Cerrahi Tedavi: Tl Lezyonu

Cerrahi Tedavi: Tl Lezyonu : Stripping yapılan Tl lezyonlu hasta yakından izlenir; 3 ay sonra bu işlem tekrarlanır; spesimende tümör yoksa hasta takip edilir; spesimende tümörvarsa ve derin invazyon gösteriyorsa radyoterapi, kordektomi veya hemilarenjektomi- den biri uygulanır. Laringofissür ve kordektomi yönteminde , larinks tiroid kıkırdağın ortasından vertikal bir insizyonla açılır; ön komissürden aritenoidin vokal prosesine kadar vokal kord, derin dokularla birlikte tiroid kıkırdak iç perikondriumu da dahil olmak üzere eksize edilir; eksizyonun üst sınırı ventrikül apeksi, alt sınırı da vokal kord serbest kenarından 1 cm aşağısıdır. Hemilaren- jektomi daha geniş emniyet marjı bıraktığı için kordektomi daha az yapılır. Hemilaren- jektomi (vertikal larenjektomi) , genellikle ön komissürden vokal prosese uzanan lezyonlar için kullanılır; hemilarenjekto- mide ipsilateral tiroid kıkırdak laminası, ventriküler bant, ventrikül, vokal kord ve vokal kordun 1 cm altına kadar subglottik doku çıkarılır. Hemilarenjektomi, ön komissürden karşı vokal korda uzanan, aritenoidin vokal prosesinden daha geriye giden ve subglottik önde 1 cm, arkada da 0.5 cm inen lezyonlar için uygulanabilir.

Kontraendikasyonları, ventrikülden ventriküler banda yayılım ve tiroid kıkırdak invazyonunun olmasıdır; kord hareketlerinin kısıtlı olması relatif kontraen- dikasyondur. Hemilarenjektomi sonrası nüksler genellikle subglottik bölgede görülür.Glottik kanserin aritenoidi tutması prog- nozu kötüleştirir; aritenoid kıkırdağın ön yüzünü tutan lezyonlar için genişletilmiş fron- tolateral hemilarenjektomi yapılır; bu ameliyatın kontraendikasyonları ariepig- lottik foldun, aritenoid arka yüzünün, intera- ritenoid adelelerin, krikoaritenoid eklemin tutulduğu, 1 cm'den fazla subglottik yayılımı olan ve vokal kordu fıkse olan vakalardır.On komissür lezyonları, burada mukoza kıkırdağa çok yakın olduğu için kıkırdağı tutma eğilimindedir ve krikotiroid membrana yakınlığı nedeniyle bu lezyonlarda ekstrala- ıingeal yayılım erken olur. Ön komissür lez- yonlannda radyoterapinin başarı oranı düşüktür. Bu lezyonlar için anterior hemilarenjektomi uygulanır.

Bilateral vokal kord lezyonlarmda vökalis kası invazyonu nedeniyle lokal nüks şansını azaltmak için tiroid kıkırdağın bir kısmı çıkarılmalıdır. Her iki vokal kord ve bir aritenoidi tutan lezyonlarda totale-yakm vertikal hemilarenjektomi uygulanır; her iki vokal kord ve en fazla bir aritenoid çıkarılır; bu ameliyat için bir aritenoid salim ve hareketli olmalıdır.Endolaringeal parsiyel larenjektomi, Tl glottik-kanseri için uygulanır; direkt larin- goskopi ile mikroskop altında eksizyon yapılır; lazer kullanılabilir. Kord hareketlerinin serbest olması, tümörün ön ve arka komissü- rü ve aritenoidi tutmamış olması gerekir. Tiroid kıkırdak iç perikondriumu da alınır; cerrahi sınırlarda tümör olmadığından eminolunmalıdır. Bazı ön komissür ve aritenoid ön yüzü lezyonlarına da uygulanabilir.

T2 lezyonu: T2 lezyonu için genellikle parsiyel larenjektomi yapılabilir. Lezyonun subglottik yayılımı olması sorun yaratabilir; önde 1 cm’lik subglottik uzanım varsa lezyonun alt sınırı krikoid kıkırdak üst kenarına gelir; bu durumda krikoid kıkırdaktan trans- vers bir keşi ile kıkırdak parça çıkararak hemilarenjektomi yapılabilir; burada krikotiroid membran da spesimende kalmalıdır. Subglottik yayılım önde 1 cm'den, arkada da 0.5 em den fazla ise krikotiroid membran ve krikoid kıkırdak tutulmuş demektir ve primer tümörün cerrahisi total larenjektomi olmalıdır; bu durumda parsiyel larenjektomi yapanlar da vardır Subglottik yayılımı olan olgularda parsiyel larenjektominin kontraendi- kasyonları, radyoterapi sonrası nüks görülmesi, kord fıksasyonudur. Transglottik lezyonlarda parsiyel larenjektominin başarısız olma şansı yüksektir; genellikle total larenjektomi yapılır; iyi seçilmiş olgularda parsiyel larenjektomi yapılmalıdır.

T3 lezyonu: T3 lezyonunun cerrahi tedavisi total larenjektomidir. Bazen totale-yakm larenjektomi yapılabilir; burada tiroid kıkırdağın arka kısımları, krikoid kıkırdağın bir kısmı ve tutulmamış bir aritenoid bırakılır. Bu ameliyat postkrikoid ve interaritenoid bölgeler tutulduğunda, radyoterapi sonrası nüks eden olgularda ve tümör sınırları net olmadığı durumlarda yapılmamalıdır. Kontralateral aritenoid ve ventrikül salim olmalıdır. Ameliyat sonrası ses korunmasına rağmen kalıcı trakeostomiye gerek vardır.

T4 lezyonu: Total larenjektomi yapılır; % 50 kür şansı sağlar. Total larenjektomi yapılacak olgular şöyle özetlenebilir:

1. Kord fiksasyonu, interaritenoid bölge ve kıkırdak tutulumu ve ekstralaringeal yayılımı olan ileri glottik kanser.

2. İleri olmayan, kord hareketleri normal olan, fakat subglottik yayılımı parsiyel laren- jektomiye izin vermeyen glottik kanser.

3. Ventrikülü geçip ventriküler bandı tutarak transglottik olan glottik kanser.

4. Parsiyel larenjektomi veya radyoterapi sonrası nüks eden olgular.

5. Parsiyel larenjektomi sonrası kronik as- pirasyonu olup bunu tolere edemeyen veya kondrit gelişen olgular.

Total larenjektomi komplikasyonu olarak enfeksiyon, yara açılması, fistül, farinks ve trakeostomi stenozu gelişebilir. Radyoterapi almış hastalarda komplikasyon oranı daha yüksektir. Fistül, açık pansuman ile kendiliğinden kapanır; hastaya bu sırada nazogast- rik sonda takılarak beslenir. Farinks stenozu, ameliyat sırasında farinks mukozasının fazla eksizyonu nedeniyle oluşur; bunu engellemek için ameliyat esnasında farinks flep ile re- konstrükte edilir; veya postuperatif dilatas- yon ile düzeltilebilir. Stoma daralması da cerrahi olarak açılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp