gerilim baş ağrısı belirtileri

Gerilim tipi baş ağrısı derken, 2 saatten 7 güne kadar süren baş ağrıları kastedilmektedir. Bu tip ağrıda, ağn enseden şakaklara ya da alın bölgesine doğru yayılır. Hasta, çoğunlukla baş, sanki mengeneye sıkıştırılmış gibi iki taraftan da basınç hissetmektedir. Ağrının şiddeti hafiftir ya da orta derecededir ve bedensel aktiviteyle artmamaktadır. Migrenden farklı olarak bu ağrı bulantı ve kusmaya neden olmaz. 
 
Parlak ışığa ve ısıya karşı duyarlılık görülmemektedir. Gerilim tipi baş ağrısında esas olarak nosiseptör ağrı söz konusudur.Bilim çevrelerinde gerilim tipi baş ağrısının nedenine ilişkin hararetli bir tarüşma yürütülmektedir. Bunun stres ve kas kramplarından kaynaklandığı düşünülmektedir.Tedavi: Akut gerilim tipi başağrı- ları çoğunlukla SOAI, yani Aspirin, Parasetamol ve Ibuprofene olumlu yanıt vermektedir.Önlem: Önlem olarak hafif dozda antidepresan  düşünülebilir. 
 
Şayet hasta dört ay sonra gözle görülür bir şekilde iyileşme belirtileri gösterir ve günlük hayatım eskisi gibi devam ettirir hale gelirse, ilacı günden güne azaltmakta yarar vardır.

İlaçsız tedaviler: Rahatlama terapilerinin ve EMG-Biyofeedback yöntemlerinin etkisi çok açık bir şekilde kanıtlanmıştır. Sadece bu yöntemlerle baş ağrısı % 50 oranında azaltılabilir. EMG-Biyofeedback kan akışını şakaklarda ölçmektedir. Gerilim tipi baş ağrısı esas olarakomuz bölgesinden gelmektedir ve bu nedenle de tedaviye oradan başlanmalıdır.
 
 Fizik tedavide (hasta jimnastiği ve masaj) faydalıdır ve akut ağrılarda iyi bir etkide bulunmaktadır.Stresle baş etmeyi kolaylaştıran terapilerin yanısıra diğer başka davranış terapileri de devreye sokulacak tedbirlerdendir. Aşırı analjezik alınlından uzak durun; özellikle de Ergotamin içeren preparadarla birlikte analjezik kullanmayın. Baş ağrısı ilaçlarının bizzat kendilerinin sık sık baş ağrısına yol açtığı bilinmektedir.Akupunktur yöntemi, gerilim tipi baş ağrısına karşı iyi gelebilir. Her baş ağrısına iyi gelmemektedir, ancak denenebilir. Akupunkturun iyi geldiği migren hastalarının büyük çoğunluğu gerilim tipi baş ağrısı hastalarıdır.

BELİRTİLERİ

Gerilim tipi baş ağrısı için aşağıdaki belirtiler sıralanabilir:
• Donuk veya şiddetlenen baş ağrısı,
• Başınızın yan taraflarında, arka tarafında ve alın bölgesinde gerginlik ve basınç hissi,
• Kafa derisi, boyun ve omuz kaslarında hassasiyet,
• Bazen iştah kaybı gibi.

Gerilim tipi bir baş ağrısı 30 dakikadan bir haftaya kadar sürebilir. Bu baş ağrısı sadece zaman zaman yaşanabilirken, bazı kimselerde neredeyse her zaman olabilmektedir. Baş ağrısı, en az üç ay boyunca ve bir ayda 15 veya daha fazla gün boyunca oluşursa, bu ağrılarkronik olarak kabul edilir. Eğer bir ay içinde 15 defadan daha az bir süre ağrılar varsa, bu baş ağrıları da epizodik olarak kabul edilir. Ancak, sık sık epizodik baş ağrısı olan kişilerde kronik baş ağrısı gelişme riski yüksektir.
Baş ağrısı genellikle hafiften orta şiddete kadar bir yoğunlukta tarif edilir. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişir ve bir baş ağrısı aynı kişide de farklılık gösterebilir.
Gerilim baş ağrısını bazen migrenden ayırt etmek zor olabilir, ancak migrenin bazı formlarının aksine, gerilim tipi baş ağrısı genellikle görsel bozukluklar (kör noktalar veya yanıp sönen ışıklar), bulantı, kusma, karın ağrısı, güçsüzlük, konuşmada bozukluk veya bir tarafında uyuşma gibi belirtilerle ilişkili değildir. Fiziksel aktivite genellikle migren ağrılarını artırabilirken, gerilim tipi baş ağrısını daha kötü yapmaz. Işığa veya sese karşı artan hassasiyet gerilim tipi baş ağrısı ile ortaya çıkabilir, ancak bu belirtiler yaygın değildir.

NE ZAMAN BİR DOKTORA GÖRÜNMELİ?

Gerilim tipi baş ağrısı günlük hayatınızı bozuyor veya haftada iki defadan daha fazla miktarda ilaç alma gereği duyarsanız, doktorunuzu görmek için randevu alın.
Eğer bir baş ağrısı geçmişiniz olsa bile ağrıda aniden artan değişiklikler olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza görünmeniz gerekir. Baş ağrıları bazen zayıf bir kan damarı yırtılması (anevrizma) veya bir beyin tümörü gibi ciddi bir tıbbi durumun habercisi olabilir.

Eğer aşağıdaki işaret veya belirtilerden herhangi biri sizde varsa, acil yardımı aramanız gerekir:
• Gök gürültüsü gibi olabilen ani, şiddetli baş ağrısı,
• Yüksek ateş, ense sertliği, zihinsel karışıklık, nöbet, çift görme, güçsüzlük, uyuşukluk veya konuşma zorluğu ile beraber gelen baş ağrısı,
• Bir kafa travması sonrası özellikle kötüleşen baş ağrısı,

• Öksürük, ıkınma ve efor artışı ile tetiklenen kronik ve ilerleyici baş ağrısı gibi.

NEDENLERİ

Gerilme tipi başa ağrılarının kesin nedeni veya nedenleri bilinmemektedir. Uzmanlar, gerginlik ya da stres sonucu artan duygularla yüz, boyun ve kafa derisinde kas kasılmaları meydana getirdiğini ve bu durumun da gerilim tipi baş ağrısını oluşturduğunu belirtmektedirler. Ancak araştırmalar gerilim tipi baş ağrısı tanısı konan kişilerde kas gerginliğinde önemli bir artış olmadığını göstermektedir.

Kasta artan hassasiyet, gerilim tipi baş ağrısında sık görülen bir belirtidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp