Damar Düğümlenmesi

Damar Düğümlenmesi

Damar Düğümlenmesi Hakkında Genel Bilgiler

Damar düğümlenmesi;damar düğümlenmesi hakkında merak ettikleriniz ve daha fazlası için aşağıda sizin için hazırladığımız yazımızı okuyabilirsiniz...

SORU:Yaklaşık 1 aydır bel ağrıları çekiyoru.Belin ortasında yanma ve ağrı var devamlı... Ağrılar son 15 gündür sağ ayağımıda ağrıtıyor.doktora gittiğimde çekilen MR sonucunda alt lomber düzeyde belirginlik kazanmak üzere anterior epidural venözpleksusta belirginleşme dikkati çekmektedir.Spinal AVM açısından değerlendirme önerilir,diyor. Bu MR sonucunu beyin cerrahına gösterdğmde damar düğümlenmesi olabilir demişler dedi.Bence MR de bişey yok dedi ve kas spazmı olduğunu söyledi.Size sorum ise; 1- Kas spazmı bu kadar uzun süre sürüp belde yanma yaparmı? 2-Damar düğümlenmesinin belirtileri nelerdir?

CEVAP:
Tıpta damar düğümlenmesi diye bir hastalık yoktur..Kan damarları ; ip veya sicim gibi düğüm olmaz .
MR raporunuz ; belin alt bölgesinde bulunan atar damarlar ile toplar damarlar arasında doğuştan olan malformasyonların yani anormalliklerin olduğunu göstermektedir.
başka bir deyişle bu bölgedeki atar damarlar ve toplar damarlar ; normalde bulunması gereken anatomik yerlerde olmadığı gibi biribirleriyle bazı yerlerde birleşmede yapabilir.
Tıpta atardamarlara Arter,toplar damarlara Ven adı verilir.Bunların baş harfleri yanyana getirilip ; " AVM " denmesinin anlamı budur.Bu tip patolojilerde kas spazmına neden olur..
Cerrahi tedavileri çok zordur ve son derece risklidir..sakat kalma , enfeksiyon kapma , kanama ve hatta ölüm tehlikesi mevcuttur.

Bu nedenle genellikle cerrahların ameliyat yapmayı pek tercih etmedikleri bir patolojidir...yapılan ameliyatlarda zaten yüz güldürücü değildir.

Bu ağrıların en önemli sebebi, omurganın doğal eğriliklerini uzun süre koruyamamasıdır. Başlangıçta ağrının sebebi, kas ve bağların uzun süre gerili kalması ve zorlanmasıdır. Omurganın bazı duruş şekillerinde bazı diskler üzerine fazla yük biner.

Örneğin öne eğilerek yük kaldırılırsa disk arkaya doğru balonlaşır, aynı zamanda sinirlerin omurgadan çıktığı delikler (intervertebral foramen) daralır.
Omurlar arası eklemler de bu pozisyonlarda normalden çok zorlanır. Bu da başlı başına bir ağrı sebebidir. Ayrıca, bu zorlanmaların uzun süre devamı bel fıtığı yada kireçlenmelere sebep olur. Dönme pozisyonunda yapılan ağırlık kaldırma ve yüklenmeler disklerin önce iç sonra dış liflerinin yırtılmalarına ve daha sonra yozlaşmalarına ve fıtıklaşmalarına yol açar.
Omurganın doğal eğriliklerini uzun süre koruyamamasının sebebi, çoğunlukla kas zayıflığı daha doğrusu dayanıksızlığıdır. Bu ağrıya yol açan pozisyonlardan korunmak için, koruyucu pozisyonlar alınır. Uzun süre bu pozisyonların korunması ise, kas ve tendonlarda kısalmalara yol açar.

Bu suretle bir kısır döngü oluşur. Daha çok genç yaşlarda görülen, altında iltihaplı bir romatizmanın olmadığı bel ağrılarında fonksiyonel bozukluklar ön plandadır. Bu hastalarda röntgen, tomografi ve MR bulguları normaldir.
nitekim sizin MR ınızda da eklemlerle , omurgayla veya bel fıtığı ile ilgili bir patoloji bulunmamış , sadece damarsal patoloji tespit edilmiştir.

Bu grup hastaların tedavisinde zorlayıcı ve tekrarlayıcı aktivitelerden uzak durma ve zayıflamış kasların durumuna göre düzenli egzersizler tavsiye edilir.

Miyofasial ağrı sendromlu hastalarda kaslarda ağrı, tutukluk ve hassasiyetin yanında, sıkışma ve yanma hissi vardır.

Eklem hareket açıklığında hafif bir kısıtlanma ve yorgunluk vardır. Çoğu zaman hastalar kas tutukluğundan değil baş ağrısı, sırt ağrısı, boyun ağrısı, göğüs ağrısı, bel ağrısı, siyatik ve omuz ağrısı gibi değişik ağrılardan yakınırlar.

Ağrılar hafif veya bazen çok şiddetli olabilir. Ağrı hayatı tehdit etmemekle birlikte hayat kalitesini oldukça düşürür. Ağrılar, ilgili kas ve tetik noktalar ile ilgili olmayan yerlere yayılım gösterirler.
Germe egzersizleri miyofasial ağrılardaki tetik noktaları kısmen inaktive edebilir. Etilklorür spreyleri ile spreyleme ve germe egzersizlerinin birlikte uygulanması daha iyi sonuç verir.

Tetik nokta enjeksiyonları en etkili tedavidir. Tetik nokta enjeksiyonlarının birkaç kez tekrarlanması gerekebilir.

Ayrıca masaj, aktif ve pasif hareketler, analjezikler, kas gevşeticiler, antidepresanlar kullanılabilir.

Ayrıca biofeedback, akupunktur, TENS ve diğer fizik tedavi uygulamaları oldukça faydalıdır.

hülasa benim size önerim ; iyi bir merkezde uygun bir süre içerisinde kaliteli ve yoğun bir fizik tedavi görmenizdir.

Geçmiş olsun dileklerimi sunar , acil şifalar dilerim.

Dr.Ümit Hazar


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp