crohn hastalığının belirtileri nelerdir

Crohn Hastalığı Belirtileri :

CROHN HASTALIĞI

Tanım

Crohn Hastalığı, sindirim kanalının iltihaplanma ve ülserler (yaralar) ile karakterize kronik bir hastalığıdır. Ağızdan anüse kadar bağırsağın herhangi bir yerini tutabilirse de en sık ince bağırsağın son bölümü ve kalın bağırsakta hastalığa neden olmaktadn. Uzun süreli, müzmin, ancak tedavisi mümkün bir hastalıktır. Hastalık yüksek sosyoekonomik gruplarda ve kentsel bölgelerde yaşayanlarda daha sık olarak görülür. Anne-babadan çocuğa direkt geçiş olmamakla birlikte Inflamatuar (iltihabi) bağırsak hastalığı (Crohn Hastalığı ve ülseratif kolit) olanların akrabalarında bu hastalıklardan birinin görülebilme sıklığı % 5 ile %20 arasında değişmektedir. Crohn hastalığının nedeni bugün için hala bilinememektedir. Genetik olarak hastalığa yatkın bireylerde bilinmeyen çevresel veya mikrobik bir faktörün gastrointestinal (mide-bağırsak) kanalda anormal bir iltihabi yanıtı tetiklediği düşünülmektedir. Sigara içmenin, romatizmal ilaç ve aspirin kullanımının, hormonal değişiklerin ve enfeksiyonların Crohn hastalığının alevlenmesine neden oldukları bilinmektedir.
 

Belirtiler

Crohn hastalığında genelde karm bölgesinde (özellikle sağ alt tarafında) ağrı ve ishal görülür. Tutulan bölgeye göre değişik belirtiler ortaya çıkmakla beraber kusma, kabızlık, kilo kaybı, yorgunluk, karında şişlik görülebilir. Karm bölgesinde iltihap olursa hastada ateş yükselmesi olabilir. Kalınlaşma olduğundan bağırsak tıkanıklığı meydana gelebilir. Kaim bağırsak etkilendiğinde dışkıda kan görülebilir. Anüs bölgesi etkilendiğinde çatlak ya da iltihap akan delikler ortaya çıkabilir. Bu hastalıkta diğer bazı organlar da etkilenebilir. Ciltte ağrı yapan kırmızı renkli şişlikler, gözde iltihaplanma, ağızda aft tarzı beyaz renkte yaralar ve eklem ağrıları oluşabilir. Crohn hastalarında eklem ağrılarıyla beraber diz şişmiş olabilir. Hastalığın aktif olduğu dönemde halsizlik ve iş gücünde düşme de ortaya çıkar.
 
Tedavi: Crohn hastalığının hafif olduğu ya da sadece ishal görüldüğü dönemde tedaviye gerek yoktur. Sadece ishali önlemeye yönelik ilaç verilebilir. Daha ileri dönemlerde, özellikle hastalığın aktif olduğu durumlarda kortikoste- roid türü ilaçlar ve sulfasalazine verilir. Kortikosteroidler daha çok hastalığın aktif dönemlerinde kullanılır. İnce ve kaim bağırsağın tutulduğu durumlarda etkilidirler. Anüs bölgesindeki çatlak ya da iltihap akan delikler için metro- nidazol etkilidir. Sürekli kullanım gerektiren bir ilaçtır. Fakat bütün bu ilaçlar hastalığı tedavi etmez. Sadece ortaya çıkan belirtileri azalür ya da yok eder. Beslenme bu hastalıkta önemli bir yer tutmaktadır. İnce bağırsağın etkilendiği durumlarda emilim azaldığından mineral ya da vitamin takviyesi yapılabilir. 
 
Özellikle B12 vitamini ve safra tuzu eksikliği ile karşılaşılabilir. Doktorun tavsiye ettiği diyetle bu durum düzeltilebilir. Herkes için aym diyet uygulanmaz. Hastalığın şiddetli olduğu dönemlerde hastanın damardan beslenmesi gerekebilir. Çünkü bağırsaklar etkilendiğinden bunların dinlenmesi gerekmektedir. Crohn hastalarının çoğu ameliyata ihtiyaç duymaktadır. Yapılan ameliyatla belirtiler hafifletilebilir. Fakat ameliyat hastalığı düzeltmez ve hastalık tekrarlayabilir. Ameliyatlar genelde oluşan iltihap, tıkanma, delinme gibi problemleri ortadan kaldırmaya yöneliktir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp