Ense-sırt Ve Kol Ağrıları

Ense-sırt ve kol ağrıları da sık görülen ağrılardandır. Ağrının birçok nedeni bulunabilir bu nedenle de titiz bir kontrol gereklidir. Örneğin ense, sırt ve kola doğru yayılan ağrının nedeni kemik, kalp ve başka bir organdan kaynaklanan sorunlar da olabilir. Örneğin sırt ağrılarımız, iç organlanmızdan veya omurga kökenli hastalıklarımızdan kaynaklanabilir.
 
Nedenleri
 
Muhtemel nedenler:
 
 Organik nedenler, örneğin romatizmal hastalıklar, omurgada görülen yaralanmalar (örneğin aşın bir sarsıntıdan kaynaklanan travma), omurgada görülen bir değişim (örneğin daralma ya da doku bozulmalan), Artroz, Oste- oproz.
 
Boyuna yakın omurgada görülen işlevsel bozukluklar, göğüs kısmındaki omurga bozukluklan, üst kaburgalar, sırt eklemleri ve kaslardaki kramplar.
 
Stresli durumlar, ruhsal bozukluklar, kızgınlık ve korkudan kaynaklanan kramplar (çoğunlukla ense kökünde ve sırtta).Doğrudan tetikleyici etkenlerse; havaakımında kalmak, ıslanmak veya örneğin okuma ve yazma gibi nedenlerle kafanın uzun süre aynı pozisyonda kalması olabilir.
 
Tedavi: Bir çırpıda tedavi beklentisi bu ağrılarda da mümkün değildir. Önemli olan hedefli tedaviyi başlatacak ciddi bir kontrol ve tanıdır. Erken başlanan tedaviler bazen ağrının bağımsızlaşarak, başlı başına bir ağrı haline gelmesine yolaçabilir.Çok yöntemli bir tedaviyse şöyle ele alınabilir:
 
İlaç tedavisi (WHO-ağrı şemasını takip eden)
 
 Elle yapılan tedaviler: Mutlaka doktorunuzla konuşun. Bel fıtığında özellikle dikkatli olunmalıdır.
 
 Nöralterapi 
 
 Akupunktur 
 
 Rahadama teknikleri 
 
Isıtarak sarmaI Ağrıyan kasları masaj yoluyla rahatlatmaI Glisson yöntemiyle esnetme (yanlış duruşta yapılmamalıdır)
 
Elektroterapi 
 
 TENS
 
Glisson yöntemiyle esnetme (yanlış duruşta yapılmamalıdır)
 Trigger zona lokal anestezik infiltrasyon ya da belli kasların ısı- ülması.

Kol Ağrısının Yaygın Nedenleri

Basit İncinme

Alışık olduğunuzdan daha çok hareket ettirdiğiniz veya zorladığınız için kolunuzun ağrıdığını düşünüyorsanız, büyük ihtimalle kolunuzu incitmiş olabilirsiniz. Bu durum kolunuzdaki bağ, doku ya da kasların gerildiğine ve zedelendiğine, ancak kalıcı olarak hasar görmediğine işaret eder. Ters bir hareket, ağır yük kaldırma ya da spor yaparken zorlama sonucu incinmeler oluşabilir. Kolunuzu fazla hareket ettirmekten kaçınıp buz koyarak ağrıyı dindirmeyi deneyebilirsiniz.

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit)

Tenisçi dirseği, dirseğin dış tarafının etrafında ağrıya neden olur ve genellikle dirsek eklemi yakınlardaki tendon ve kasların özellikle de tekrarlı hareketlerle, fazla kullanılması nedeniyle oluşur. Tenis oyunu kolun bu tip hareketine iyi bir örnektir. Özellikle de vuruş tekniği kötü olan, amatör tenisçilerde tenisçi dirseği sık olur.  Ayrıca boya yapmak ya da çok fazla mouse kullanmak gibi el bileğini zorlayan ve yinelenen hareketler, bu duruma yol açabilir. Ağrısı birkaç hafta ya da ay boyunca sürse de zaman içerisinde iyileşecektir.

Dirsekte Bursit

Bursalar, vücudumuzun eklem yerlerindeki hareketli parçaların birbirine sürtünmesini azaltan, küçük, sıvı dolu keselerdir. Kol üst üste aynı hareketi yaptığında, dirsek sürekli şekilde sert bir zemine dayandığında veya şiddetli bir çarpma sonucu bu keseciklerde iltihaplanma olabilir ve bu duruma olekranon (dirsek) bursiti denir. Şişlik ve ağrı ile sonuçlanır. Pek çok vak’ada bursit evde tedavi edilebilir. Ağrı birkaç hafta içerisinde azalır ama şişliğin inmesi daha uzun sürebilir.

Sinir Ezilmesi / Sıkışması

Yaşlanmaya bağlı olarak kimi zaman olağan bir şekilde gelişen eklem ve kemiklerdeki yıpranma ve aşınmalar omurilikteki sinirlerin ezilmesine ya da sıkışmasına neden olur. Bu durum boyundan başlayan ve kollara doğru yayılan bir ağrıya ve kimi zaman da karıncalanmalara neden olur. Ağrının yanı sıra kollarda güçsüzlük de meydana gelebilir. Bu tür yıpranmalara omurga artriti ya da servikal spondilosiz denir. Belirtileri kişiden kişiye değişse de, bu tip kol ağrısında hastanın iyi ve kötü günlerinin olması tipik bir belirtidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp