Aktif Mesane Tedavisi

Aktif Mesane Tedavisi :

Mesane

Birçok MS hastası mesane sorunu yaşar ve bazen hastalığın ilk belirtisi olabilir. Genel popülasyonun büyük bir bölümünün idrar kontinansı ile ilgili sorun yaşadığı gerçeği bağlamında değerlendirilmelidir.

MS hastalarında belirtiler çok değişkendir ve yorgunluk, ilaçlar ya da hastalığın başlangıcı nedeniyle olabilir.

Belirtiler ani idrar yapma gereksinimi, sık idrara çıkma, inkontinans, tam idrar boşaltamama, yatak ıslatma ve mesaneyi tam boşaltamama hissi olabilir. Bu belirtiler aşağıdaki yöntemlerin kombinasyonu ile başarılı biçimde tedavi edilebilir:

İlaçlar

Zaman zaman kateter yerleştirilmesi

Mesane çevresindeki kasları güçlendirme egzersizleri

Sıvı alımını azaltmak

Barsak sorunları

MS hastalarında konstipasyon en sık görülen barsak sorunudur ve diyette lifli yiyeceklerin ve sıvının artırılması ile çözülebilir. Gerekirse, gaita yumuşatıcıları ve laksatifler kullanılabilir.

Mesane İltihabı - 
Belirtileri mesane bölgesinde şiddetli yanma ve kaşıntı ile küçük tuvaletini yapmada zorluk veya yapamama ve neredeyse sürekli idrar yapma isteğidir.
 
Mesane İltihabı - 
Bir avuç dolusu kuru Şerb''''''''etçiotu alın. Üzerine bir litre kaynar su ekleyin. Soğumasına izin verin ve günde üç kere birer bardak için. Tatlandırmak için şeker ilave edebilirsiniz.

Mesanede ne gibi sorunlarla karşılaşabiliriz?

1-Üriner Enfeksiyonlar
Sağlıklı bir mesanenin içi sterildir ve bakteri barındırmaz. Ancak deride bağırsaklarda, anüs ve vajen bölgesinde bakteriler mevcuttur. Bu bakteriler bazen buralardan üriner sisteme geçerek, üretrada yukarıya doğru ilerleyip mesaneye ulaşabilirler. Normalde mesane kendini bu bakterilerden koruyabilir ve onları idrarla yıkayarak atabilir.

Ancak bu bakteriler mesanede kalır ve burada çoğalırsa enfeksiyona sebep olur enfeksiyon ise mesane dokusunda inflamasyon denen kızarıklık, şişme ve ağrıya sebep olur. Bu tip enfeksiyonla seyreden mesane inflamasyonlarına SİSTİT denir ve kadınlarda erkeklerden çok daha sık gürülür. Bu tip enfeksiyolarda mesane daha dolmadan dolu gibi hisseder ve sık idrar yapma isteği ile birlikte çok sık idrara çıkma ancak az az yapma, bazen tuvalete yetişememe, kaçırma durumları görülür. Genellikle ateş titreme olmaz, halsizlik olabilir. Ateş ve titremelerin olması enfeksiyonun böbreklere ulaştığını düşündürür ve acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur (AKUT PYELONEFRİT). Böyle böbrek enfeksiyonlarında alt kaburgaların altında şiddetli yan-arka ağrısı, yüksek ateş ve titreme ile birlikte kuvvetli bir hastalık hali, halsizlik mevcutur. Bu tip bir böbrek enfeksiyonu böbreği tahrip edebilir ve enfeksiyon kana yayılarak hayatı tehdit edebilir.

Sadece bir doktor sizde üriner enfeksiyon olup olmadığına ve varsa hangi tip olduğuna karar verebilir.

Doktor bu kanıya bulgu ve şikayetleri inceleyerek ve idrar tahlili ile varır. Üriner enfeksiyonlar antibiyotik denilen ve bakterileri öldüren veya çoğalmalarını durduran ilaçlarla kolayca tedavi edilirler. Kendinde üriner enfeksiyon olduğunu düşünenelerin süratle bir doktora (tercihan üroloji uzmanı) gitmeleri gerekir.
Erkekte ve çocuklarda üriner sistem enfeksiyonları anormal bir üriner sistem veya diğer sağlık problemlerinin bulgusu olabilir. Bu nedenle bir çocuk veya erkekte böyle bir üriner enfeksiyon görülürse ve hele tekrar edici nitelikteyse, bu kişiler mutlaka ek testler ve radyolojik incelemeler için bir üroloji uzmanına görünmelidirler. Üriner sistem enfeksiyonlarında da idrarda kan görülmekle beraber, idrarda kan görülmesi durumunda mutlaka bir üroloji uzmanına gidilmelidir,zira idrarda kan degişik üriner sistem problemleri nedeniyle olabilir (üriner sistem taşları ve tümörler gibi)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp