değişikliklere fibrinoid birikimler ve damar duvarı nekrozu (nekrotizan arteriolit) eşlik eder, bunlar özellikle böbrekte belirgindir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp