Bartholin Kisti Tedavisi

Bartholin kisti tedavisi için neler yapılmalı? Sorusuna yanıt olarak bartholin kisti tedavisi için yöntemler ve bartholin kisti tedavisi hakkında faydalanacağınız bilgiler bu makalede yer almaktadır.

Bartholin Kisti Ve Bartholin Absesi Tedavisi nasıl , ne şekilde yapılır?

Çok küçük bartholin kistleri herhangi bir şikayete, sıkıntıya ve ağrıya sebebiyet vermiyorsa tedaviye gerek yoktur. Eğer kist hızla büyüyor ise ağrı oluyorsa veya abse oluşmaya başlamış ise cerrahi yöntem ile antibiyotik de kullanılarak zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.

Bartholin kisti veya bartholin absesi tedavisi cerrahi işlemi iki şekilde yapılır. En çok ve ilk tercih edilen ve daha az travmatik olan tıkanmış olan kanalların dışarı doğru açılması "marsupializasyon, ağızlaştırma" ameliyatıdır. Özellikle genç kadınlarda mümkün olduğunca bartholin bezleri korunmalıdır, çünkü sağlıklı cinsel yaşam için önemli olan bir çeşit sıvı salgılamaktadırlar.

Eğer abse formu olmamış ise lokal anestezi ile de kolaylıkla yapılabilecek bu operasyonda kist küçük bir delik ile açılır ve içi boşaltıldıktan sonra deliğin kapanmaması için dışa ağızlaştırılarak 8marsupiyalize edilerek) dikilir. Yaklaşık 8-10 dakikalık bu basit operasyon kanama riski olmadan ve ağrısız bir şekilde yapılabilmektedir.

Hasta ameliyat ile birlikte hemen rahatlar ve 5-8 gün içinde bartholin bezi ödem de çözülerek eski haline dönmeye başlar. Büyük bartholin abselerinde ise bu operasyon hata konforu açısından tercihen genel anestezi ile yapılmalıdır. İşlem sonrası 20-25 gün cinsel hayat kısıtlaması önerilir ve eşli antibiyotik tedavisi mutlaka bir süre için yapılmaktadır.

Bartholin kisti ve bartholin absesi tekrarlamasını engellemek mümkün müdür?

Maalesef ameliyat ne kadar başarılı olursa olsun ilk 6 ay içinde tekrarlama olasılığı % 20-35‘dir. Aynı ameliyat tekrar yapılmaktadır ve başka bir seçenk yoktur. Günümüzde ise yeni bir teknik olarak "word kateter" uygulaması ile bu nüksler %5-10' a düşmüştür.

Tekrarlamasını engellemek tamamen mümkün değise de ameliyat sonrası kist boşluğuna özel bir ilaç ve kimyasal madde konarak tekrarlama ihtimali % 5-8‘ e kadar düşürülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp