Disk Yapı

Disk Yapı :

Omurlar arasındaki discus denilen yapılarla ilgili en önemli bilgiler; 19261932 yıllarında George Schmorl ve arkadaşlarının yaptıkları çalışmalar sonucunda ortaya konulmuştur. Böylece intervertebrale disklerin işlevleri ve hastalıkları anlaşılabiliniştir." Kafatası kökü (occipitalis) ile birinci boyun omuru olan atlas arasında ve birinci omurla ikinci boyun omuru olan axis arasında disk bulunmaz. Disk yapılar ancak ikinci boyun omurundan başlayarak ondan sonraki 24 omur arasında sıralar urlar.

Bütün omurga boyunca 23 tane disk yer alır. Disklerin; 6 tanesi boyun bölgesinde, 12 tanesi sırt bölgesinde ve 5 tanesi bel bölgesindedir. Disklerin işlevleri şöylece özetlenebilir: Omur gövdelerini birbirlerine bağlarlar. Omurga hareketliliğini sağlarlar.

Omurgaya binen yükleri absorbe ederler. Sağlıklı disk yapıları omurga sağlığı için gerçek bir şans iken; disk hastalıkları çoğu zaman kaçınılmaz bir yazgıdır. Yaşlanmayla beraber ortaya çıkacak olan disk dejenerasyonuna karşı çok daha öncesinden alınacak önlemler etkili bir korunma ve tedavi sağlayabilir.

Disklerin şekil ve kalınlıkları: Disklerin şekil ve kalınlıkları aralarında bulundukları omurlara bağlı olarak farklılıklar gösterir. Omurgada; yukardan aşağıya doğru inildikçe, hem disk kalınlıkları hem de omurların hacimleri artar. Omurganın üst bölgelerinde yük yoğunluğu daha az olduğundan diskler de daha incedir. Omurgada en kalın diskler bel bölgesindedir. Çünkü omurgaya binen yüklerin yoğunluğu alt kısımlara doğru inildikçe artar. Disklerin kalınlıkları ortalama olarak 512 mm kadar Sağlıklı genç yetişkinlerde omurga boyunun yaklaşık % 25'ini diskler tutmaktadır. Omurganın en çok yük taşıyan bel bölgesinde yüksekliğin % 33'ünü diskler oluştururlar." Disk kalınlığı arttıkça o eklemdeki hareketlilik de artar. Diskler zamanla, yaş ilerledikçe deforme olurlar ve kalınlıkları da azalır. insanlarda 2050 yaşlar arası disklerin en az kalınlık kaybına uğradığı dönemdir. Ancak 35 yaş civarında disklerin sıvı yoğunluklarında azalma ve iç yapılarında dejenerasyonu başlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp