Böbrek Yetmezliği Ameliyatı Sonrası Dönemde Edilecek Konular

Böbrek Yetmezliği Ameliyatı Sonrası Dönemde Edilecek Konular : Ameliyattan sonraki ilk günlerde özellikle aşağıdaki sorunlar üzerine dikkatle eğilmelidir:

a) Hidrasyon (volüm) durumu: Böbrek yetmezliği olan hastalarda böbrekler yoluyla su ve tuzların gerek tutulumunda (konser- vasyon) gerekse de atılımında defekt vardır. Bu nedenle hastanın aldığı ve çıkardığı sıvılar yakından izlenmeli ve verilecek sıvı ona göre ayarlanmalıdır. Hipervolemi gelişmişse yüksek doz "loop" diüretikleri ve dializ uygulanabilir. Akut akciğer ödemi bulguları varsa, ayrıca klasik tedavi (digitalizasyon, morfin, aminofılin, oksijen, ekstremitelere turnike tatbiki) yapılmalıdır.

b) Hiperpotasemi: Ameliyat sonrası hi- perpotaseminin temel nedenleri doku yıkımı (cerrahi travmayla ilişkilidir) ve kan trans- füzyonlarıdır. Farmakolojik yöntemlerle düzeltilemeyen hiperpotaseminin dializle tedavisi gerekir.

c) Metabolik asidoz: Çoğunlukla hiper- potasemiye eşlik eder ve tedavisinde sodyum bikarbonat ve dializ esas uygulamalardır.

d) Üremik perikardit ve ensefalopati: Ameliyat sonrası dönemde bu komplikasyonlar belirdiğinde seçilecek tedavi, dializ olmalıdır.

e) Yara iyileşmesi: Böbrek yetmezliğinde özellikle obesite veya diabetes mellitus da varsa yaranın iyileşmesinde gecikme olabilir. Etkin dializ ile birlikte nütrisyonel destek bu sorunların giderilmesinde yararlı olmaktadır.

f) Postoperatif hemodializ: Çok zorunlu olmadıkça ameliyattan sonraki ilk 24 saat zarfında hemodialize başvurulmamalıdır. Bunun nedenleri a) heparin ve hemodialize ikincil kanama riski ile b) hemodialize bağlı PaO^nin düşmesidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp