çil lekesine kesin çözüm

Yüzde neden çil oluşur ? Çil’in tedavisi varmıdır ?  

Bazı kimselerin niçin çilli olduğunu gereği gibi açıklayabilmek için, önce cilde renk veren şeyin esasını öğrenmeliyiz. İnsan cildinin (derisinin) belirli bir rengi almasındaki en önemli unsur, değişik ırklardan kişilerde melanin miktarındaki farklılıktır. Başka türlü söylemek gerekirse, melanin miktarının farklılığı insanlarda derinin başka başka renklerde olması bakımından en önemli rolü oynar.

Hayatın ilkel, alt tabakadan örneklerinde, kertenkelelerin ve belirli bazı balıkların renk değiştirebilmeleri melanin sayesinde olur. Buna karşılık, melanin insanlarda sadece tenin rengini belirlemekle kalmaz. Uzun süre güneş altında kalmanın zararlı etkilerine karşı da koruyucu görevi ve işlevi (fonksiyonu) vardır.

Melanin, epiderminin en alt tabakası boyunca yayılmış özel hücreler tarafından üretilir. Bildiğimiz gibi epidermi derimizin ince dış kesimidir. Melanin üreten özel hücreler “melanosif” ler diye adlandırılır. Bütün bu açıklamalardan sonra, şimdi Çil nedir ? sorusuna gelmiş bulunuyoruz.

Çil, sözkonusu hücrelerin, yani melanositlerin belirli kesim ve noktalarda yoğun bir şekilde guruplaşması sonucu oluşan, ciltteki lekelerdir. Zaten çillerin sarımsı kahverengi olması da bu nedenledir. Melanin pigmentleri (renk verici maude) sarımsı kahverengidir. Burada karşımıza başka bir soru çıkıyor. Neden bazı insanlar çilli, bazıları değil ? Bunun cevabını soyaçekim’de aramak gerekir.Bizim çilli ya da çilsiz olmamız, anne ve babalarımızın durumlarıyla, görünüşleriyle belirlenen bir şeydir.

İnsanlardaki çillerin rengi (aslında onların yapısındaki melanin rengi), altın renginden koyu kahverengine kadar değişiklikler gösterebilir. Bu durum, sözkonusu kimsenin cildinin güneşe ve ısıya maruz kalmasının derecesiyle alakalıdır. Güneş ışınları çillerin rengini, koyulaştırmaktan başka, yeni melanin oluşumuna da zemin hazırlar. Bir başka deyişle, güneş ışığı yeni ve bol miktarda melanin yaratır. Melanin miktarı yoğunlaştıkça cildin renginin koyulaşacağıda tabii bir şeydir. İşte bu nedenle, tropik bölgelerde devamlı ve şiddetli güneş ışınlarına maruz kalanların tenlerinin rengi koyudur. Beyaz tenli kimseler yaz aylarında “güneş altında yanmakla“, gerçekte melanin’in çoğalması sonucu esmerleşmektedirler. Aynı şekilde, kapalı yerlerde uygulanan ultra-violet ışınları da tenin güneş altında kalmışcasına yanıp esmerleşmesini sağlamaktadır.

Özetlemek gerekirse, farklı miktarlarda olmak suretiyle insanın cildinin rengini belirleyen melanin aynı zamanda bazı insanlardaki çillerin nedeni ve kaynağıdır.

Çil daha çok beyaz tenli, kızıl ve sarışın insanlar arasında yaygındır. Beyaz tenli insanlarda biraz güneşe maruz kalmak bile çillerin meydana çıkmasına neden olmaktadır. Bazı insanlar kim olduklarının bir parçası olarak gördükleri çillerinden son derece hoşnutken bazı insanlar da çillerinden son derece rahatsız olurlar.

Çillerinden rahatsızlık duyan pek çok insanın cevap aradığı Çiller nasıl geçer ? sorusunun yanıtından önce şu bilinmelidir ki sonsuza kadar çillerden kurtulmak mümkün değildir. Fakat özellikle yaz aylarında güneş ışınlarından korunarak ve düzenli bir çil tedavisi uygulayarak çilleri büyük ölçüde azaltır ve yeniden ortaya çıkmalarını önleyebilirsiniz.

Çil tedavisi nasıl yapılır ?

Çil tedavisi kozmetik nedenlerle sıklıkla yapılmaktadır. Çil tedavisinde amaç çilleri yok etmek bazende rengi ve belirginliği azaltmak şeklinde olmaktadır. Ancak Çil tedavisi sonrasında güneşe maruziyet ile çiller tekrarlar görülebilirler.

Günümüzde pek çok çil tedavisi mevcuttur. Her bir çil tedavi yöntemi değişik oranlarda fayda sağlar. En başarılı çil tedavileri lazer ile yapılan çil tedavileridir. Açık tenli kişilerde en iyi sonuçlar alınır. Koyu tenli kişilerde deneme atışı yapılmasında fayda vardır.

Çiller için krem: Leke açıcı kremler kullanılabilir ancak sonuçlar yetersizdir.

Kimyasal peeling: Özellikle orta ve derin peelinglerin kullanılması gerekmektedir.

Dermabrazyon: Cilt soyma ameliyatı ilede çiller geçecektir.

Lazer tedavileri :

Q switch Nd: YAG ( 532 nm) lazer ( KTP lazer)

Q switch alendrite ( 755 nm) lazer

Q switch ruby (694 nm) lazer

Erbium Yag lazer

CO2 lazer

Fraksiyonel lazerler

Lazerle çil tedavisi günümüzde en başarılı çil tedavi yöntemidir. Özellikle Q Switched Nd Yag lazer ile çiller tedavi edilebilmektedir. Açıkçası diğer lazerler ile yapılan tedavilerin sonuçları Q Switched Nd Yag lazer ile yapılan gibi olamaz.

Bu lazerin kendine ait özel bir dalga boyu vardır ve çil tedavisi bu dalga boyunda yapılır. Dolayısıyla çil tedavisi olmak isteyen hastalar herhangi bir lazer değil Q switched Nd Yag lazer talebinde bulunmalıdır. Çillerin yok edilmesi için birkaç seans gerekir. Lazerle çil tedavisi sonrasında ciltte hafif kızarıklıklar olmaktadır. Uygulama her çil üzerine tek tek yapılmaktadır.

Tedavi sonrasında bir kaç gün kızarıklık olacak, bu kızarıklık şeffaf bir kabuğa dönecektir. Bu kabukda 5-7 gün sonra dökülecek ve çiller ortadan kalkmış olacaktır. Bazen geçmeyen, hafifleyen çiller için ise 1 ay sonra ek bir lazer seansı gerekmektedir.

Lazerle çil tedavisi hangi bölgelere uygulanabilir ?

Lazerle çil tedavisi en çok yüz bölgesinde uygulanmaktadır. Yanaklar, burun üstü, elmacık kemikleri, dudak üstü, alın, çene, kulak çillerin sıklıkla gözlendiği alanlardır. Bunun haricinde güneş gören boyun, dekolte, üst göğüs kısımları, omuz, sırt, kol, el üstünde de çil ya da güneş lekeleri görülmekte, buradaki lezyonların tedavisi de lazerle yapılabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp