İki Temel Yaklaşım

İki Temel Yaklaşım :

NLP'nin bütün model ve teknikleri aslında iki temel üzerine kurulmuştur:

1) Harita yaklaşımı: Muhteşem bir iletişim bombardımanı ile yaşamımıza devam etmekteyiz.
Özellikle dış iletişim dediğimiz çevremizde meydana gelen olaylara vermiş olduğumuz anlam ve tepkiler, kendi filtremizden geçerek algılarımız haline gelmektedir.
Kişisel filtrelerimiz; düşünce tarzımıza, inançlarımıza, o anda içinde bulunduğumuz fiziki ve ruh durumumuza göre değişir.
Çevreden gelen uyaranları tam gerçek anlamına göre değil, kendimizin o andaki durumuna göre algılarız.
Farklı bir niyetle söylenmiş çok olumlu bir mesajı biz bazen çok değişik, kötü bir anlam yükleyerek algılayabiliriz.
Bu yüzden toplumumuzda oldukça yaygın "Eşref saatime geldi bu yüzden onun bu teklifini kabul ettim." sözlerini duyabilir veya tam zıddı ifadelerle de karşılaşabilirsiniz.

Mutlak gerçek değil de, herkesin kendisine göre oluşturduğu bu farklı gerçeklere harita denilmektedir.

2) Sistem yaklaşımı: insanın kendisiyle, çevresiyle etkileşimi bir sistem ve alt sistemler boyutuyla gerçekleşir.
İnsanların tam olarak gerçeği olduğu gibi algılamasının zorluğu belirgindir. Bu durumda gerçek amaç doğru haritayı oluşturmak değil, sistem yaklaşımına en uygun olan zengin haritayı meydana getirmektir.

Sıkıntılı bir olay karşısında ne kadar çok değişik alternatif yaklaşımınız varsa, başarıyı elde etmeniz o oranda fazla olacaktır.
Mükemmellik yolundaki kişilerin olaylara yaklaşımı ve birçok değişik bakış açısına sahip olabilmesi, amaçlarına giden yolda tıkanıklıklarla karşılaştıklarında hemen değişik yöntemler ve alternatif amaçlar üretebilmesi onları başarıya götürecektir.
NLP, sınırsız olanakların bulunduğunu anlatır. Çaresiz olamayacağınızı her zaman bir çarenin varlığını ve o çarenin de sizin gerçek kaynaklarınızda zaten var olduğunu ifade eder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp