Ağrıda Alternatif Yöntemler

Ağrıda Alternatif Yöntemler :

AĞRI

Ağrıya karşı şimdiye kadar kabul gören tedavi yöntemleri, (sürekli) yeni bulgular ışığında gözden geçiriliyor ve gerekli görüldüğünde, mevcut yöntemler yerini daha bilimsel ve yeni yöntemlere bırakıyor. Tıp alanındaki buluşlar ve yenilikler o kadar çoğaldı ki; bir doktorun bütün bunlara birden vakıf olması mümkün değildir. Bu nedenle bilimsel araştırma yürüten uzman tıp kurumlan, üptaki son buluşları toplar, değerlendirir ve uygulanmaları için doktorların hizmetine sunarlar. Aranan bilimsel kriterler ise yapılan araştırmanın niceliği ve niteliğidir.Ancak deneyimi esas alan übbi yöntemler de geri plana itilmemelidir. Başarılı bir şekilde uygulanmış birçok yöntem ve ilaç, yeterli çapta (nicelikte) bir araştırma sonucu sunamadı diye hemen listeden silinmemelidir. 
 
Aynı itiraz, henüz etkisi ve sonucu belli olmayan modern yöntemler için de geçerlidir.Ağrı tedavisinde kullanılan alternatif ve tamamlayıcı yöntemler, şayet bilinen herhangi bir olumsuz etkisi yoksa ve ayrıca hastanın başka hiçbir alternatifi kalmamışsa, uygulanabilmen dir. Ne var ki hiçbir yararı veya çok az bir yararı görülen yöntemler uygulanmayabilir.
 
Maalesef piyasada sonuçlan belli olmayan çok sayıda garip yöntem hastalara sunulmaktadır. Bu konuda sağlık sigortaları yerinde bir tutum alıyor ve sonuçları bilimsel olarak kabul edilmeyen tedavi yöntemlerini finanse etmiyorlar. Özellikle şiddetli ağrısı olan hastalar, ne yapacaklarını bilmemekten dolayı her yönteme başvuruyor ve büyük masrafların aluna giriyorlar. Bugüne kadar size yardım edilememiş olması nedeniyle böyle bir yönteme başvurmadan önce mutlaka bir ağn uzmanına başvurun.

BEL FITIĞI

Bel fıtığı tedavisinde bahsettiğimiz bilimsel yöntemler doğru bir şekilde uygulandığında tedavideki başarı oranı çok yüksektir.Ancak bazen, bazı hastalarda bu bilimsel yöntemler yetersiz kalabiliyor,  ya da bazı sakıncaları nedeniyle yapılamıyor. İşte bu tür durumlarda, eğer hastada ameliyat gerekliliği de yoksa , bazı tamamlayıcı tıp yöntemlerine başvurabilmekteyiz.

Bu yöntemlerden bazıları; proloterapi, nöral terapi, akupunktur ve manuel terapi dir. Bu tedavi yöntemleri bel fıtığı da dahil olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Biz de kliniğimizde bazı  hastalarımıza  bu tedavi yöntemlerini uygulamaktayız.

Proloterapi; hasarlı dokulara dextroz dediğimiz şekerli suyun verilmesiyle, doku yenilenmesini sağlamaya çalışan bir yöntemdir. Fıtığa ya da sinir köküne yönelik direkt bir etkisi olmayıp bel çevresindeki dokuların yeniden şekillenmesine yardımcı olmaktadır.

Nöral Terapi; esasen lokal anestezik dediğimiz bazı uyuşturucu türdeki ilaçların cilt altına verilerek vücuttaki sinir sistemini yeniden dengeye sokma çalışmalarının bir bütünüdür. Bel fıtığı tedavisinde, ağrının azaltılmasında ve kas spazmının geçirilmesinde faydalı olabilmektedir. Özellikle tetik nokta dediğimiz sert dokuların çözülmesinde etkili bir yöntemdir. Akupunktur; uzun zamandır bilinen bir kuru iğneleme tekniğidir. Bazen iğne yerine lazer ışını gibi farklı uyarıcılar kullanılmaktadır.

Bel fıtığında akupunkturun etkisi tartışmalı olmakla birlikte; bel ağrısı ve kas spazmının azaltılmasında elektrikle beraber uygulandığında ilave bir fayda sağlayabilmektedir.

Manuel Terapi; elle yapılan bir tedavi yöntemi olup, eklemlerin kontrollü bir şekilde hareket ettirilmesi esasına dayanır. Bel fıtığında manuel terapi doğru bir şekilde yapıldığında etkili olabilmektedir. Bel ağrısı ve kas spazmının çözülmesinde faydalıdır. Mutlaka manuel terapi eğitimi almış bir doktor ya da terapist tarafından yapılmalıdır. Omurilik basısı yapan fıtıklarda uygulanması sakıncalı ve tehlikelidir. Diğer fıtık türlerinin birçoğunda güvenle uygulanabilir. Özetle; Bel fıtığı, %98 oranında ameliyata gerek kalmadan iyileştirilebilen bir rahatsızlıktır.

Bel ağrısı ve bel fıtığına bütünleyici bir şekilde yaklaşılırsa; yani muayene yöntemlerine, teşhis yöntemlerine; röntgen, MR ve EMG gibi teşhis yöntemlerine hakim; kanıtlanmış tedavilerin  yanında diğer alternatif tedavi yöntemlerini de bilen ve  gerekli durumlarda bunları da uygulayabilen bir uzman yaklaşımı büyük oranda başarılı olmaktadır. Bunda da en büyük görev tabi ki fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman doktorlarına düşmektedir.   

Kanserde tamamlayıcı tıp yöntemleri

Günümüze değin biline gelen alternatif tıp yöntemlerinin (destek ve tedavi amaçlı) bilimsel yöntemler ile yapılan karşılaştırmalı klinik çalışmalar sonrası güvenli ve etkin bulunan, doğrudan kanser tedavisini hedeflemeden kanser ve kanser tedavilerinin yan etkilerini azaltmayı hedefleyen uygulamalardır. Dünyada kabul gören bu tür uygulamalar çoğunlukla kanserde destek tedavi uygulamaları ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik uygulamalar ile sınırlıdır.

Mevcut bilgi birikimi doğrultusunda bu yöntemlerin birincil tedavi (kanseri tedavi etme) yöntemi olarak kullanımları söz konusu değildir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp