Anjina Pektoris Ayırıcı Tanı

Anjina Pektoris Ayırıcı Tanı :

Rahatsızlık daha sık olarak moral bozukluğu veya zorlu fiziksel aktivite sonucu ortaya çıkar. Bununla birlikte hafif bir aktiviteyi takiben ve hatta uyurken bile ortaya çıkabilir. Ağrının türü gerginlik, yanma, ezilme, bant şeklinde ve bazen keskin duyu olarak tanımlanır. Bazen hazımsızlık ile karıştırılabilir. Ağrının süresi değişebilir. Eğer göğüs ağrısı 5-10 dakika kadar sürerse kalp kasında meydana gelebilecek hasar riski artar. Ağrı çok fazla ise çene, boyun veya koldaymış gibi hissedilebilir. Gerçekte an-jina pektoris bu bölgelerin birinden veya daha fazlasından çıkıyormuş gibi sezinlenir. Anjina için herhangi bir özel laboratuvar testi yoktur. Eğer hasar meydana gelmişse doktorunuz bunu ancak elektrokardiogram çekerek anlayabilir. Kalpte meydana gelen hasar için ise kan

testleri isteyebilir. Ayrıca doktorunuz hypertio-dizm (troid fazlalığı) ve anemi (kansızlık) olup olmadığından emin olmak için yine kan testlerine başvurabilir. Bu iki hastalık da daha fazla oksijen kullanarak daha çok çalışması için kalbinizi zorlar. Bu da anjinayı kolaylaştırır.

İyi bir anamnez anjina pektoris tanısı için yeterlidir.

Egzersiz veya stres ile gelen ve istirahat ile azalabilen, 5-15 dakika süren, prekordiyal bölgede başlayıp, boyuna,sol omuz ve kola yayılabilen ağrı tipiktir. Ancak hastalar tipik ağrı tarif etmeden, anjina eşdeğeri kabul edilen efor dispnesi, sıkıntı hissi, fenalaşma gibi subjektif yakınmalarla başvurabilir.

Hasta; risk faktörleri ve anemi, hipertiroidi, aritmi, stres, ağır egzersiz gibi anjina ataklarını uyarabilen nedenlerin varlığı açısından mutlaka sorgulanmalıdır.

Anjina pektorisin tanısında hastanın hikayesi (öyküsü) ve hastada var olan risk faktörlerinin değerlendirilmesi çok önemlidir. Anjinayı tanımlamak için kullanılan kelimeler baskı hissi, sıkıştırıcı, yanıcı, ezici, boğucu veya ağrı hissi şeklindedir. Anjinanın yeri tam olarak belli olmadığından hasta nereden geldiğini söyleyemeyebilir, göğsünün ortasını ellerini yumruk yaparak gösterebilir.Öykünün yanı

sıra tanı için bazı tetkikler kullanılır:

1. EKG

2. Egzersiz testi

3. Stres ekokardiyografi

4. Nükleer görüntüleme

5. Elektron ışın bilgisayarlı tomografi

(EBCT- Ultrafast bilgisayarlı tomografi)

6. Koroner anjiyografi (kalp damarlarının içinin görüntülenmesi)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp