Çeşitli Organların Görüntülenmesi

Çeşitli Organların Görüntülenmesi : • Yemek borusu - Önemli bir bölgede bulunması nedeniyle yemek borusunun yalnızca boyutları, hareketleri, duvarlarının durumu ve mukozanın görünümü gibi kendi özellikleri değil, aynı zamanda komşu yapılarla ilişkileri de ayrıntılı olarak incelenmelidir. Bu açıdan özellikle yemek borusundaki doğal darlık bölgelerinin ve diyafram içinden geçen bağdokuyla sarılı bölümün incelenmesi önemlidir. Yemek borusu yutakla birleştiği yerde, soluk borusunun ikiye ayrıldığı noktada ve aort yayı ile sol ana bronşun organı çaprazlamasına geçtiği bölgelerde doğal olarak daralır.

• Mide - Mide ve onikiparmakbağırsa- ğı yapısal olarak çeşitli bölümlere ayrılır. Bunların başlıcalan yemek borusunun mideye açıldığı ağız (kardiya), ağızdan yukarıya doğru kıvrılarak genişleyen kubbe (mide dibi; fundus), midenin ortasında yer alan geniş gövde, onikiparmakbağırsağıyla birleştiği yerdeki mide kapısı (pilor), onikiparmak- bağırsağının soğancık bölümü ve on- ikiparmakbağırsağıdır. Bu bölümlerin göreli konumlan kişiden kişiye önemli farklılıklar gösterdiği gibi aynı kişide de duruş biçimine, duygusal etkenlere ve sindirim sürecine bağlı olarak değişebilir. Diyaframa sıkıca tutunan mide, bu noktayla onikiparmakbağırsağının soğancık sonrası bölümü arasında bir tür askı görevi yapar. Mide bu bölgede dalak, gömlek (omentum), pankreas, karaciğer, böbrekler ve kalınbağırsakla komşudur. Yakınındaki bu organlar mideye baskı yapabilir; böylece radyolojik incelemede bazı tipik görüntüler ortaya çıkar. Normal koşullarda midenin iç duvan filmde kıvnmlar (mide kıv- nmlan) biçiminde görülür.

Bu kıvnm- lann görüntüsü midenin içerdiği besinlere, midenin incelenen bölgesine ve bazı hastalıklara bağlı olarak değişir. Radyolojik incelemede önce midenin biçimi ve kıvrımların durumu değerlendirilir.Daha sonra midenin gerginliği, dalgalanma hareketleri (peristaltizm) ve içeriğini boşaltma yeteneği incelenir. Genelde mide duvarları boyunca 2-5 dalgalanma hareketi gözlenir. Midenin gövdeyle mide kapısı kanalı arasındaki yatay bölümü (antrum), mide kapısı ve onikiparmakbağırsağının soğancık bölümü bir tür "iletim birimi" oluşturur ve ortak hareketlerle mideden gelen besinleri incebağırsaklara iletir. Onikipar- makbağırsağına açılan mide kapısındaki büzgen kas ise sağlıklı çalıştığında,onikiparmakbağırsağına geçmiş besinlerin mideye geri kaçmasını engeller.

• Jejunum ve ileum - İncebağırsağın onikiparmakbağırsağından sonraki bölümleri olan jejunum ve ileumun karın boşluğundaki yerleşimi kişiden kişiye farklılık gösterirse de bu bağırsak kangallarının biçimi hemen her zaman aynıdır. İncebağırsağın son bölümü olan ileumun sonu körbağırsağa bağlanır, ama bunların arasında gerçek bir kapak yapısı yoktur. Kapak görevini yerine getiren parça aslında incebağırsağın sonküçük uzantısındaki mukoza ve kas katmanının kalınbağırsağa doğru sarkmasıyla ortaya çıkmıştır.

• Kalınbağırsak ve düzbağırsak (rektum) - Bu bağırsak bölümlerinin radyolojik görüntüsü incebağırsaklardan oldukça farklıdır. Kalınbağırsakların çeşitli bölümleri arasında bile radyolojikgörüntü açısından önemli farklılıklar vardır. Kalınbağırsakların tümünü ayrıntılı olarak incelerken, çeşitli bölümlerinde farklı hastalıkların bulunabileceği akılda tutulmalıdır. Bu bölümler düzbağırsağın üstteki S biçiminde kıvrım yapan kalınbağırsak bölümüyle (sigmoit kolon) birleştiği yer,sigmoit kolon ve körbağırsaktır. Düz- bağırsak önceleri radyolojik olarak pek iyi görüntülenemezken günümüzde çift kontrast yöntemiyle ayrıntılı olarak incelenebilmekte ve neredeyse endoskopik incelemeyle karşılaştırılabilecek doğrulukta bilgiler edinilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp