Haftanın günleri açısından Hacamat

Haftanın günleri açısından Hacamat :

Haftanın günleri açısından Hacamat

Hacamat günleri tartışılırken 'hangi gün yapılması' gerektiği en fazla tartışılan konudur.Haşa Sümme haşa Hadisi Şeritlerde zerre kadar çelişki mümkün değildir. Lakin Rivayet edilen Hadis-i Şeritler dikkatli tetkik edildiğinde günlerle alakalı çelişkili rivayetıere rastlanmaktadır.Örneğin bir Hadis-i Şerifde Salı günü Hacamat yaptırılmaz o gün bir saat vardır 'Kan durmaz' denilmekte diğer bir rivayette ise Salı günü hacamat yaptırmak için en uygun gün diye tavsiye edilip özellikle Salı günü hicri 17 ye gelirse 1 yıllık geçmiş ve gelecek hastalıklara şifa olacağı yazılıdır.Işin ilginç yanı bu rivayetler sadece Anadolu bölgesinde has yaygın rivayetlerdir. Bölgesel rivayetlerdir. Suudi Arabistan, Dubai, Kuveyt, Mısır, Pakistan veya Afganistan bölgesinde günler ile alakalı tartışmalar bu kadar yoğun değildir. Kütübi sitte Hadis kitabına göre Pazar, Pazartesi Salı ve Perşembe her seferinde Hacamat günü olarak tavsiye edilmekte. Çarşamba gününde hacamat olunmaması ısrarla tavsiye edilmektedir. [41] ihtiyaç durumunda, gerekli olduğunda haftanın günleri gözetilmez. Hastalık tedavisi durumunda yine günler gözetilmez.Sadece sünnet ve sıhhat amaçlı hacamat olacak kimselerin acele etmeyip, kameri takvime göre ayın 17, 19 ve 21 inde hacamat olmaları, tavsiye edilmektedir. (5)Peki hicri 17'si veya 19'u Çarşamba gününe tekabül ederse ne yapmalı? Yine bir Hadisi Şerife göre çarşamba, cuma ve cumartesi günleri Hacamat men edilmektedir. Hadis-i Şerif sahihmidir değil midir bu konuya girmiyoruz bile.Hacamat hangi günlerde yapılır bu konuda çok çeşitli yazılar ve bilgiler mevcuttur.Şimdilik sadece Çarşamba gecesi (Salıyı Çarşambaya bağlayan gecede) Hacamat yapmıyoruz. Cuma ve Cumartesi de Hacamat yaptırmakta Itıbbı açıdan' mahsur yoktur.lbn-ı Hacer ve Aynı gibi alimler; Buharı'nin hadisleri zayt! bulduğu için eserine almadığmı belirterek, hacamat için belli bir zaman tayininin söz konusu olmadığmı ifade etmişlerdir. (ibn-i Hacer; Fethu'l-bari, XXi, s. 266-267; Ayni, Umdetü'l-kari, XVII, s. 374-375) Zehravı de bu konuda vakit tayinine gerek olmadığmı söylemektedir. Cerrahi ve ameliyat ilmi üstadı Ebul Kasım Zahravide Telif adlı eserinde Hacamat günlere (haftanm günlerine pazartesi salt gibi) kayıtlt kalmadan istenildiği günde yapılmasmda mahsur yoktur demiştir.

Ebul Kasım Zahravi kimdir?

Zehravi Endülüste yetişen Ünlü tıp alimi. Ismi, Halef bin Abbas ezZehravi olup, künyesi Ebül-Kasım'dır. 930-1013 seneleri arasında yaşamıştır.Yaşadığı dönemde saray doktoru olarak çalışan Zahravi Hacamat bıçağından, modern cerrahide kullanılan ameliyat aletlerinin icadına kadar sayısız icadı olan Islam ilim-bilim adamıdır. Kadm hastalıklarmdan burun cerrahisine, akciğer ameliyatmdan bel fıtığı ameliyatma kadar bir çok ameliyatı "ilk kez yapan" ve sayısız icetten olan Zahravinin buluşlarmm bir çoğunu Avrupalı 'sözde ilim adamları' kendilerine mal etmişlerdir.çocuğun ters doğumuna müdahaleyi ilk defa o tavsiye etti. Bu metot doğuma çok yardımcıydı. Zehravi'den asırlar sonra Stutgartlı Jinekolog Walcher (1806-1935) bu yolu kullanmaya teşebbüs etti ve Müslüman bir ilim adamının buluşu olan bu usul, Avrupalı bir hekime mal edilerek Walcher Durumu adıyla Ünlü oldu.Vaginal taş ameliyatmı tıp dünyasma kazandırarak, doğumda büyük bir yardımcı olan kolpeurynter aletini yaptı. Fransız cerrahı Pareyi şöhrete ulaştıran ve 1552 senesinde ilk defa onun tarafmdan yapıldığı samIan, büyük damarlarm bağlanmasım altı asır önce Zehravi gerçekleştirdi.Ebul Kasım Zahravi ameliyat sırasmda mum ve alkol kullanarak kanamayı durdurmayı başardı. Pratisyen cerrahiara suni dikişi, kürk dikişi, karm yaralarmda sekiz dikişi, bir ipliğe geçirilen iki iğneli dikişi, bu münasebetle kedi bağırsakları ile yapılan dikişi, barsak ameliyatmda kalküt kullanmayı öğretti.Bütün ameliyat dikişlerinde, özellikle karın çukuru altındaki cerrahi müdahalelerde, ilk defa havsalayı (kalça boşluğunu) yatakta yüksekte tutan o oldu.

Yirminci yüzyılın başlarında Alman cerrahı Friedrich Trendelenburg (1844-1924), Zehravinin bu buluşuna sahip çıkıp kendine mal etmiş,

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp