Sigara Bağımlılığı

Sigara Bağımlılığı :

SİGARA BAGIMLILIGI: Bu bağımlılıklardan biri, sigara .bağımlılığıdır.Bağımlılık, insanın ruh ve beden sağlığına zarar veren bir şeyi yapmadan duramamasıdır. Sigarada 4000'den fazla zehirli madde bulunması, onun bağımlı yapma sebebidir.Söz konusu zehirli maddelerden bazıları; Arsenik (fare zehiri), aseton (boya sökücü), hidrojen siyanür (zehirli gaz),amonyak, nikotin (haşarat öldürücü), toluidin (kanser yapıcı madde), metil-alkol, üreten (kanser yapıcı madde),karbon monoksit (zehirli gaz), karbon dioksit (boğucu gaz), piren (kanser yapıcı madde), fenol (zehirli madde),bütan (çakmak gazı), DDT (haşarat öldürücü), kadmiyum(zehirli element), polonyum 210 (kanser yapıcı madde).Sigarada 1OO'den fazla kanser yapıcı madde vardır.Sigaradaki zehirli maddeler, beyin faaliyetlerini zaafa uğratır, hafızayı zayıflatır, vitaminleri bozar, kansere sebep olur, damarları tıkar, oksijeni kısıtlar, kas ve kemik erimesine, felçlere ve anı ölümlere neden olur. Beyin ve gırtlak kanserlerinin %99'u, akciğer kanserlerinin ve damar tıkanıklarının %90 erken ve ölü doğumların %80 sigara yüzündendir. Sigara tiryakisi anne veya babaların çocuklarının özürlü doğma ihtimali %65'tir. Beyin kanamalarının %85'i sigaradandır.50 yaşından küçük olan erkeklerin kalp krizinden ölenlerinin %80'i, sigaradan ölüyor.

Sigara içen kadınlarda kısırlık oranı, içmeyenlere göre 10 kat fazladır. Sigara tiryakilerinin vücuduna giren oksijen sigara sebebiyle % 15 ila 33 azalmaktadır. Sigara sağlığın. ve cilt güzelliğinin düşmanıdır. Yaşlılarda kalp-damar hastalıklarında yaşlı hastaların %60 genç hastaların ise %93'ünün sebebi sigaradır. Sigara tiryakisi babaların çocuklarının kansere yakalanma ihtimali %31 'dir. Sigara tiryakilerinin yarı-sı sigaradan ölmektedir.1991 Yılı istatistikçilerine göre ülkemizde bir yılda sigaradan ölenlerin sayısı 200.000 kişidir. Bunlardan 160.000 kişi sigara tiryakisi olup, geriye kalan 40.000 kişi pasif içici, yani kendileri sigara içmedikleri halde sigara içilen ortamlarda zamanlarını geçirmiş olanlardır. 1991 yılında pasif içici olarak ölen 40 bin insanımızın büyük çoğunluğu bebekler ve çocuklardır. Kapalı bir odada iki aylık bir bebeğin yanında içilen bir tek sigara, bebeğin ölümüne sebep olmuştur. Gelişme çağında olanların sigara içmeleri, onların ruh ve beden sağlığını bozduğu gibi, gelişmelerini de engellemektedir. Sağlıklı olan yetişkinlerin dahi sigara konusunda çok dikkatli olmaları gerekir. Sigarayı bırakmanın birinci yolu, tiryakinin iradesini kullanarak, içmeye son vermesidir. Çok nadir de olsa, bazen birden bire bırakmanın olumsuz sonuçları görülebilir. Böyle bir durumla karşılaşan tiryakinin yavaş yavaş azaltarak bırakması gerekir.Sigaradan kurtulmanın ikinci yolu, akupunktur uzmanı olan bir tıp doktoruna gitmektir. Ancak, tiryakinin sigarayı bırakmak istemesi ve hekime inanması şarttır. .Bir başka yol, tütün yerine zehirsiz bir bitkinin yaprağını kuru olarak tütün gibi kıyarak, sigara kağıdına sarmak veya pipoya doldurmak suretiyle yakıp tütün yerine içmektir. Mesela, bu bitki adaçayı olabilir.

Kuru adaçayı yapraklarını üst üste koyup bir tahta üzerinde kıymaIı ve tütün yerine içmelidir. Dudak tiryakileri bu metodu rahatlıkla uygularlar. Çünkü, dudak tiryakiliği psikolojik bağımlılıktır. Fakat aynı zamanda biyolojik bağımlı olanlar sigara dumanını içlerine çektikleri için tütünün zehirlerinin yokluğunu hissedeceklerinden tütünü arayacaklardır. O zaman yapılacak şey şudur: Tiryakiye tütünü aratmayacak miktarda tütün ve adaçayı yaprağı arıştırılarak içitir. Tiryakinin içmeyi kabul edeceği bir karışım elde edilince bu oranlarda sigara veya pipo içer. Bundan sonra yapılacak şey, her gün bir veya birkaç tel tütünü azaltarak, yerine adaçayı yaprağı koymaktır. Sonunda tütün bitecek ve tiryaki bağımlılıktan kurtulmuş olacaktır. Adaçayı yaprağı yanınca çıkan dumanda karbondioksit bulunduğundan ve bu gaz da zehirli olmadığından, tütündeki 4000'den fazla zehirli maddeden korunmuş olacaktır. Tömbeki tiryakileri de aynı yolla tömbekiden kurtulabilirler.Karabaş otu çayını içmek, sigara içme isteğini yok eder. Sigarayı bırakan tiryaki sigara içilen yerde bulunmamalı, yanında sigara taşımamalı, verilirse almamalı ve sigarayı düşünmemelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp