Humoral Patoloji Teorisi

Humoral Patoloji Teorisi

Humoral Patoloji Teorisi diye isimlendirilen, bu anlayışa göre canlılık, bedenin katı kısımlarını oluşturan toprak, sıvı kısımlarını oluşturan su, solumayı sağlayan hava ve canlılığın özü olarak ruhu oluşturan ateşten oluşuyordu.Evrenin bir parçası olan insanda bu dört elementten meydana gelmiş, olup her bir elementin karşılığı bedende bir sıvı ile karşılık bulmuştur. Bu sıvılar Kan, Sevda, safra ve balgam dır. Bunların her biri hava, su, toprak ve ateşin karşılığı olarak iki özelliğe sahiptir.Safra kuru ve sıcak olan ateşe, kan sıcak ve yaş olan havaya; balgam soğuk ve yaş olan suya; sevda ise soğuk ve kuru olan toprağa karşılık gelir. Sağlık kişinin mizacına göre vücuttaki dengesine bağlıdır. Bu sıvılardan bazıları belli şartlar altında diğerlerine dönüşebilir, bazıları dönüşmez. Balgam kana; kan safraya dönüşebilir. Kan balgama sevda ise hiç birine dönüşmez.Her organda sıvılar farklı fakat kendi içinde denge içinde bulunurlar.Yani herorganın sıcaklık, soğukluk, yaşlık (ıslaklık)ve kuruluğu farklıdır.Her iklimde bu değerlerin oranı artar. Meyve ve sebzelerin mevsiminde yenilmesiyle ilkbaharda kanın, yazın safranın, sonbaharda sevdanın, kışın balgamın oranı ve beden etkisi artar.Kan (sıcak/yaş), et yumurta gibi gıdalardan oluşur. Fazlalığında ağızda acılık uyku, gerinrnek, esnemek, kaşınma (egzema), hantallık vücut ağırlaşması, deride, sırtta sivilce, burun kanaması, asabiyet, ciltte kızarıklıklara neden olur. Safra (sıcak/kuru) tatlı yemeklerden meydana gelir. Fazlalığında ise ağızda acılık, susama, yüz sararması, kansızlık, iştahsızlık, ve uykusuzluk (uyuyamama değil- uykudan tam faydalanamama) ortaya çıkar.Balgam (soğuk/yaş), Balık, yoğurt ve tam olgunlaşmamış ham meyvelerden dolayı oluşur. Balgam fazlalığında hazımsızlık, kronik yorgunluk, uykuya düşkünlük oluşur. Sevda (soğuk/kuru) sarımsak gibi kuru gıdalardan meydana gelir. Fazlalığı durumunda iştahsızlık, zayıflama, karamsarlık, korku, endişe, gam, keder, asabiyet ve korkulu rüya (kabus) neden olur.insan sıvıların farklı oranda karışmış olmasına göre, özel bir mizaca sahip olurlar. insan mizacı bu dört sıvıdan birine eğilimlidir.Dolayısıyla bedenimizdeki sıvılardan biri fazlalaştığmda mizaç farkllğı belirginleşir. insanm bedeninde kan fazlalığmda; sıcak (kanlı/demevi), balgam fazlalığmda sakin, (tembel balgami), sofra fazlalaştığmda öfkeli (safravi/az canlı), sevda fazlalaştığmda (karamsar/sevdavi) melankoli mnaçtanna doğru eğilim olur.

Mevsimlerde dört temel elemanın özellikleri olduğundan o mevsimde yenen gıdalar mizaç değişikliklerine yol açar.

Yaz sıcak ve kurudur; safrayı ertınr. Yaz aylarında sadece Sıvı gıdalar ile yetinmek insanı daha sağlıklı kılar. Karpuz, şeftali, üzüm gibi.

Güz soğuk ve kurudur; sevdayı artırır. Kışın pekmez, bal ceviz gibi gıdalar gereklidir.

Kış soğuk ve yaştır; balgamı artırır. Kışın en faydalı yiyeceklerin başında pirinç ve et gelir. Kışın et tüketimini artırmak gereklidir.

ilkbahar sıcak ve yaştır; kanı artırır. Yine mevsime uygun gıdalar alınır. Kan yapıcı ve protein ağırlıklı gıdalardan uzak durulur. (Ilkbahar sıcak ve yaştır, aynı şekilde kan sıcak ve yaştır. Kesinlikle her insan hastalığı olsun veya olmasın ilkbaharda asgari 1 kez hacamat yaptırmalıdır.) İnsan vücudu kendi dengesini koruma ve yeniden tesis etme gücüne sahiptir. Besinlerdamarlarda uygun miktarda bulunuyorsa, iç sıcaklık etkisi ile kana dönüşür; eğer oranları uygun değilse diğer sıvıları (safra, balgam sevda) oluşturur.o Bu sıvıların dengesiz artışıda hastalıkları meydana getirir.Bir çok islam alimi sevda'nın yerini beyin olarak tespit etmişler ve sevda sıvısının artışında hastanın psikolojik yapısının bozulduğu, iradesinin

daha zayıf olduğu tespit etmişlerdir.Doğal yapıları gereği daha sıcak olan gıdalar safrayı daha soğuk olan gıdalar balgamı oluşturur.Bu sıvıların uygun ve dengeli birleşmesi sağlığı uygun olmayan oranda birleşmesi veya kalitesinin bozulması ise hastalığı doğurur.Hastalığın teşhisi vücutta hangi sıvının arttığını tespit etmek ile başlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp