Buğday Kepeğinin Faydaları

Buğday Kepeğinin Faydaları


Sağlıklı zayıflama konusunun sürekli konuşulduğu şu günlerde kısaca söylenebilir ki “önemli olan doğru besinleri seçmektir”. Doğru besin seçme konusundaki en büyük kriterlerden biri de besinlerin ‘posa’ değeridir. Posa değeri yüksek olan besinlerin başında buğday kepeği gelir.

Buğday kepeği, diyet lifi ve özellikle B grubu vitaminlerinden (tiamin, riboflavin, niasin, folat) zengindir. Diyetin posa içeriği ile bazı hastalıkların oluşum sıklığı arasında da ilişkiler kurulmuştur. Yapılan birçok araştırmada buğday kepeğinin mide, barsak ve kolon kanserinin görülme riskini azalttığını ortaya koymuştur. Örneğin, az posalı diyetle beslenen Batı toplumlarında kalın bağırsak problemlerinin, kolit ve kolon kanseri gibi hastalıkların yaşanma sıklığının, fazla posalı diyetle beslenen Afrika toplumlarından daha fazla olduğu görülmüştür. Buğday kepeğinin doğru porsiyonda tüketilmesi, insüline bağımlı olmayan şeker hastalığının görülme riskini azaltır.

Buğday kepeğinin içerisinde yüksek oranda bulunan B1 Vitamini ya da Tiamin, diğer B grubu vitaminlerle birlikte vücudun, özellikle beynin, enerji üretiminde gerekli bir vitamindir. B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asidin üretiminde rol oynar.

Ayrıca karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun korunmasında önemli görevi vardır. Vücutta B1 vitamini düzeyinin düşmesi yorgunluk, depresyon, gözlerde güçsüzlük, zihin bulanıklığı ve fiziksel koordinasyonda bozukluğa sebep olur. Ayrıca iştah dengesizliği, sindirim bozukluğu, kabızlık, yorgunluk, baş ağrısı, sinir ve dolaşım sistemi hastalıkları, kas krampları, ödem gibi sorunlara yol açabilir.

Diyet posası için değişik yaş ve özel durumlara yönelik tüketim standardı henüz belirlenmemekle birlikte son literatürlerde bir günde kadınların 30 gram, erkeklerin 38 gram posa alımı uygun görülmektedir. Fazla miktarda tüketilen buğday kepeği kalsiyum, demir, çinko gibi bazı mineralleri bağlayarak vücuttan atılmalarına yol açabilir. Bu nedenle miktarına dikkat etmek gerekir.

Buğday Kepeği Kürü

Buğday kepeğine (buğday tanesinin kılıfı) laksatif özelliğini kazandıran selüloz bakımından zengin içeriğidir; katı ve sert selüloz yapısıyla bağırsak hareketlerini tetikler. Ayrıca bağırsak içindeki nem nedeniyle şişerek hacim kazanır ve bu organı, iç çeperlerine temas edecek şekilde doldurur.Buğday kepeği özellikle balast eksikliği nedeniyle tembelleşen bağırsakları harekete geçirmede etkilidir. Bağırsakların tembelleşmesi beslenmelerinde bitkisel gıdalara yeterince yer vermeyenlerin karşılaştığı bir sorundur.
 
Kullanım kılavuzu:Gün içine dağılacak şekilde 1-5 çorba kaşığı buğday kepeğini su ile veya yoğurdunuza, pişmiş sebzelere ya da çorbaya ekleyerek tüketin. Alacağınız sonuçlara göre miktarı artırabilir ya da azaltabilirsiniz.3-4 hafta sürecek bu kür yılda 2-3 kez yinelenmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp