Anevrizmalar Ve Diseksiyonlar

Anevrizmalar Ve Diseksiyonlar :

Anevrizma kan damarı veya kalbin lokalize anormal bir dilatasyondur. Bir anevrizma arter duvarının her üç tabakasını da tutarsa (intima, medya ve adventisya) veya kalbin incelmiş duvarını tutarsa buna "gerçek" anevrizma denir. Aterosklerotik, sifilitik ve konjenital anevrizmalar ile transmural myokard infarktüsü sonrası gelişen ventriküler anevrizmalar bu türdür. Buna karşılık, kan Damarları 357 yalancı anevrizma (psödoanevrizma da denmektedir), intravasküler boşluk ile serbestçe bağlantıda olan, ekstravasküler hematoma yol açan damar duvarında bir gediktir ("pulsatil hematom"). Bunun örnekleri arasında myokard infarktüsü sonrası oluşan ve perikardial adezyonla sınırlanan ventrikül rüptürleri veya doğal bir arterle vasküler greft bileşkesindeki sızıntı vardır.

Arteriyel diseksiyon kan arter duvarına duvar tabakalarını diseke eden bir hematom şeklinde girince gelişir. Diseksiyonlar her zaman değil ama sıklıkla anevrizmaldirler (aşağıya da bakınız). Hem gerçek hem yalancı anevrizmalar hem de diseksiyonlar sıklıkla ölümcül sonuçlara yol açarak rüptüre olabilirler. Tanımsal olarak anevrizmalar makroskopik şekil ve boyuta göre sınıflandırılırlar. Sakküler anevrizmalar esas olarak küresel cepleşmelerdir (damar duvarının sadece bir kısmını tutan şekilde) 5 - 20 cm arası çapta olup sıklıkla trombüs içerirler. Fuziform. anevrizmalar uzun bir damar segmentinin diffüz, çepeçevre dilatasyonundan oluşurlar; çapları ( 20 cm) ve boyları değiş-kendir ve arkus aorta, abdominal aort, hatta iliak arterlerin geniş kısımlarını tutabilirler. Biçim ve boyutun ayrıntılı yönleri herhangi bir hastalık veya klinik bulgu için özgün değildir.

Aort anevrizmalarının en önemli iki nedeni aterosklero; ve arter medyasının kistik mediyal dejenerasyonudur. Damar duvarlarını zayıflatan ve anevrizma oluşumuna yol açan diğer etkenler, travma, konjenital defektler (örn. Berry anevrizmalar), infeksiyonlar (mikotik anevrizmalar) veya sifilizdir. Arteriyel anevrizmalara vaskülit gibi sistemik hastalıklar da neden olabilirler (daha sonra bahsedilecek). Majör bir arterin duvarını zayıflatan infeksiyonuna mikotik anevrizma denir; trombüs ve rüptür olası komplikasyonlardır. Mikotik anevrizmalar: (1) genellikle infektif endokarditin bir komplikasyonu olarak, septik trombüs embolizasyonundan; (2) komşu süpüratif bir lezyonun yayılımından veya (3) dolaşımdaki organizmaların arter duvarını doğrudan infekte etmesinden köken alabilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp